Trócsányi: A demokráciához tartozik a nép meghallgatása

2016. február 25. 8:40
Nem alkotmányellenes a kvótarendszerrel kapcsolatos népszavazási kérdés az igazságügyi miniszter szerint. Trócsányi László elmondta: maga az ügy olyan jelentős, hogy meg kell kérdezni az ország lakosságát róla, a demokráciához egyébként is hozzátartozik a nép meghallgatása.

Az igazságügyi miniszter szerint a demokráciához tartozik a nép meghallgatása, és a migrációs kérdéskör annyira jelentős, hogy meg kell kérdezni az ország lakosságát róla. Így reagált Trócsányi László az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezésre. A miniszter felidézte: a kormány szerdán hozott egy határozatot arról, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezi. A referendum kérdése úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

Trócsányi László azokra az ellenzéki reagálásokra, melyek szerint alkotmányellenes a kérdés, azt mondta: a kérdés az alaptörvényen alapszik, és nincs olyan nemzetközi szerződés, amellyel ütközne. Az igazságügyi miniszter kitért arra is, hogy az Európai Unióban vannak kizárólagos hatáskörök, mint például a vámunió vagy a kereskedelem és vannak osztott hatáskörök is. Trócsányi László kiemelte: az alaptörvény értelmében nem adták át az Európai Uniónak azt a hatáskört, hogy kötelezően lehessen betelepíteni embereket az országba. Kiemelte: ez egy olyan fontos kérdés, amely egy adott állam szuverenitásával függ össze.

A népszavazás menetéről az igazságügyi miniszter azt mondta: ez egy hosszú folyamat, hónapok fognak eltelni, míg sor kerülhet rá. Ha a népszavazás eredményes lesz, az Országgyűlésnek annak nyomán kötelezően jogszabályt kell alkotnia – fejtette ki Trócsányi László.

Recseg-ropog

Az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is szerepelt, ott egyebek mellett úgy fogalmazott: az Európai Unió jelenleg a demokratikus deficittől „recseg-ropog”. Az EU is mindig azt kívánja, hogy a nemzeti parlamenteket minél inkább vonják be – jegyezte meg. Trócsányi László bátor kezdeményezésnek nevezte a referendumot, de mint kiemelte: ha a demokratikus deficitet akarják csökkenteni, akkor az ilyen lépésekre szükség van.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz mindenképpen nagy segíség lenne, hogy a magyar álláspontot meg lehessen védeni Brüsszelben.

Ha van elég kopaszod..

Az EUs jogrendnek addig van értelme, amíg mindenkire nézve kötelező. Ezt rugta fel Merkel, amikor egyoldalúan beszüntette a schengent.

Az alaptörvény már más kérdés. Ha kell akkor legyen megváltoztatva, úgy hogy alkalmazkodjon a jelenlegi élethez.

Hívtak rendőröket, csak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elküldte őket.

http://imgur.com/uq9Ubk9

Hívtak rendőröket, csak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elküldte őket.

http://imgur.com/uq9Ubk9

Amúgy vicc az egész, totál mindegy hogy fidesz vagy mszp. Bűncselekmény gyanús az egész, hivatalból kellene vizsgálni, de úgy látszik Trócsányi mestert meg a tárcáját sem zavarja az egész. Mintha mi sem történt volna.

"..Azért engedték be az embereket, tette még hozzá, hogy ne az esőben és a hidegben álljanak..."

:)

"..A választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

Btk. 350. § (1) Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik,.."

Itt az atv felvétele Nyakóval.......Érdemes megnézni. Bizony kiderül hogy ismét a szociknak borul be.....

http://www.atv.hu/belfold/2016..

Beismeri hogy nem is akart első lenni.....

Ez a riport ugyan olyanra sikeredett mint addo a cigány ember, akitől elvették a fődjét.....(ami sose volt az övé). Az Olgának válaszolt "rosszul".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés