Bakondi: Hamar le tudnánk zárni a román határt is

2016. február 27. 14:28
Az elmúlt tíz napban átlagosan 110-en próbálkoztak naponta azzal, hogy a déli határkerítésen keresztül bejussanak az országba. Bakondi György azt mondta, ha új útvonalakon próbálkoznak majd a migránsok, a kormány felkészült rá, hogy a román határt is lezárja. Közben Mosonmagyaróvárnál és Hegyeshalomnál egy szomáliai embercsempészt és 13 illegális migránst fogtak el a rendőrök.

Naponta 110-en próbálkoznak a szerb-magyar határon

Emelkedik szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban 500-an, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak naponta – mondta Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a kormány felkészült arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb-magyar és a horvát-magyar határon bevezettek – mondta. Hozzátette, hogy a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román-magyar zöldhatárt is.

Szólt arról is, hogy az utóbbi hetekben megjelentek kisebb-nagyobb migránscsoportok a szerb-magyar-román hármashatáron, de a román határőrök megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal látják el feladatukat, és a magyar szakembereket is tájékoztatják az elfogásokról. 

Két hónap alatt annyian jöttek Európába, mint tavaly fél év alatt

Bakondi György elmondta, Görögországba naponta átlagosan 1500-2000 ember érkezik, jelenleg mintegy 30 ezer migráns van az országban. Macedóniába az első két hónapban 86 ezer 500 menekült érkezett, míg Szerbiába a jelentések szerint januárban hetente 16 ezren léptek be, februárban eddig 7 ezren jutottak át a határon szintén hetente.

A nemzetközi migrációs szervezet adatai alapján február 22-ig 110 ezer migráns érkezett Európába, túlnyomó részük Görögországon keresztül. Ez azt jelenti, hogy idén szűk két hónap alatt annyian léptek be Európába, mint tavaly fél év alatt – tette hozzá.

Mosonmagyaróvárnál szomáliai embercsempészt fogtak

Mosonmagyaróvárnál egy nemzetközi gyorsvonaton egy embercsempészt és tizenhárom illegális bevándorlót állítottak elő a járőrök pénteken. A rendőrök igazoltattak két külföldi állampolgárt, egyikük, egy szír állampolgár hamis útlevéllel próbálta igazolni magát. Kiderült, hogy az okiratot a vele utazó szomáliai férfitól kapta, aki őt Ausztriába akarta átcsempészni – írták.

A tájékoztatás szerint a hegyeshalmi vasútállomáson a rendőrök négy pakisztáni, négy egyiptomi, három algériai és egy libanoni állampolgárt is elfogtak.

A Mosonmagyaróvárnál elfogott szomáliai férfit embercsempészés gyanúja, míg a 13 határsértőt tiltott határátlépés kísérlete miatt állították elő.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaj-Jaj ne tuloz. A mostani esetek, vagy a vonaton fogott illegálisak fel sem tüntek volna a nagyérdemünek mivel akkor ez nem volt hir, de gyakorlat volt.

Az, hogy most ez is a fősodorba van a mai helyzetnek köszönhető.

Tunycsáp ur! Minth 2011 és 12-ben nem hallottam töled, de másoktól sem olyan okfejtést, mint manapság, pedig 201-ben 2700 foszer volt menekült tábrba akik illegálisan probálkoztak, vagy korábban amikor 1000-2000 es szám nem tünt fől senkinek pedig az elárások hasonlóak voltak.

Hál istennek most az a helyzet, mint "békeidőben" volt, remélük, hogy nem durvúl el a helyzet 201415-ös színvonalra.

A román határon a kerítés építés költségeinek az irataitól csináljanak rögtön fénymásolatot, hogy Jávorka tudjon mószerolni a döglődő EU -nál.

Amíg nincs egy igazolható méretű fenyegetettség, addig a kerítéssel várni kell sajnos. Ennek minden következméért az összes ellenzéki felelős.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés