Migráció: Macedónia tovább szigorít

2016. március 6. 15:29
Csak a háború sújtotta, vagy az Iszlám Állam által felügyelt városokból érkező migránsokat fogja beengedni Macedónia vasárnaptól. A balkáni ország a határőrizethez kerítésépítéshez szükséges gépeket, gumilövegékeket és könnygázgránátokat, valamint pénzügyi támogatást kért az EU-tól. Görögország tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának és Macedóniának a határok lezárása és a szigorú beléptetés miatt.

Lezárhatják a nyugat-balkáni útvonalat?

Alig néhány száz migráns volt csak Szerbiában és Macedóniában a hét végén, mivel a macedón, a szerb és a horvát hatóságok is jelentősen szigorítottak a beléptetésen a napokban. 

Az M1 aktuális csatorna görög-macedón határon tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a macedón hatóságok vasárnap újabb szigorítást vezettek be. Bejelentették, csak azok mehetnek át, akik vagy kifejezetten háború sújtotta, vagy az Iszlám Állam terrorszervezet által felügyelt városokból érkeztek. Így az Idomeniben várakozó mintegy 14 ezer ember közül várhatóan ismét csak néhány százan léphetik át a határt naponta. 

A migránsok emellett attól félnek, hogy az Európai Unió és Törökország közötti hétfői brüsszeli csúcs után teljesen lezárulhat a nyugat-balkáni útvonal. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke erre utalt is a tagállamok vezetőinek kiküldött pénteki meghívólevelében. Tusk azt írta: meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a balkáni útvonalon fekvő államok csak továbbítják egymásnak a migránsokat, ehelyett konszenzusos megoldással le kellene zárni ezt az útvonalat.

A görögök tiltakoznak, Macedónia bekeményít

Közben a Vima című görög lap szerint Athén tiltakozó jegyzéket küldött Macedóniának és Szerbiának, amelyben arra figyelmezteti őket, hogy a kétoldalú megállapodásokat veszélyeztetik a migránsválsághoz való hozzáállásukkal, azaz a határok lezárásával, illetve a rendkívül szigorú beléptetési intézkedésekkel. 

Macedónia ugyanakkor arra készül, hogy még hatékonyabban ellenőrizze déli határát. Legalábbis erre lehet következtetni abból a listából, amelyet Szkopje néhány napja az európai országok egy részéhez eljuttatott. A szerb sajtóban is ismertetett 12 oldalas dokumentum szerint a macedón hatóságoknak egyebek mellett olyan gépekre van szükségük, amelyekkel tovább építheti és megerősítheti a kerítést Görögországgal közös határán, továbbá építőanyagokra egy 400 fős befogadótábor felállítására. Emellett gumilövedékeket és az azok kilövésére alkalmas fegyvereket, hang- és könnygránátokat, golyóálló mellényeket, hangosbeszélőket és elektromos sokkolót, valamint a gépjárművek fenntartásához és az emberállomány fizetésének kifizetéséhez szükséges pénzügyi támogatást kért a balkáni ország az uniós tagállamoktól. 

A macedón hatóságok határellenőrzése egyelőre hatékonynak mutatkozik, Macedóniába a hét végén mindössze néhány száz embert engedtek be, közülük körülbelül 250 vasárnap érkezhet meg a szerb határon fekvő Presevóba. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint ott jelenleg mintegy 600 bevándorló tartózkodik, akiket korábban a horvát hatóságok küldtek vissza Szerbiába, Belgrád pedig egyelőre nem tudta őket visszatoloncolni Macedóniába.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kis Macedónia példát mutat az eu-nak!!!!!!
Le a kalappal előttük!

Ma segítséget kértek, mindenfélét a határuk megerősítésére és a teljes hosszhoz való védelemhez.
Gondolom, mi fogunk segíteni.

Tervezik népszavazás kiírását arról, hogyan nevezzék az országukat. Békességet akarnak a görögökkel.

Példát mutatnak az eu-nak az európai értékrendből!
Én is remélem, hogy segítünk nekik. Eddig is kimutattuk támogatásunkat.

Volt olyan nap, hogy a 100 átengedettből 30 rokkant volt.

Mégis meg akarják tartani a saját országukat a sajátjuknak.
Ha belegondolok, hogy a kb kétmilliós országon tavaly átgyalagolt kb egymillió migráns... durva

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés