Orvosság moszlim áfiumra

2016. március 5. 19:40

Lóránt Károly
Magyar Hírlap
Aktív gazdasági segítséget kellene nyújtani ezeknek a térségeknek. Mindenekelőtt fel kell hagyni a moszlim országok ellen viselt háborúkkal.

„Modellszámítások szerint ha a mosz­lim bevándorlók száma a jelenlegi egymillióról évi ötszázezerre lenne csökkenthető, és harminc év alatt a moszlim népesség teljes termékenységi rátája a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es értékre csökkenne, és ezzel párhuzamosan a nem moszlim népesség teljes termékenységi rátája ugyanennyire nőne, majd mindkettő változatlan maradna, akkor az Európai Unióban a moszlim lakosság aránya a népesség egynegyede körül stabilizálódna (ez valamivel több mint százmillió főt jelent). Ekkor is egyes nyugat-európai országokban ez az arány lényegesen nagyobb lehet és a moszlim enklávék jelentős városrészekre, városokra, esetleg országrészekre terjedhetnek ki, a maguk – remélhetőleg világi – moszlim kultúrájával és törvénykezésével.

Ez a változás azonban magától nem megy végbe. Ami a bevándorlást illeti, sokkal inkább várható, hogy részben az erőteljes népességnövekedés, részben a klímaváltozás miatt nagyszámú és a földrajzi adottságok miatt elsősorban moszlim népesség kerekedik fel Európa felé. 

Ennek megelőzése érdekében aktív gazdasági segítséget kellene nyújtani ezeknek a térségeknek. Mindenekelőtt fel kell hagyni a moszlim országok ellen viselt háborúkkal, a stabil és világi moszlim országok szétbombázásával, az adott kormányok ellen felkelők fegyveres támogatásával, mint ez történt az arab tavasznak nevezett megmozdulások alkalmával, és történik most is Szíriában, Afganisztánban, Jemenben. Emellett az újabb hidegháború finanszírozására szánt pénzt arra lehetne fordítani, hogy a közel-keleti és afrikai országok megfelelő technikai segítséget kapjanak gazdaságuk fejlesztéséhez és a klímaváltozás által okozott problémák ellensúlyozásához. Ha a líbiai diktátor, Kadhafi, az amerikaiaktól államosított olajkutak jövedelmeit arra tudta felhasználni, hogy a világ legnagyobb mesterséges folyóját hozza létre, hogy a Szahara fosszilis vizével ellássa a Földközi-tenger mellett fekvő városait (háromezer kilométer hosszú, négy méter átmérőjű betoncső vezetéket építettek, amit a NATO részben szét is bombázott), akkor ilyen vezetékek építésével segíteni lehetne az ivóvíz-hiánnyal küszködő afrikai, vagy közel-kelti országokat.

Ilyen és hasonló jellegű támogatások számottevően hozzájárulhatnának ahhoz, hogy ezen országok lakói a szülőföldjükön boldoguljanak, és ne vegyék az útjukat Európa felé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A megoldás az lehetne amit a szerző felvet, ennek megvalósulására azonban ezzel az Európai Uniós vezetésével, az uralkodó ideológiával csak álom marad.
Így pedig ami napjainkban történik nem más, mint Európa sírásása, melynek vezére Angela Merkel.
Kunhalmi mondta: Én akarok forradalmat.

Ha az EU vezetésében, ideológiájában nem lesz változás, az óhaja hamarosan megvalósulhat.

Annak idején az történt, hogy a gyarmatosítók nagyjából rendet, a maguk rendjét teremtették meg gyarmataikon. Kivonulásukkor ezt a rendet vették át a helyi diktátorok.

Ezek az országok az 'arab tavasz', vagy mi után barbárság korába süllyedtek vissza, néha valamilyen civilizációs mázat képviselő két-három kormánnyal, de sehol sem egész országra kiterjedő hatalommal.

Újra gyarmatosítani a régi formában nem lehet ezeket az országokat, már csak azért sem mert a korábbinál szervezettebb erők állnának ellen.

A megoldás, már amennyire megoldásnak nevezhető, úgy várható, hogy a nagy- és középhatalmak egymás közt felosztják a térséget, valamelyik helyi potentátra bízva a saját érdekeiket biztosító
közigazgatást, már amennyire el lehet tekinteni olyan 'zavaró' tényezőktől, mint a kurdok. Egy-két értekezlettől megoldás nem várható, jó esetben valamilyen biztató kezdetet remélhetünk

A háttérben ott van ugyan az USA ás az oroszok, de ténylegesen siita és szunnita muszlim országok Szíria, Irán, törökök, szaudiak) illetve az általuk befolyásolt (vagy független, de szintén muszlim) csoportok harcolnak egymással, amire pl. az Uniónak szinte semmi hatása nincsen. Nem látom az iszlám országok elleni háborút....

Természetesen ez egy lehetséges és működő megoldás lehetne. Plusz ez a valóban humanitárius kérdés kezelés vola az álságos szólamokkal szemben. Igen szükség van pozitív megközelítésre is.

Ehelyett a nyugat lázította és szétbombázta a régiót és szörnyűlködik az eredményen. (Bombázni bombáz, lőni a határon nem mer a humánum jegyében. Képmutatás és rombolás ott és a hátországban a köbön.)

Álnaiv okoskodás, nem lehet olyan népeken segíteni a világ összes pénzével sem, ahol nincs kialakult, legalább félig-meddig modern elveken alapuló társadalom. Líbiában nincs nemzettudat, helyette törzsi identitások vannak, és nincs semmiféle minimális konszenzus arról, hogyan akarják élni az életüket. Ilyen helyekbe pénzt befektetni annyit ér, mintha a pénzkötegeket ledobálnák a sivatagban. A vízvezetékeket előbb-utóbb felrobbantja valaki, a mintagazdaságok kiszáradnak, az ajándékba kapott üzemek megszűnnek. Ez a fajta társadalmi kohézió csak nagyon lassan tud kialakulni, és az a legjobb, ha nem próbál "segíteni" közben senki, hadd kínlódják ki saját maguk, de így végül legalább a sajátjuk lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés