„Utolsó lehetőség”: összefogott a Balkán és Ausztria a bevándorlás megállítására

2016. február 24. 19:58
Ausztria és kilenc balkáni állam közös lepéseket tesz a menekültáradat megállítására – jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán Bécsben. Az országok megállapodtak abban, hogy teljes mértékben támogatják Macedóniát. Sebastian Kurz külügyminiszter szerint közös EU-s megoldás hiányában nemzeti megoldásokat kell keresni. A felek leszögezték: senkinek nincs joga szabadon célországot választani.

Ausztria és kilenc balkáni állam közös lepéseket tesz a menekültáradat megállítására – jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán Bécsben.

Ausztria és a találkozón részt vevő kilenc balkáni ország közös nyilatkozatot fogadott el arról, hogy határozottan csökkenteni kell a migrációs áradatot a Balkánon – közölte Johanna Mikl-Leitner a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az osztrák fővárosban a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia – illetékesei tartanak konferenciát a migrációs válság lehetséges megoldásairól az osztrák kormány képviselőivel.

Az unió túlélése múlik ezen

Bécsben megállapodtak arról is, hogy Macedóniát „teljes mértékben” támogatják. Ausztria ezzel összefüggésben bejelentette, hogy húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát – közölte a belügyminiszter. Kijelentette: „az unió túlélése” múlik azon, hogy sikerül-e megoldani a menekültkérdést. 

A múlt héten Ausztria, Horvátország, Macedónia, Szerbia és Szlovénia rendőrségeinek vezetői megegyeztek arról, hogy további szigorításokat vezetnek be a migránsok ellenőrzésére: a menekülteket közös erőkkel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Az intézkedés szerint a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög-macedón határra, hogy segítség macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.

Közös megoldás hiányában 

Sebastian Kurz külügyminiszter hangsúlyozta: a konferencia összes résztvevő állama a közös európai megoldás mellett áll ki, azonban ennek hiányában nemzeti intézkedésre kényszerülnek. Ausztria egészen egyszerűen túlterhelt – jelentette ki a tárcavezető.

A megállapodás értelmében a balkáni útvonalon a „védelemre szoruló” menekültek haladhatnak át, arról pedig az egyes országok döntenek, hogy ki számít annak. A hamis papírokkal érkező embereket már a határon visszafordítják és közösen egyeznek meg a menekültek regisztrálásának szablyairól is.

Nem lehet szabadon választani célországot

A Kurier című osztrák lap által ismertetett dokumentum szerint a megbeszélésen részt vevő illetékesek kijelentették, hogy a védelemre szorulóknak a származási országukhoz a lehető legközelebb kell védelmet nyújtani. Kiálltak amellett, hogy az európai országoknak egyenlő arányban kell viselniük a menekültügyi terheket, azonban a korlátozott befogadási és ellátási lehetőségek miatt, valamint a lehetséges stabilitási kockázat miatt nem lehet a menekülteket ellenőrizetlen mennyiségben befogadni.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a menekültjog nem jogosít fel arra, hogy szabadon lehessen megválasztani a célországot. Továbbá, hogy a menekültáradat csökkentésével enyhíteni kell a tranzitországokra eső nyomást is, fokozni kell az együttműködést és a kölcsönös támogatást, valamint közös szabályrendszer alapján kell kitoloncolni a menekülteket. 

Az utolsó lehetőség

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerint a konferencia az utolsó lehetőség arra, hogy közös megoldást találjanak. Kijelentette: Szlovénia nem lehet áldozata az északi országok politikájának, sem a déli országok intézkedéseinek, amelyek szerint ott egyszerűen továbbengedik a menekülteket.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerint az egyetlen fenntartható megoldás a közös európai megoldás, azonban ennek hiányában Szerbia mindent olyan lépést támogat, amelyet Németországot, Ausztriát és Svédországot, vagyis a menekültáradat fő terheit viselő országok tesznek.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már a kínai bevándorlókat nem sikerült megállítani, akkor legalább az arabokat fékezzétek meg!

https://youtu.be/sQpLBlcMl-8

Lassú víz partot mos.

"@nick89

Mi van az a bajod, hogy a kínai üzletben maga a tulaj az eladó ezért vasárnap is nyitva tarthat?"

Konkrétan hol van ez a hely?
(Település, utcanév, üzlet neve?)

Ugye ugye, kínai barátom, most bezzeg hallgatsz!

Egyet sem. Mi előre megmondtuk.

Átvették a kezdeményezést, nekünk kellett volna tető alá hozni.

Te a saját házadba annyit vállalsz be amenyit akarsz, csak ki ne enged őket.

Mi azt a helyzetet hoztuk létre, hogy az osztrákok lassan belegebedjenek a túlzerhelés alatt. Most már megy nekik is a gondolkodás.

Lehet, leírtam amikor elkezdődött az egész, hogy elsőként nekünk Budapestre kellett volna hívni az összes érintett országot egy nemzetközi konferenciára, és lekommunikálni, hogy mi megoldást akarunk, és teszünk is érte. A világ szemében mi lettünk volna a kezdeményezők és jó színben tüntettük volna fel magunkat.Amennyiben ott nem lett volna megoldás, akkor nyomatni, hogy mi megcsináljuk a kerítést mert nekünk ez az érdekünk. Ehelyett ment az agyázás, követ be követ ki.

Most már azt látom, hogy kihagynak minket mindenből. Végül is nincs migráns problémánk, csak majd másból is kihagynak minket attól félek. Nem vagyunk sem gazdasági sem pedig katonai nagyhatalom, a lobbierőnk sajnos nagyon kevés.

Nagyon helyes a V-IV ek már hónapok óta ott vannak, sőt Macedniának még technikai eszközöket is a rendelkezésére bocsájtottak.

Egy azért nem egyértelmü, hogy mit jelent, hogy senki nem választhatja meg a célországot. Akkor ez azt jelenti, hogy akik Merkel mamihoz akarnak menni azoknak coki. Vagy ott kérnek menedékstátuszt ahova belépnek, vagy mennek vissza oda ahonnan jőttek.

Ez azért érdekes lesz. Vagy én értelmezem rosszúl.

Csúnya egy ablak jelent meg ottan!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés