Félbeszakadt az EU-csúcs

2016. március 7. 20:29
A magyar miniszterelnök megvétózta azt a javaslatot, ami közvetlenül telepítene át menekülteket Törökországból, emiatt félbe is szakadt a brüsszeli csúcstalálkozó – ezt közölte az MTI. Az Index már rögtön ezt követően azt írta: nem Orbán Viktor volt az egyedüli, akinek gondja volt a javaslattal. A 444 is szintén arról írt, hogy más tagállamok számára is elfogadhatatlan a törökök által bedobott új javaslatcsomag, ugyanakkor megjegyezték azt is: mivel még nem volt döntési helyzet, így nem is volt mit megvétózni, tehát az MTI hírrel ellentétben valójában egyelőre csak ellenzésről van szó.

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Az Index azt írja: nem csak Orbán Viktor emelt kifogást a javaslatcsomag ellen, és a magyar miniszterelnök nem is csak az áttelepítést ellenzi. A portálnak egy tanácsi diplomata azt mondta: jelenleg nincs döntési helyzet, mivel az új javaslatokat több vezetőnek saját hazájában is jóvá kell hagyatnia.

Az Európai Tanács elnökének szóvivője szerint azért tartanak szünetet, hogy átdolgozzák a megállapodástervezet.

A 444 brüsszeli forrásai szerint egyébként a vétó nem jó kifejezés a kialakult helyzetre, ugyanis egyelőre nincs mit megvétózni, mivel a napirend még nem tart ott, csak most szövegezik az új török javaslatot, amit egyébként a magyar kormányfő mellett mások – így Ciprus, Görögország és a közép-európai tagállamok vezetői – is elfogadhatatlannak tartanak. De az olaszok is úgy tálalták a történteket, hogy ők voltak azok, akik vétóztak.

Tovább dolgoznak a javaslaton

Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este. Ugyanakkor a legfrissebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Ez kérik a törökök

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Összesen 379 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért lehet igaza is. Nem voltunk/vagyunk ott, nem tudjuk, hogy mi zajlik. Azért nem kellene ide expediálni a muszlimokat. Jó helyen vannak a törököknél.

Reméljük, megússzuk a betelepítést.

1848, 1956, 1989, 2016: a magyarok mutatják a világnak a helyes utat!

Lassan meg kéne gyógyíttadnod magad. Vagy már múlik magától is?

Az öböl-országok is részt vesznek a terv végrehajtásában?
Vagy ez csak költői kérdés??

Ezt egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ebbe az EU hajlandó lett volna belemenni:

"Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné."

azért, mert az mti így adta ki a hírt, hogy orbán érdemének tüntesse fel a dolgot

királyi gondolat

Miért nem ajánlják fel Merkelt a töröknek?

Tunyát szeretjük, és most tartozik valóban egy bocsánatkéréssel!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés