Portugália menekülteket venne át Ausztriától is

2016. február 24. 17:27
Portugália várja a mezőgazdaságába és az oktatási rendszerébe a menekülteket azokból az európai országokból, amelyek befogadóképességükhöz képest túl sok migránst kellett befogadniuk az utóbbi időben – olvasható az osztrák médiában.

Portugália felajánlotta, hogy menekülteket venne át Ausztriától, Olaszországtól, Görögországtól és Svédországtól. A lisszaboni kormány indoklása szerint a segítséget azon országoknak ajánlotta fel, ahova az utóbbi hónapokban túl sok migráns érkezett befogadóképességéhez képest – jelentette az osztrák média.

Egy korábbi uniós döntés szerint Portugáliának 4500 menekültet kell befogadnia, azonban eddig mindössze 32 ember érkezett az országba. A felajánlás értelmében további mintegy 5800 menekültet helyeznének el, 2800 menekültet Ausztriától vennének át. Az osztrák kormány tárgyalásokat kezdett a portugál kormánnyal a tehermentesítésről. 

Antonio Costa portugál szocialista kormányfő korábbi bejelentésében kitért arra is, hogy néhány szakmában munkaerőhiány van, így mintegy háromezren a mezőgazdaságban tudnának majd elhelyezkedni, további 2800 főnek az oktatási rendszerben biztosítanának helyet.    

Ausztriában túl sok a menekült

Werner Faymann osztrák kancellár szerint "nem lenne ésszerű", ha a menekülteket hagynák több ezer kilométert utazni, tudniillik, hogy eljutnának Ausztriába, de onnan Portugáliába szállítanák őket át. Javaslata szerint az elosztás már az uniós határ mentén megtörténhetne. A kancellár szóvivője megerősítette, hogy tárgyalnak a felajánlásról, egyúttal azt sem zárta ki, hogy jelenleg Ausztriában tartózkodó menekülteket helyeznek át Portugáliába.   

Ausztriának mintegy 1500 menekültet kellene átvennie Olaszországtól és 500 embert Görögországtól, azonban a folyamatos menekültáradat miatt az osztrák kormány a befogadás elhalasztását kérte.   

Tavaly 92 ezer 400 ember tartózkodott illegálisan Ausztriában, háromszor annyi, mint 2014-ben – számolt be a Die Presse című osztrák napilap szerdai száma. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ezek az emberek jellemzően embercsempészek segítségével érkeztek az országba. A minisztérium közlése szerint ezeknek az embereknek a húsz százaléka a kérelem elbírálásának ideje alatt eltűnik, elutazik másik országba vagy hazamegy. A tárca arról nem tudott pontos információt adni, hogy az országban illegálisan tartózkodók közül hányan adtak be menedékkérelmet.   

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Idén eddig 11 ezer 500 kérelmet érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés