Szijjártó a migránsokról: Ilyen emberekkel akarjuk a jövő Európáját építeni?

2016. március 4. 11:38
Az európai politikusok rosszul kezelték a migrációt és ezzel bátorítást adtak azoknak az erőszakos embereknek, akik most rendőrökre támadnak, kerítéseket döntenek le – mondta Szijjártó Péter péntek reggel az M1 műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy csalódást keltőnek tartja Tőkés László romániai kitüntetésének visszavételét. A miniszter hozzátette: Magyarország és Románia kapcsolatát fejleszteni kívánják, de ez a döntés nem illik bele ebbe a kontextusba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai politikusok jelentős része rosszul kezelte a migrációt, bátorítást adtak azoknak az erőszakos embereknek, akik rendőröket támadnak meg és kerítéseket akarnak kidönteni. „Komolyan gondoljuk, hogy ilyen emberekkel akarjuk építeni a jövő Európáját?” – tette fel a kérdést péntek reggel az M1 műsorában.

Szijjártó úgy látja, az európai politikusok egy része kezd kijózanodni és látja, hogy ami Európa külső határainál történik, az elfogadhatatlan. Mint mondta: reméli, hogy hétfőn az Európai Tanács ülésén „egy jövőorientált megoldás” születik, s mindenki nemcsak kimondja, hogy „a határainkat meg kell védeni, csak azokat kell beengedni, akik szabályosan jönnek Európába”, hanem e szerint is cselekszik.

A macedón-görög határnál lévő helyzettel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Görögországban nincs háború, nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az emberek miért akarnak áttörni a két ország határán, miért támadnak rá azokra rendőrökre, akik meg akarják védeni az országuk határát. Mint megjegyezte: a határátlépésnek megvan a nemzetközi procedúrája, a határállomáson keresztül, útlevéllel vagy menekült státuszt benyújtásával.

A miniszter értetlenül áll Tőkés László kitüntetésének visszavonása előtt

Szijjártó Péter csalódást keltő döntésnek nevezte Tőkés László európai parlamenti képviselő, nyugalmazott királyhágómelléki református püspök romániai kitüntetésének visszavonását. A külügyminiszter kiemelte: Tőkés László elévülhetetlen érdemeket szerzett Románia közelmúltbeli történelmében.

Kitért arra is, hogy legutóbbi látogatásakor a román külügyminiszter és miniszterelnök is konstruktív hangnemet ütött meg. A miniszter szerint a román elnök döntése abba a kontextusba sem illik, miszerint a két ország kapcsolatrendszerét fejleszteni kívánják.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Klaus Iohannis román elnök csütörtökön visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés