Orbán–Seehofer-csúcs: Nem vagyunk Merkel ellen

2016. március 4. 14:59
A migránsválság által felvetett problémákról beszélt Budapesten Orbán Viktor magyar kormányfő és Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy nem Merkel ellen jöttek össze, támogatják az EU-Törökország megegyezést, valamint kiállnak a külső határok védelme mellett.

Orbán Viktor kormányfő pénteken köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

Orbán Viktor ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta. A közös sajtótájékoztatón a megbeszélést úgy kommentálta: „nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze”, „nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt”.
Magyarország erős német kormányban, erős német kancellárban érdekelt – hangsúlyozta.

Orbán: Nulla migráns optimális

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”. A kormányfő ezt akkor mondta, amikor a hétfőn esedékes EU-Törökország-csúcstalálkozóról kérdezték.

Orbán Viktor azt is mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás „pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét. Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy „a szerződések be nem tartásának kultúrája”tovább terjedjen, „azzal megássuk Európa sírját”.

Seehofer: Működőképes bevándorlási rendszerre van szükség

Remélhetőleg sikeres lesz az EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója a menekültügy kérdésében – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, miután Orbán Viktor kormányfővel találkozott.

Horst Seehofer hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket –közölte.

Hozzátette: ezt az álláspontot képviselték eddig is, és teszik a jövőben is. A bajor miniszterelnök kiemelte: a cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A megszokott páva tánc.

A juhász mást mond a birkáknak és mást a birkanyíroknak.

Na ja!
Pedig akár így is hangozhatna; Érted megyünk Angela, nem ellened

"Seehofer: Működőképes bevándorlási rendszerre van szükség"

Na ja4 Már 2011 óta. Mennyi idő telt már el?
Hibába a jó munkához idő kell. A rosszhoz meg még több.

Már csak azt kellene Seehofer úrnak megválaszolnia, hogy Merkel mér kell.

Az az érzésem, hogy Seehofer Merkel helyére pályázik. Egyelőre kivár. Persze ilyenkor eljátsszák, hogy Merkelt támogatják, de hát aki olvassa a különféle politikai nyilatkozatokat, annak bizonyára feltűnik, mekkora különbség van Seehofer és Merkel politikája között.

Válaszok:
bini | 2016. március 4. 17:12

Nyugi Orbán a nyító mondokájában az összegyűllt főleg német médiákokat eligazitotta. Ami nemcsak a maitámadásjellegű Merkel védőállást illeti, hanem már napok óta a német sajtó Sehoffer ellen írányúlt.

Orbánannak nem okozott problémát mikor a média már előre tudja, hogy Ő mit fog mondani, de leginkább mit gondol valamikor mikor még semmilyen konkrét téma sincs.

A lényeg az, hogy a Sajtétájékoztaton nagyon egy huron pendültek és nagyon elegánsan Orbán hozta a szokásos formáját és nem dumált mellé.

A röhelyes az volt, hogy a két német tudósitó közül csak az ARD tette fel kérdését a DNP ami megfelel az MTI-nek már visszakozott olyan magyarázattal, hogy már kapott választ, s nincs más témája.

Azért azt mindenki kiérthette Orbán szavaiból, hogy támogatja Merkelnek a Törökökkel való sikeres tárgyalását s utána lazán felsorolta azokat a kritériumokat amit Ő fontosnak tart és nincs komromiszum ezen felvetései kapcsán.

Ha valaki ismeri Merkel eddigi állitólagos kritériumait rájőhetett, hogy Orbán úgy támogatja Merkelt, hogy amúgy számára elfogadhatatlan Merkeli elképzelés megvalósitása.

Sehoffer csak somolygot és teljesen egyetértett kollégájával és az általa képviseltekkel.

Tanulságos volt egy pillanatra bepillantani a politikai kuliszák mögé.

"a V 4 többi tagja is szépen kifog hátrálni Orbán mögül."

Nem a Főnök a lényeg. Mire föl dúlja fel a kancellár asszony a fél Balkánt az óriási lehetőségért? Légihidat Berlinig! OTT lehet kvótázni a német tartományok közt azt'. Elő-Pomeránia kihalt, elöregedett, friss fiatal részecskekutatókat nekik!

Nagy tévedésbe vagy és nem ismered a népet szövetségi politikát. Seehofernek és a Bayoroknak akkor lenne potenciális esélyük, ha országos szervetsége lenne a CSU-nak, mely ma csak Bayorországban bejegyzett és müködő párt a jobboldalon. A CDU nem jegyezhető be és nem hozhat léttre szervezeteket hiába a szövetség többi tartományában mindenhol jelen van.
Már sokszor tették fel a kérdést, valamint igényüket, hogy a CSU pl a korábban csak a keleti tartományokban lévő politikai párt terjeszkedett a nyugati tartományokban és sikereket is ért el, s ma már országos szerveződés Linke néven.

Mivel a Bayorok mindig őnállóan szuverinnek határozták és határozák meg magukat szuverénitási és szabadság kérdése az, hogy Tartományon belülinek és különállónak tartják a Keresztény Szociális Uniot ami értékrendet és ideológiát is jelent, s alapját a kereszténység mint alapérték nem felhigitható, míg a CDU ami Keresztény demokratikus unio ahol jelen van a keresztény érték, de nem fundamentális és egy a sok közül amit mint néppárt felvállal.

Mivel a mai németországban a jobboldali konzervativok már jobbhiján inkább liberálisok amit látunk hogy hova vezetet ezért kizárt, hogy Bayorország Kancellárt tudjon adni. Ez már lejátszodott Strausszal,és bukott, majd Stoebe esetében ahol szintén alul maradt a Bundestag szavazáson, holott a bayoroknál 2/3 a volt és ez így is maradna. Marad az a felállás, hogy a CDU-nak a CSU tudja biztositani koalícióban a kormányzóképes erőt.

Ez bicsaklott ki most másodszor, mikor a jobboldal nem egy kis párttal kötött koalíciót, hanem a baloldallal(80% közel) ahol valójában Merkelt kezébe tudja tartani az SPD kormányon a tartományi zöldek által. Seehofer és a bayorok ebben ciklusban amint látjuk a migránválság kapcsán is kisebb a befolyásolási lehetősége a kormányban, mint korábban.

A Bayorok jelen helyzetben nem tehetnek mást, minhogy Merkelt minden eszközzel probálják kimenteni a ballibek kapmaiból. Az, hogy ez szépen vagy csunyán történik egy más dolog, de Bayorok most a német konzervativ jobboldal életbemaradásért küzd, hogy Merkellel vagy nélküle kell ezt véghezvinni már lényegtelen, mert németország a tét.

Válaszok:
hátakkor | 2016. március 4. 18:42
hátakkor | 2016. március 4. 18:48

"kizárt, hogy Bayorország Kancellárt tudjon adni. Ez már lejátszodott Strausszal,és bukott, majd Stoebe esetében ahol szintén alul maradt a Bundestag szavazáson, holott a bayoroknál 2/3 a volt és ez így is maradna."

Ez pontosan így van! Mindenki tudja.

Előbb lesz kalifátus pl. a Ruhr-vidék, minthogy bajort válasszanak meg.

Másik részről a bajor falvakban is sírnak, hogy már csak 60% körül muzsikál helyben a CSU. Képzeljünk el egy bajor tiptop falut zöldekkel, szocdemekkel, Linkével! Egész Bajorországban egy vörös sziget van: a négrus München.
Hasonló, mint nálunk a pesti Duna folyosó Lápföldtől le Pesterzsébet Soroksárig. Kifolyt a veres tinta és kész. Már a Rákos kerületek is ódzkodnak a vörösöktől.

A tragédia, hogy Merkel bevándorlópolitikája = kontinentális elkúrás.

És nem, nem menti a szitut, hogy nincs helyette más értelmes vezető a németeknél.

"Orbán, a migráns simogató ezért írta alá kvóta szerződést."

Itt tartasz, vagy reménykedsz?

Ezen "aláírásra" fanfárok harsantak fel, görögtűzek gyúltak: az 1,25 millió lélekből egy év alatt 500 lelket sem sikerált szétkvótázni, azokat is Németországba.

Fletó a tőle megszokott blöffel novemberben kvóta melletti népszavazásba kezdett, a Lúdas-klón Szigetvári ma is gyűjtöget "aláírásokat" a minimális weblapján. Fletó Molnárra meg a Gréczyre adresszálta ezt az "Orbán aláírta a kvótát" narratívát. Se Debreczeni, se Vadai, se Bauer és akkor TE jössz ezzel?

"Orbán egyetlen fegyvere a migráns-kérdés. Ezzel nyerhet választást. "

Ezt nem adom. Több választást nyert és bukott is. Nincs egyetlen-, meg csodafegyver V2.

Csak azt figyeljék, amit teszek:

„Orbán Viktor aláírásával ratifikálta az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács pénteki zárónyilatkozatát, amely mások mellett leszögezte:végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést!"


Király! Megvan a kívánt aláírás végre. Hogy halad a német tartományok közt legalább a szétosztás? Elő-Pomeránia kér még az óriási lehetőségből - ami logikus is-, mint kiürült, elaggott tartomány?

"Érdekes, a rádióban azt mondták, hogy Seehofer a szétosztást és az európai szolidaritást hangsúlyozta.

Az MTI ezt vajon miért hagyta ki?"

Melyik rádióban? A jerevániban? MTI minden csatornát idéz?

Német rádió?? Egy van? Azt hozza az MTI?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés