Merkel: Sajnálom, hogy nem a külső határok védelmével kezdtünk

2016. március 1. 18:08
A görög-macedón határról érkező képek azt mutatják, hogy a március 7-ei uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni – jelentette ki Angela Merkel, aki szerint szükség van az elosztási mechanizmusra és sajnálja, hogy nem a külső határok jobb védelmével kezdték a menekültválság megoldását. A kancellár továbbra is hangsúlyozta: közös lépések kellenek, és a schengeni rendszert vissza kell majd állítani.

Angela Merkel német kancellár szerint a Görögországba érkezett menekülteket el kell osztani az európai uniós tagországok között. A kancellár kedden Berlinben Tihomir Oreskovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre elmondta: nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és „nagyon világos”, hogy szükség van az „elosztási mechanizmusra”, amely Görögországból mint az EU külső határán fekvő tagországból indul ki.

Hozzátette, hogy időközben kiépült a görögországi uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) egy része, és vannak más szálláslehetőségek is, amelyeket a menekülteknek igénybe kell venniük. Továbbá tudomásul kell venniük, hogy nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet.

Hangsúlyozta: a görög-macedón határról érkező képek azt mutatják, hogy a március 7-ei uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni.

Görögországnak is gondoskodnia kell a határvédelemről

Sajnálom, hogy nem a külső határok jobb védelmével kezdtük”, hiszen így sok ember gyűlt össze Görögországba – jegyezte meg a német kancellár. Kiemelte, hogy támogatni kell Görögországot, és elmondta, hogy állandó kapcsolatban áll a görög kormányfővel. 

Nemcsak Macedóniának, hanem Görögországnak is gondoskodnia kell határának védelméről, és miután ez megvalósul, hozzá lehet kezdeni a korábban már meghozott közös döntés alapján a 160 ezer menekült tagállamok közötti szétosztásához – mondta Angela Merkel, hozzáfűzve, hogy Németország teljesíti a menekült-elosztási programból fakadó kötelezettségét. 

Hangoztatta, hogy teljes egészében helyre kell állítani a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszert, és figyelmeztetett, hogy új migrációs útvonalak alakulhatnak ki.

Közösen kell megoldást találni

A görögországi helyzet megmutatta, hogy az egyoldalú intézkedések nem segítenek. A huszonnyolcaknak közösen kell lépéseket tenniük a válság enyhítéséért. Az uniós-török akciótervvel együtt „ha nagyon lassan is, de megtehetjük a szükséges lépéseket” – fogalmazott a kancellár.

A március 7-ei uniós csúcsról azt mondta, hogy a tanácskozás első részében a török miniszterelnökkel együtt áttekintik az EU-Törökország akcióterv végrehajtásának alakulását és mérleget készítenek az eddigi eredményekről. A tanácskozás második részében a „nagyon nehéz” görögországi helyzettel is foglalkoznak és tárgyalnak arról, miként lehet véget vetni a menekültek „továbbterelése politikájának” és visszatérni a schengeni rendszer előírásaihoz. Ezt az ügyet biztosan nem lehet lezárni rögtön az uniós csúcson, de „kell tenni egy lépést a helyes irányba” – mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy majd csak az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nyugat-balkáni országokat, Görögországot és Törökországot érintő körútja után lehet tudni, hogy pontosan miről tárgyalnak még a rendkívüli csúcstalálkozón.

Tihomir Oreskovic: Talán a katonaságot is bevetik

Tihomir Oreskovic a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy kormánya szorosan egyeztet a szomszédos országokkal, hogy időben reagálhassanak a balkáni migrációs útvonalon történő fejleményekre.

Hozzátette, hogy Horvátország továbbra is a menekültválság közös európai megoldását szorgalmazza és „emberségesen lép fel a menekültekkel szemben”, de szükség esetén bevetik a határon a rendőrséget, és „talán” a katonaságot is – mondta a politikus.    

Kiemelte: arra számít, hogy „nagyon jó diskurzus” alakul majd ki a március 7-ei uniós csúcson, amelyen Törökország részvétele révén remélhetőleg sikerül egy „tartósabb, vagy állandóbb megoldást” kidolgozni.

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Épp ma írtam, hogy a németek is kénytelenek lesznek kihátrálni a korábbi bevándorlási politikájukból, de nem gondoltam, hogy épp ma történik meg, ráadásul ennyire nyíl beismerés formájában. Örülök, hogy végre vállalták, hogy amit eddig képviseltek, az rossz ötlet volt.

"... el kell osztani ..." - Merkel minden szava az Unió erős központosítására irányul.

nem sajnálni kell!
józan ésszel gondolkodva alap,hogy a külső határokat megerősíted,és ennek semmi köze ahhoz,hogy kire szavazol.

Elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Ilyen böszmeséget...

Közben a fürdőkben molesztálják a német lányokat.

http://hvg.hu/vilag/20160301_n..

Ezzel a vég elkezdődött, mármint a mutti hatalmának a vége.

Ugyanis:

"...amikor mennek a politikai egyeztetések, húzzatok már a picsába ezzel! Gyerünk elõre! Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetõségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy..."

De hát a külső határok továbbra sincsenek megvédve, te szánalmas liba, már ott kellene sorakoznia az EU hajóhadnak a görög szigeteknél. Még mindig csak az nem jön be, aki nem akar.

Az egészet nem értem. Úgy beszél, mintha elfelejtett volna hazavinni egy liter tejet.
Ennyiben méri a tévedése súlyát, majd kijelenti, hogy miután nem védte a külső határokat, el kell osztani a menekülteket.
Népszerűsége emelkedik Németországban.

No, kedves ballibek, ehhez mit szól az Index?

" Ezt az ügyet biztosan nem lehet lezárni rögtön az uniós csúcson, de „kell tenni egy lépést a helyes irányba” – mondta Angela Merkel."

Többet is kell, Angela!
A büfé felé mindenképpen.

Az övén van egy GPS biztosan.

Hát nem sok idő telt el a "wir schaffen das" meghirdetése óta.

A Bundesagentur für Arbeit elemzése szerint a migránsok 10 százaléka tud egy éven belül munkát találni, míg 75 százalékuknak ez 11-13 évet fog igénybe venni. Óriási terhet róva a szociális ellátó rendszerre.

Az IG Metall jóval optimistább, s meghirdette az "integráció évét", kijelentve, hogy csak 380.000 migráns fog munka nélkül maradni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés