Az ellenzék megosztott a migránskvótával kapcsolatban

2016. február 24. 17:35
Az ellenzék nagyon vegyesen reagált Orbán Viktor bejelentésére, miszerint népszavazás lesz a migránskvótáról. Az MSZP és a DK egybe akarja vonni a voksolást a boltzárról szóló kezdeményezéssel, a Jobbik üdvözli a népszavazás bejelentését, az LMP, a PM és az MLP pedig felháborítónak tartja.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, miről lehet népszavazást tartani. Tóbiás József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján szorgalmazta: a kvótareferendummal egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.

Az ellenzéki politikus a kormányfő kvótareferendummal kapcsolatos bejelentésére reagálva azt mondta, a miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, nem az nemzeti sorskérdés, amit ő annak nevez. Hozzátette: a földek állami tulajdonban tartása nemzeti sorskérdés. Úgy folytatta: nagyon szeretné, ha a miniszterelnök lenne olyan bátor, hogy a kvótareferendumhoz kapcsolja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazást is. Az nem megy, hogy egy miniszterelnöknek van joga, a népnek meg nincs — közölte.     Tóbiás József azt mondta, ha ez így történik, akkor érdekeltek lesznek abban, hogy a népszavazás ezekről a kérdésekről sikeres legyen.    

A kvótareferendumról azt mondta, az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni.     Szerinte azonban meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének. Tóbiás József szólt arról is, hogy egy napja nem lehet tudni arról, mit tett az ügyészség, a rendőrség, a kormány a szerdán, a Nemzeti Választási Irodánál történt bűncselekmény ügyében. Ki a felelős azért, hogy egy magyar állampolgár nem tudott élni a népszavazási kezdeményezési jogával? Ki az, aki megrendelte „a verőlegényeket”? A Fidesznek, a miniszterelnöknek mi a véleménye a történtekről? — sorolta kérdéseit. 

Jobbik: üdvözöljük a népszavazást

A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát — értékelte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki tömörülés alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján az ügyet nemzeti sorskérdésnek nevezte, és elmondta: pártja csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az esetleges kiskapuk kizárása érdekében. Mint fogalmazott, olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét. 

Kijelentette azt is: a Jobbik egyértelműen a „nem” oldalán áll.  A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt: Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni. Emlékeztetett: elnökük, Vona Gábor vetette fel tavaly szeptemberben egy népszavazás szükségességét „mindenféle kvótaszerű megoldás elutasítása érdekében”, ám akkor ezt a Fidesz-KDNP még elvetette. Hozzátette: kedden alaptörvény-módosítást is a Ház elé terjesztettek, hogy létrejöhessen egy ilyen referendum. 

A politikus indokoltnak tartotta a népszavazás intézményének helyreállítását, „legalább a 2010 előtti formájába”. A Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ne csak a kormány vagy a kormányfő kezdeményezhessen népszavazást különböző kérdésekben, hanem bármely állampolgár”

LMP: A népszavazás nem a kormányé, hanem a népé

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után. „A népszavazás a népé és nem a kormányé” — szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően. 

Úgy ítélte meg: a kormány ezzel az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek olyan fontos kérdésekben hozhassanak döntést, mint a „földrablás” vagy a vasárnapi zárva tartás. „Felháborítónak tartjuk, hogy hülyének nézik az embereket, az ő nevükben is kikérjük ezt” — nyilatkozta, majd elmondta: a konkrét kérdésben akkor foglalnak majd állást, ha azt a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette. 

DK: Nem erről kellene népszavazást tartani

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

A párt szóvivője a kormányfő szerdai bejelentésére reagáló sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ezekhez a miniszterelnök „hozzá akarja csapni” saját kezdeményezését, akkor a referendum álljon négy kérdésből. Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az „orbáni népszavazást” — tette hozzá Gréczy Zsolt.

A politikus arra is reagált, hogy Orbán Viktor közölte, kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI), illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A szóvivő kiemelte, hogy ezeket a jogszabályokat a kormány alkotta, az NVI-nél pedig „nem tülekedés történt, hanem jogtiprás”. Felszólította a kormányfőt, hogy ne próbáljon elbújni a felelősség elől, ne próbálja a választási bizottságra és más pártokra kenni a felelősséget.

PM: A népszavazás egy jogi nonszensz

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani. A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a kormányfő bejelentését „szánalmas vergődésnek”, „kétségbeesett terelési kísérletnek” nevezte.

Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál „fideszközeli verőlegények” megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.

A politikus szerint „végtelenül pofátlan és cinikus” a kormányfő azon kijelentése, hogy a kabinet támogatja és európai megoldásnak tartja a népszavazás intézményét. A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon „ezzel a jogi nonszensszel”, inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival — mondta Tordai Bence. 

MLP: Ma Jézus Krisztus sem kapná meg a menekültstátust

Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótaügyben szerdán bejelentett népszavazási kérdést, mert a párt szerint az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés. Szent-Iványi István budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, senki nem várja el egyetlen tagállamtól sem, hogy betelepítsen bárkit is. Az EU idevágó jogszabályai az áttelepítésről szólnak, ami azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást az adott országban, annak törvényei alapján kell lefolytatni.

Az MLP szakpolitikusa kijelentette, hogy aki ismeri a szeptemberben megszigorított magyar jogszabályokat, az tudja, hogy az 1300 menedékkérő közül egyetlen egy sem kapná meg Magyarországon a menekültstátust. „Ma ott tartunk, hogy akár Jézus Krisztus is jelentkezhetne azzal, hogy hazájában nézetei miatt üldözik és az élete is veszélyben van, a magyar hatóságoknál nem kapná meg a menekültstátust, mert az mondanák, hogy ön átment több biztonságos országon” — fogalmazott a politikus. Szent-Iványi István arra is felhívta a figyelmet, hogy egy magyar népszavazás az EU többi országát nem kötelezi. A szakpolitikus úgy összegzett: ha a Nemzeti Választási Bizottság tisztességes eljárást folytat le, akkor visszautasítja a kérdést. 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor lenne normális az összes ellenzéki párt szerintem is, ha találnának olyan kérdéseket ( pl a migráció ), amiben egyet tudnak érteni és az ország nagyobbik részének az érdekében cselekednének. Ilyen nem lesz egyhamar.

Neked a teljesebb életet jelenti, hogy vasárnap vehetsz a tesco-ban vagy másutt cukros üdítőt vagy bármi mást? Szombaton nem tudod megvenni? Legalább vasárnap neked is nyugi van, nem kell boltba menned:-)))

Sajnos Izraelnek is vannak belső ellenségei.

Az MSZP meg Gyurcsány Ferenc által gründolt DKP jobban tenné, ha hallgatna, mert amikor az energiaszektort privatizálták akkor sem kérdezték meg az állampolgárokat.

A népszavazási kérdések egy időben történő népszavazásának pedig jogi és technikai feltételei vannak. Az egyik ilyen a 200 ezer támogatási feltétel, illetve 100 ezer támogató aláírás megléte.

Alaptörvény 8. cikk5
(1) Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el. A köztársasági elnök, a Kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendelhet el. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

A kormány által népszavazás kérdése, ha az ívek hitelesítésre kerülnek egyetlen hét alatt össze fogja gyűjteni a támogató aláírást. Az MSZP-sek által kezdeményezett kérdésekhez szükséges aláírások összegyűjtéséhez pedig lehet, hogy a biztosított idő sem lesz elégséges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés