A Jobbik úgy módosítaná az Alaptörvényt, hogy lehessen kvótaügyben népszavazni

2016. február 24. 17:04
A Jobbik kedden alaptörvény-módosító javaslatot adott be annak érdekében, hogy a jövőben lehessen népszavazást tartani olyan nemzetközi szerződésekről, amelyek Magyarország bevándorlási politikáját érintenék.

A Jobbik még kedden jelentette be sajtótájékoztatón, hogy kezdeményezi, hogy legyen országos népszavazás a bevándorlási kvóták minden formájáról. Az ellenzéki párt kedden benyújtotta az ehhez szükséges alaptörvény-módosítási javaslatát, Magyarország Alaptörvényének 8. cikkének (3) bekezdésének d) pontjához.

Az Alaptörvényben jelenleg az szerepel a „Nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről”. A parlament.hu-n megtalálható dokumentum alapján a Jobbik úgy módosítaná ezt a pontot, hogy „Nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, kivéve, ha a népszavazás Magyarország bevándorlási politikáját érintené vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van”.

A Jobbik így indokolta az alaptörvény-módosítás szükségességét

„A nemzetközi szerződések kötelező hatályának elismerése kapcsán az Országgyűlés meghatározó szereppel bír. Ebből következően célunk, hogy bár nem lehet bármely nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást tartani, azonban a lehetőség fenntartása indokolt egy olyan szegmensre nézve, amely Magyarország bevándorlási politikáját érinti vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van.

Bár a bevándorlás az európai kontinens új keletű problémája, mégis évtizedekre, vagy akár 100 évre is kihatással lehet hazánk jövőjére, így a kérdésnek az alaptörvényi szinten való rendezése indokolt és szükséges.”

A részletes indoklásban hozzátették: a módosítás elfogadásával lehetségessé válna„népszavazást elrendelni nemzetközi szerződések kapcsán, amennyiben a vitatandó döntés Hazánk bevándorlási politikáját érinti.” A módosító javaslatot Vona Gábor, Apáti István és Z. Kárpát Dániel jegyzi.

A kormány feküdjön keresztbe az úton

Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke a keddi sajtótájékoztatóján arra is felszólította a kormányt, hogy a márciusi EU-csúcson „feküdjön keresztbe az úton” és akadályozza meg a kötelező kvóta kiterjesztését Magyarországra. A kormány tegye egyértelművé, hogy soha, semmilyen körülmények között nem hajt végre egy ilyen döntést! – szorgalmazta, hozzátéve: ugyanez vonatkozik a visszatoloncolásra, a relokációra, „bármilyen átnevezett mutációra”.

Értékelése szerint a múlt heti EU-csúcs záródokumentuma miatt „a fél ország egyfajta önkéntes szövegértelmezési kurzuson vett részt”, ugyanis továbbra is homályos és szakjogászok vitáinak tárgya, hogy a kormány mit is támogatott valójában.

Gyorsan reagált a kormány

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban. Orbán szerint az erről való döntést nem lehet elvenni a magyar parlamenttől, a témáról pedig nem lehet az emberek feje fölött, azok akarata ellenére dönteni.

Tavaly ősszel Kósa Lajos egyébként még arról beszélt, hogy nem lehet a migránskvótáról népszavazni, mert az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Abban a pillanatban, amikor beléptünk 2004-ben az Unióba, az aláírással együtt lemondtunk a szuverenitásunk egy bizonyos részéről...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés