Szijjártó a migrációról: A visegrádiaké az ésszerű álláspont

2016. február 25. 14:45
A visegrádi országok véget akarnak vetni az esztelen politikának, a képmutatásnak és Európa védtelenségének Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint, aki szlovák kollégájával tárgyalt Budapesten.

A bevándorlási válság tekintetében a V4 képviseli az ésszerű álláspontot, a visegrádi országok véget akarnak vetni az esztelen politikának, a képmutatásnak és Európa védtelenségének – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután szlovák kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető kiemelte: az európai uniós intézmények olyan esztelen politikát folytatnak, amely fenntartja az EU védtelenségét. Ezt a V4 nem akarja, és a visegrádi országok nemcsak beszélnek a külső határvédelem fontosságáról, hanem tesznek is érte.

Szijjártó Péter kifejtette: nehéz időszak a mostani, amikor egyes európai intézmények megpróbálnak visszaélni a hatalmukkal, „az európai emberek akarata ellenére próbálnak áterőltetni olyan döntéseket, amelyek Európa jövőjét, kulturális, vallási térképét alapvetően rajzolnák át”.

Úgy vélte, ugyanakkor az utóbbi időben a V4 megerősödött, soha nem volt olyan erős és hatékony, mint most. Ez az együttműködés visszavonhatatlanul komoly tényezővé vált az európai és a világpolitikában – mondta. Közölte: számít, amit a V4 gondol egy kérdésről, hiszen ha nem így lenne, nem kellene folyamatos kritikával szembesülnie. A kritikákat ezért megtiszteltetésnek veszik - tette hozzá.

A külügyminiszter arról is beszélt, szlovák kollégájával egyetértettek abban, hogy a kvóták nem jelentenek megoldást a migrációs válságra, ésszerűtlen, végrehajthatatlan lépésről van szó, amely súlyosan sérti és semmibe veszi az európai szabályokat, ezért végigviszik az Európai Bíróságon indított eljárásokat.

A magyar-szlovák kapcsolatokról Szijjártó Péter elmondta: stratégiai partnerség és szoros gazdasági kapcsolatok jellemzők a két ország együttműködésére. Egymással szoros kapcsolatban harcolnak az ügyekért, amit pár éve még nem lehetett volna elmondani. Vannak nyitott kérdések, de azokat kulturáltan vitatják meg – tette hozzá.

A tárcavezető közölte: 7 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberig, az Eximbank 500 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar és szlovák vállalatok együttműködését, és öt kereskedőházat nyitottak Szlovákia területén. Az elmúlt időben öt új határátlépési lehetőség nyílt a magyar-szlovák határon és további tízet terveznek. Fontosnak nevezte továbbá, hogy Miskolc és Kassa, valamint Győr és Pozsony között végig autópálya legyen.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter hangsúlyozta: nem lehet megszállottan ragaszkodni a kvótákhoz, azok nem oldják meg a válságot, amelynek inkább a schengeni szabályok következetes alkalmazása lehet a megoldása. A kvóták nem veszik figyelembe az egyes országok integrációs kapacitását, azt, hogy a migránsok a gazdaság részévé válhatnak vagy az országnak kellene eltartania őket, márpedig ezt csak egy kormány tudja eldönteni – mondta.

Közölte, a bevándorlók nagy része gazdasági migráns és nem menekült, és ha a szabályokat követték volna, most negyedmillió és nem egymillió ember helyzetét kellene megoldani. Sürgette a közös európai határellenőrzés kialakítását, ha erre egyes országok képtelenek a saját erejükből. Nincs szükség új szabályokra, csak tiszteletben kell tartani a meglévőket – hangoztatta.

Úgy látja, hiányzik a működőképes európai stratégia az ügyben, ezért nem lehet elítélni, ha egyes országok, országcsoportok maguk keresnek megoldást.

A szlovák miniszter szerint most a legjobb Magyarország és Szlovákia viszonya, dinamikus a párbeszéd köztük, intenzív az együttműködésük, nincsenek tabutémák, mindenről beszélnek. Sok kétoldalú és nemzetközi kérdésben közös álláspontot képviselnek - tette hozzá.

Az Északi Áramlat II projekttel kapcsolatban megjegyezte: ez politikai szempontból ártalmas, gazdasági szempontból pedig nem logikus projekt, és jó, hogy e kérdésben is összehangolja álláspontját a két ország.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amíg a zseléshajú a miniszter, addig "nyugodt vagyok, ha a te kezedben vannak a dolgok"
Az idézet a nagy Mao-tól származik.
Ezekkel a szavakkal adta át a hatalmat Hua Kuo-fengnek.

http://www.monoricenter.hu

Tegnap két menedékkérő Győrben megkéselt egy büfést mert nem akart ingyen grirost adni nekik. Persze ez sem menekült bűnőzés a DK-jobbik számára.

Oszt mióta a finn pénzügyminiszter ad egy eurót is Magyarországnak vidék-fejlesztésre.
Egyébként: Inkább élek egy normális országban szegényen, mint megdöglök a családommal együtt egy migránsokkal tömött államban .
Mit fog fejlődni Magyarország, ha ezek idejönnek?

Legfeljebb te fejlődsz, átmész ficki-be.

Hiába teszed be mindenhová, hazudsz!
Semmilyen szerződésben nem vállalt ilyen kötelezettséget Magyarország!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés