Törököt fognánk

2016. március 7. 20:52

Hargitai Miklós
Népszabadság
A kormányfő törökpártisága egyre kilátástalanabbá teszi annak az alapkérdésnek a megválaszolását, hogy van-e bármiféle koherencia Orbán Viktor világnézetében.

„Hogy Orbán Viktor – a keresztény Európa egyszemélyes védőserege, aki szerint a mohamedán-keresztény együttélés kudarcra van ítélve – miért akarná az egyre gyorsabb tempóban iszlamizálódó, 90 százalékban Ázsiában elterülő Törökországot a »vagy keresztény, vagy semmilyen« jövőjű EU-n belül látni, arra partnere nem kérdezett rá. Mi viszont nyugodtan föltehetjük a valóban releváns, így Orbánt valószínűleg soha meg nem találó kérdéseket. Ha egy-két millió iszlám vallású menekült elhozná Európa végromlását, ahogyan a kormányfő mondja, akkor 75 millió (nagyrészt fiatal, nyelveket beszélő és mobil) török polgár uniós útlevéllel nem jelent majd kockázatot? Ha egy de facto mohamedán állam, amely a népessége alapján pár éven belül a legnagyobb lesz az EU-ban (így például a legtöbb képviselőt küldheti majd az EP-be), a maga súlyával, teljes tagállami felhatalmazással megjelenik majd az uniós döntéshozatalban, az nem veszélyezteti az európai identitást és integritást? És mi haszna lenne Magyarországnak a török belépésből, ha egyszer a Fidesz-kormány évek óta arra a szerepre trenírozza a magyar gazdaságot (v. ö. összeszerelés), amit a törökök sokkal olcsóbban és kiterjedtebben csinálnak?

Törökország a menekültválság kezdetétől próbálja összekapcsolni a belépési folyamat felgyorsítását az Európára nehezedő nyomás általa segített csökkentésével, ami részéről abszolút ra­cionális megközelítés. Számunkra viszont a kormányfő törökpártisága egyre kilátástalanabbá teszi annak az alapkérdésnek a megválaszolását, hogy van-e bármiféle koherencia Orbán Viktor világnézetében – azon a szegletkövön túl, hogy ami az EU-nak rossz, az az ő hatalma túlélésének csak használhat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt gondolom, eljön az a világ, hogy nekem nem kell televízió és a számítógépet is csak munkára fogom használni. Tele a hócipőm az ilyen "magvasokkal".

Ennyire elszakadni a valóságtól tényleg ritka:-)))

Kedves Hargitai! Ez GÁZ!
Nem mondom, hogy tájékozatlan, de ha ezt nem mondom, akkor rosszindulatú:-) melyik felel meg jobban önnek? Választhat:-))))

Egyetlen forrás elég, mégpedig az, amelyen arról szavaznak, hogy Törökország ténylegesen EU-tag legyen-e. Bírd ki addig, ha egyáltalán eljön az a pillanat.

Úgy van, hogy Törökország ebben a pillanatban nem tagja az EU-nak, és Orbán hosszasan eljátszhatja, támogatja a tagságukat. Valószínűleg nem gondolja komolyan, csupán előnyöket remél tőle (legalább egy nyugis diplomáciai kapcsolatot a közös múltunk ellenére), de ha komolyan is gondolja, vannak elegen akik nem. Súlytalan ügy, értelmetlen lovagolni rajta.

kinek íródnak ezek a cikkek? A ballib olvasók sem hisznek már nekik.
A népszabó már nem szabja a nép gondolatvilágát!
Mindenki tudja, aki olvas, hogy pont OV volt az, aki azt mondta, nem kéne a törököket az eu-nak zsarolási potenciálba hozni. De megtörtént. Ebben a helyzetben meg kell egyezni velük fenntartva az eu külső határainak védelmének megoldását.

Ez volt az első hozzászólásom ehhez a cikkhez, tehát valótlanul állítod, hogy egész reggel ezen rágódom:-)))

Ma reggel:-))) ez a második:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés