Vétó

Félbeszakadt az EU-csúcs

2016. március 7. 20:29
A magyar miniszterelnök megvétózta azt a javaslatot, ami közvetlenül telepítene át menekülteket Törökországból, emiatt félbe is szakadt a brüsszeli csúcstalálkozó – ezt közölte az MTI. Az Index már rögtön ezt követően azt írta: nem Orbán Viktor volt az egyedüli, akinek gondja volt a javaslattal. A 444 is szintén arról írt, hogy más tagállamok számára is elfogadhatatlan a törökök által bedobott új javaslatcsomag, ugyanakkor megjegyezték azt is: mivel még nem volt döntési helyzet, így nem is volt mit megvétózni, tehát az MTI hírrel ellentétben valójában egyelőre csak ellenzésről van szó.

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Az Index azt írja: nem csak Orbán Viktor emelt kifogást a javaslatcsomag ellen, és a magyar miniszterelnök nem is csak az áttelepítést ellenzi. A portálnak egy tanácsi diplomata azt mondta: jelenleg nincs döntési helyzet, mivel az új javaslatokat több vezetőnek saját hazájában is jóvá kell hagyatnia.

Az Európai Tanács elnökének szóvivője szerint azért tartanak szünetet, hogy átdolgozzák a megállapodástervezet.

A 444 brüsszeli forrásai szerint egyébként a vétó nem jó kifejezés a kialakult helyzetre, ugyanis egyelőre nincs mit megvétózni, mivel a napirend még nem tart ott, csak most szövegezik az új török javaslatot, amit egyébként a magyar kormányfő mellett mások – így Ciprus, Görögország és a közép-európai tagállamok vezetői – is elfogadhatatlannak tartanak. De az olaszok is úgy tálalták a történteket, hogy ők voltak azok, akik vétóztak.

Tovább dolgoznak a javaslaton

Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este. Ugyanakkor a legfrissebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Ez kérik a törökök

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Összesen 415 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért lehet igaza is. Nem voltunk/vagyunk ott, nem tudjuk, hogy mi zajlik. Azért nem kellene ide expediálni a muszlimokat. Jó helyen vannak a törököknél.

Reméljük, megússzuk a betelepítést.

1848, 1956, 1989, 2016: a magyarok mutatják a világnak a helyes utat!

Lassan meg kéne gyógyíttadnod magad. Vagy már múlik magától is?

Az öböl-országok is részt vesznek a terv végrehajtásában?
Vagy ez csak költői kérdés??

Ezt egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ebbe az EU hajlandó lett volna belemenni:

"Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné."

Válaszok:
hátakkor | 2016. március 7. 21:17

azért, mert az mti így adta ki a hírt, hogy orbán érdemének tüntesse fel a dolgot

Miért nem ajánlják fel Merkelt a töröknek?

Válaszok:
packó | 2016. március 7. 20:53

Tunyát szeretjük, és most tartozik valóban egy bocsánatkéréssel!

Akkor most bezár a bazár?

én nem is találtam olyan külföldi újságot, amelyik ilyen hangatosan tárgyalná az eseményeket, hogy "félbeszakadt az eu-csúcs".
igazából egyáltalán nem találtam semmit az orbán-vétóról.

Kiszáradna a szipirtyótól a Boszporusz, ezért.
:-)

Guten Morgen Europa!

Ez a legjobb hsz. idáig!

Gratu!

"Haka Pc Hozzászóló kiszűrése 2016. március 7. 20:52

Ja. Biztos, hogy vége a jópofizásnak, lekerülnek a maszkok."

Az első hír az volt, hogy Orbán vétózott, aztán jött az Index finomítása (EUrológus infora hivatkozva), hogy nem volt egyedül. De ez jobb is így, az Unióban semmi nem megy szövetségesek nélkül.

És mi van a nem szíriai menekültekkel? Azokat vissza sem akarja fogadni Törökország?

Orosz segítséget fogunk kérni.

A Krone-ban szó sincs Orbánról

"Turkey may have overplayed its hand, ratcheting up demands beyond what even a desperate EU was prepared to concede"

http://www.krone.at/Welt/EU-Gi..

Azaz Törökország messzire ment a követeléseivel.

20.53 Uhr: So interpretiert der englische Journalist James Mates die Vertagung der Entscheidung: Die Türkei könnte sich mit ihren Forderungen zu weit aus dem Fenster gelehnt haben.

" gudmen [Hozzászóló kiszűrése] 2016. február 25. 16:57

migránst nem akarunk, kvotát aláirta..."

Hülyegyerek, a Zorbán-gyűlölet elvette az eszedet. :))))

Mindenből, és mindennek az ellenkezőjéből is levezeted, hogy "orbántakarodj". :))) Vicces ez a vergődés

Csak nem gondolod, hogy hagyjuk, hogy elárasszanak minket a vadak? Kérni fogunk.

Holnap kezdik újra, a következő gumicsonttal.

21:01
Jövő hét végéig újabb csúcs lesz.

Hát ez röhej.

Tologatjàk virtuàlisan a lelkeket ide-oda. Török szàmlàra immáron 6M evrót.

Ezek az emberek TÖRÖKORSZÁGBAN (! érted? semmiféle háború nincs ott, senkinek az élete nincs veszélyben) szállnak hajóra/ladikra/mittudoménmire, szóval NEM, ismétlem NEM háborús menekültek, onnan kezdve, hogy a biztonságos szárazföldről a veszélyes Földközi-tengerre tévednek.

Vissza kell fordítani őket, onnan ahonnan jöttek. Meg világossá kell tenni, hogy a tenger veszélyes. Akkor talán gondolkodnak, mielőtt "úgyis kimentenek" alapon elindulnának a Kánaán (GerMoney) felé.

Igen, a szabadság volt a helyes út. Nem tudom, hogy felnőtt voltál-e akkor.

Akkor is ez volt a helyes út, ha utána sok évig a libsibolsik visszatértek.

Most eltűnnek.

Az h utal 6M evrót. De mivel semmi cserebere nem lesz jön a 10 milliàrd evrós szàmla nyomban

Te nem szégyelled ezt a nyálas, korrupt szöveget?

Ez így absztd de messze még a màjus..

Nem értem a kérdést.
Kifejtenéd bővebben?

(Ha pár(tíz)ezer migráns áttöri a kerítésünket, akkor ugyanezek előtte áttörték a görög-macedón, a macedón-szerb határt is. Isten tudja, miért nem a szerb-horvát határt törték át, aztán meg a horvát-szlovént, aztán meg a szlovén-osztrákot. Továbbá a következő áttörendő határ a magyar-osztrák, jéééééééé, ott még kerítés sincs. "Hát ezt így most hogy?")

Azért tálalják így, mert a Sky News Hungary-re, Kovács Zoltánra hivatkoznak.

Bár Orbán nem vezetője az EU-nak, nem felelőssége terveket sem szőni, de ha már nem emlékeznél:

http://index.hu/belfold/2015/0..

Mondjuk már önmagában a közös EU-s határvédelem a görög-török határon sokat segítene.

Na bumm, egy újabb orbánfóbiás.

Miért és kitől kellene bocsánatot kérnie? Joga volt hinni abban, hogy Orbán másképp fog cselekedni. Nem sértett meg senkit. Valamint az ügy koránt sincs lezárva. A pillanatnyi történések nem mérvadóak, akad még lehetőség nagyon elkúrni mindent.

A világtörténelem szàmos tengeri csatàt ismer. Argentína partjaitól egy köpésre az Egyesült Királyság egy szigete, Falkland. 12 naszádot indítottak oda és kifüstölték az argentítokat

Csak az a kérdés, hogy ez hányadik milliónál történik meg először. Ennek már nem lesz békés megoldása, az embercsempész hálózatok továbbra is hülyítik, és hozzák a bevándorlókat. Csak az győzheti meg őket, ha azt látják, sehogyan nem jutnak el a célig.

Ne adja az Isten, hogy idáig kelljen eljutni. Ezért kell Merkelt bármilyen módon, bármi áron rávenni, hogy ő mondja ki, ne jöjjetek, nem fogadunk be senkit. Ha nem teszi, ő felel mindenért, minden tragédia az ő lelkén szárad.

Ezért van értelme a vétónak, úgy látszik, Merkelt csak az győzheti meg, ha az államok vezetői fordulnak ellene.

Szia, neked visszavarták, ezért lettél Hontalan?

:-)

Vegyél már egy "H" betűt!

Magyar ember magyar "h"-t vesz!

:-)

Merkelt és a német mainstream pártokat meg közben nagyon elverték a Hesseni önkormányzati választásokon. Ez volt az első valódi megmérettetése a ennek az aljadék vénasszonynak mióta elindult ez a migráncs őrület. Pedig ez még nem is a volt NDK-s területen történt. Alig várom a tartományi választásokat. (Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz illetve Sachsen-Anhalt) Lesznek itt nagy meglepik, lehet majd csodálkozni hogy miért nem az az eredmény jön ki amit a "független" közvéleménykutatók mértek.

A mai Orbán vétó után pedig én már csak egy kávét szeretnék kérni. :)

Merkel egyrészt bejelentette, hogy Németország gyakorlatilag nem fogad be több menekültet, másrészt behozatnák Európába Törökországból az ott levő szíreket. Tehát ránk erőltetnének néhány tízezret, vagy járuljunk hozzá ellátásukhoz.

Egyébként nagyon hízelegnek Törökországnak, mert fel akarják venni őket az EU-ba. Na, nem az ő két szép szemükért, hanem, hogy simán felvegyük a következő közel-keleti államot. Hármat lehet találni, hogy melyiket.

Válaszok:
hátakkor | 2016. március 7. 21:49
Gregorius | 2016. március 7. 22:02

Akkor Merkel beállhat Hitler mellé, mert most ugyanolyan veszélyes és káros Európára.

Merkel asszony lemondó beszédében végre megkéri a kődobálókat hogy ne gyertek. Ensz főtitkàrság oda veszik de egy Nobel-díj még kinézhet

Válaszok:
pollip | 2016. március 7. 22:10

Zrínyi Miklós: Az török áfium ellen való orvosság

Az a baj, hogy a hírek szerint a török-német megállapodásnál bábáskodott Juncker és Tusk is!

A német álom szétesőben, kár hogy közben az EU is.

http://www.economist.com/news/..

A törökök jól teszik, amit tesznek.
Amíg ilyen csicska az EU, addig szép, hogy minden bőrt le kell róluk húzni.
Már várom Jordánia és Libanon mikor nyújtja be a számlát, aztán jönnek a többiek.

Valahogy Mexikó nem tudja ilyen módon zsarolni az USA-t....

Merkel egyrészt bejelentette, hogy Németország gyakorlatilag nem fogad be több menekültet forrás?

Válaszok:
Senye Péter | 2016. március 8. 6:05

Rossz érzés lehet, ha már ennyire nyíltan, minden finomság nélkül kell provokálnod, mert mindenki szarik rád.

Mindeközben hol tart Fletó novemberben meghírdetett kvóta népszavazàsa? Kopasz sportolók nem hagyják hogy beadja?

Ez ám a durva! És az a szörnyű, hogy igaza van!

Eközben Moszkvában Putyin elnök elégedetten dörzsöli a tenyerét...

Én me a német sajtószabadsághoz kötöm a megàllapodàst. A miről is? Hogy kicerélnek pár szàz lelket és vki utal vki 7 milliárd evrrót törököknek?

Igazából kevesen akarják ma a törököket felvenni. Valamikor volt egy elképzelés, hogy a szekuláris Törökország, csillapítva őket, valamilyen hidat képezhetne a konzervatív muszlim országok és az Unió között. A helyzet azóta változott, Görögország és Ciprus például biztosan megvétózná a felvételt, a többiek meg csendben örülnének....

Brüsszelből azt mondják, a törökök nagyon agresszíven tárgyalnak.

Az a baj, hogy a szűrés sem biztos, hogy valódi, hiszen papírok és adatok nélkül jönnek. Kérdés, hogy el lehet-e hinni, honnan és miért jött?

A lángszóró használata környezetbarátabb a sósavénál, és alkalmazása messzebbről nézve is elrettentőerővel bír. Javaslom a sósav lángoló üzemanyagra módosítását.

Akkor sem. Minél előbb szeretném hallani Merkel lemondó beszédét:-)))
Lehet, hogy lassan fel kell készülni erre, mondjuk veszek egy üveg pezsgőt, legyen készenlétben.-)

Friss hír.

A Jereváni rádió Juncker páncélos kabinetfőnökétől úgy tudja ma éjszaka még áttörés lesz. Juncker és Merkel megvacsorázik, majd áttörik az orosz falat, 180 fokos fordulattal elindulnak Szíriába. Mire felkel a Nap kitör a világbéke.

hir24 komment:
"Sándor Kaposvári
Szarrá lőnek viktor!!!:-))))))))))))))) Jön a március 15!!!!"


Kimeríti az életveszélyes fenyegetést? Szerintem igen!

Válaszok:
veletlen | 2016. március 7. 23:58

Lehet az elv helyes, ha a megvalósítása lehetetlen és pont a menedékkérők miatt.
Ha valaki papírok nélkül azt mond, amit akar, akkor el kell hinnünk? Az is lehet, hogy igazat mond, mégis jobb a kételkedés.

A kényelmetlen valóban találó szó.

A vétó jog tiltakozást jelent.
A gyakorlatban két formája van.
Az egyik, amikor a jogerő emelkedése ellen történik.
A másik, amikor a szavazás előtt az egyik fél vétót jelent be. Ebben az esetben a javaslat nem kerül szavazásra. Nem is lenne értelme, ha egységes egyetértés szükséges az elfogadáshoz.


Így a 444.hu tévedésben van, mert a vétójogot a szavazás előtt lehet bejelenteni ezt tette Orbán Viktor.

A jelentések szerint Franciaország és Görögország a török javaslat egyes pontjait vitatták a tárgyalás során.

Nagy valószínűséggel ma csak abban állapodnak meg, hogy mikor, milyen tartalommal lesz a következő csúcs. Esetleg még szóba jöhetnek az egyéb pontok. Például a B terv.

Már reggel írtam, hogy ez a csúcs annyit fog érni, mint halottnak a csók.

kinek és hova kéne átvállalni valamennyit?

"Az ablakot előtte becsukni,"

Berácsozni. Colos acél gömbvassal.

"Merkel éppen olyan eszement, mint a gyurcsányi."

Rokonlelkek. A túlvilágon majd összekelnek.

Átértelmezték, átfogalmazták.

:-) tényleg vicces lehetett egy kívülálló számára, de neked nem! Gondolom, állandóan menekülési kényszer volt benned.

A liberálfasizmus jegyében!

Értem, de nekem is még kicsi az unokám és remélem, hogy nem ezt tanulja!

Az, hát, te fajankó!

Igazad van, egyre több a hasonlóság Merkel és Gyurcsány között:-))))

"Minőségi csere". Van vételár is.

S nol félrebeszél.
Az EU zárónyilatkozatában szó sincs semmilyen formája a kvótának. Arról van szó, hogy csak a szír menekülteket fogja be az EU és az itt lévő nem szíriai menekülteket Törökország visszafogadja.
Törökország javaslatában pedig az van benne, hogy a Törökországban lévőket is befogadja az EU. R9viden; migréncsere.
Ezzel kapcsolatban jelentett be Orbán Viktor vétójogot, ami azt jelenti, hogy ez már szavazásra sem kerülhet.

A tanácskozás megszakadás pedig azt jelenti, hogy felfüggesztették és ez alatt az egyes csoportok egyeztetnek, mivel vannak olyan pontok, amelyek elfogadására nincs felhatalmazásuk a kormányfőknek.

A vacsora után pedig a tárgyalást valószínű a többi pontok tárgyalásával folytatják, miközben megszövegeznek valamilyen záró nyilatkozatot a diplomaták.

Na ne mondd, te óriás!

Ez a troll nem csak szemét, hülye is.

Ennyire bugyuta még egy mszp-s em lehet, hiszen holnap tele lesznek a híradások, hogy OV vétózott, többen nem tetszésüket fejezték ki.

Persze, a török átlagember szereti a magyarokat, hiszen ment a turizmus-bunda, ékszer, bőrkabát.

Egyébként tényleg el kell választani a nemzeteket a politikusitól-kivéve minket:-)))))))

Mit vétett a Tunya?

Olvastam. Tudatosan összemossák az EU-s és a török javaslatot.
Franciaországnak, Görögországnak, Hollandiának a török javaslatban megfogalmazottakkal kapcsolatban volt ellenvéleményük, mert nincs felhatalmazásuk, hogy azt elfogadják.
Orbán Viktor pedig a migránsok betelepítésével, cseréjével kapcsolatban jelentett be vétójogot.

A két dolog különböző.

Értem. Csakhogy a többi tudósítók vétóról szólnak és arról amiről a megelőző hozzászólásomban írtam. Úgy tudom nemsokára Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart.

Nyugalom.
Most azon megy a vita, hogy téged kicseréljenek, vagy ne egy török migránsra.

Figyelj, én napi szinten követem a Krone-t. Ha te is így tennél, akkor észrevehetted volna, hogy folyamatosan frissítik a cikkek tartalmást ÉS a címét is. Ha reggelre lesz valami új megállapodás, akkor a cikk címe ismét változik.

Válaszok:
zenebono | 2016. március 7. 23:29

Azt a mindenit! Ez is benne van! Ha nem a fejétől, hát a szüzességétől szabadítják meg, függetlenül a nemétől!

Láthatod, hogy az általam belinkelt Krone címnek más volt a szövege.

Más érdekeknek tesznek eleget, nem az európai embernek.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen jövőt biztosítunk nekik? Legalább a lehetőségek legyenek jók, aztán úgyis a gyereken múlik, mivé lesz.

Én is elálmosodtam, mindenkinek jó alvást:-)))

Értsd már meg, amikor küldtem a linket még nem ez volt a cikk címe. Ne nyisd meg az általam küldött linket csak nézd meg a címét. Azóta változott a cikk címe, és azután kerültek be a képek, A Kroné-nál ez így működik. Lehet, hogy reggelre már más címe lesz a cikknek.

"Egy gumicsónak mióta kerül súlyos pénzekbe?"

Mióta marha nagy a fizetőképes kereslet rá.

Azért a királyi párt tv-t se kell félteni. Amúgy kommunikációs offenzíva van.

Most is azok kormányoznak. Egy nagy átverés volt az elmúlt negyed század.

Egyszerű, mint a pofon. Vízummentességet
kapnak, majd az összes menekültnek adnak egy
török útlevlet, menjen mindenki, amerre lát. Hat
milliárd euróból fussa...

Ki van ez találva kérem.

Gondolom nem tudod, hogy milyen volt a nem szabadság.

Magyar vagy, ez rendben is van, de azért magyar embernek is lehet "h" betűje.

:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés