Újra erősödik Merkel, de menekültpolitikája még mindig népszerűtlen

2016. március 1. 7:38
A németek 54 százaléka kedveli Angela Merkelt, ez nyolc százalékpontos erősödés. Menekültpolitikájával viszont egyre elégedetlenebbek, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az Orbán-barát bajor kormányfő veszített népszerűségéből.

A németek úgy tűnik, ismét elkezdtek bízni Angela Merkelben: az Infratest Dimap Die Weltben közölt felmérése alapján a német lakosság 54 százaléka „elégedett” vagy „nagyon elégedett” a kancellár munkájával. Merkelnek a február elején elszenvedett nagy, egyszeri mínusz 12 százalékpontos népszerűségvesztését is sikerült valamicskét korrigálnia, a kancellár népszerűsége ugyanis 8 százalékponttal emelkedett most.

A felmérés még a vasárnap esti, Anne Will műsorában való fellépés előtt készült, amelyben számos ponton Orbán Viktor menekültpolitikáját bírálta, de kiállt az unió külső határának védelméért és többek között azt is mondta, hogy a multikulti nem megoldás, a menekültek beilleszkedése nem lehetőség, hanem kötelesség.

Seehofer népszerűsége csökken

A Merkellel a kancellár menekültpolitikája miatt többször is hevesen konfrontálódó, inkább az orbáni nézetekhez közelálló bajor kormányfő népszerűsége viszont 7 százalékponttal esett. A kettejük közti népszerűségbeli különbség azonban továbbra is feltűnően alacsony, 8 százalékpontnyi, mondjuk a 2015. áprilisi adathoz képest, amikor ez 45 százalékpont volt. A Die Welt grafikáján is látszik, hogy az egy évvel ezelőtti népszerűségét még nem sikerült visszadolgoznia a német kancellárnak:

A közvélemény-kutatás során arra is kíváncsiak voltak, vajon hogyan vélekednek a németek a kancellár menekültpolitikájáról. A helyzet az, hogy míg a kancellárt személy szerint elkezdték jobban kedvelni, menekültpolitikája továbbra is növekvő tömegek számára unszimpatikus. Az év elején az azzal „kevésbé”  és az „egyáltalán nem” elégedettek száma 57 százalék volt, február végére ez feljött 59 százalékra.

Uniós megoldást, de hogyan?

A Die Welt elemzése szerint ez azt jelenti, hogy bár a németek kedvelik Merkelt, a menekültpolitikájáról való kritikus gondolkodás lehetőségét fenntartják maguknak.

A felmérés során kíváncsiak voltak arra is, vajon egy közös európai vagy inkább többféle nemzeti megoldás tenne jót a menekültválságnak. A válaszadók 77 százaléka a Merkelék által szorgalmazott egységes uniós útra tette le voksát, és csak 20 százaléka véli helyesnek, ha minden ország maga keresne erre választ. Amikor azt kérdezték, vajon realizálható-e egy uniós megoldás a közeljövőben, a németek már egészen más választ adtak: 32 százalékuk szerint igen, 64 százalékuk szerint viszont nem.

Erősödik Merkel pártja is

Az Infratest Dimap pártpreferenciát is mért. Merkel CDU-ja áll az élen 36 százalékkal (+1),  második a szocdem SPD 23 százalékkal (-1), harmadik a bevándorlásellenes AfD 11 százalékkal (-1), negyedik a Zöldpárt 10 százalékkal, ötödik a Balpárt 9 százalékkal és tuti bejutna a parlamentbe a liberális FDP 6 százalékkal (+1).

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olvassátok el a kommenteket, vagy csak az tud írni, aki Merkel ellenes?
http://meta.tagesschau.de/id/1..

Tudnotok kell, hogy még ezek a hozzászólások is cenzúrázva vannak! Igen,az európai szabadság mintaországában a telefonokat lehallgatják, felvonulásokat szétvernek, facebook oldalakat letiltatnak. Ja,hogy a migránsok tetteit nem közölhetik a sajtóban, az ugye a barna időket juttatja eszünkbe.

Erika lässt Grüßen !

Tavaly ilyenkor lázálomnak minősítették a népvándorlás gondolatát. Ezzel szemben egy év és néhány semmit nem érő tanácskozás után még mindig nincs megoldás az erőszakot egyre gyakrabban alkalmazó, azonosíthatatlan migránsokkal szemben. Senki nem tudja megmondani, hogy a jövőben mekkora tömegekre számíthatunk. Senki nem tudja megmondani, hogy a gerjesztett áradat és az ebből származó embercsempész bevételek kiket gazdagítanak, és ez a pénz mire lesz felhasználva.

De azért a migráció marginális kérdés.

Száz százalékban elégedettek lesznek vele, ha szétteríti a vendégeit az UNIO tagállamában.
A hatalma (hátszéllel) akkora lesz, hogy minden tagállam a barátja lesz.

Merkel meg röhög magában, nagyot alkotott, az európai kalifátus imába foglalja a nevét.

Ez egy-két éves folyamat.
Majd, ha porzik alattad az út, meglátod.

Őszintén szólva nehezen lehetne nevén nevezni Merkel mostani menekültpolitikáját, mert az gyakorlatilag nem létezik. Néha nyilatkozik valami semmitmondó zöldséget, aztán hogy mi történik, az az osztrákokon meg a balkáni országokon múlik.

Merkel totálisan elcseszett bevándorlás-kezelése miatt egyre súlytalanabb, talán pont ezért is növekszik a népszerűsége a németeknél.

Az, hogy a németek szép csöndben kihátrálnak a kudarcos bevándorlási politikájukból. A franciák már megtették.

Íme Merkel politikájának hatékonysága, mit várunk a görögöktől és a törököktől?

http://index.hu/kulfold/2016/0..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés