A sötétség árnyékában

2016. március 7. 21:36

Rónay Tamás
Népszava
Az, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt nyolc százalékot szerzett a szombati választáson, azt jelzi, valaki, valamit nagyon elrontott.

„Szlovákiában 71 év után hangozhat fel a parlamentben egy nagyon sötét érát idéző üdvözlés, amely így hangzik: »Na stráz«, azaz »Őrségre«. Így köszöntik egymást az új szlovák parlamenti párt, a Mi Szlovákiánk Néppárt fekete ruhás aktivistái, akik kizárólag olyan »értékeket« képviselnek, amelyek teljesen ellentétesek az Európai Unió alapelveivel. Egy olyan kor jelszavait skandálják, amelyek hallatán joggal rémülhet meg mindenki, aki elkötelezett egy demokratikus társadalom iránt. Azt hihettük, hogy modern világunkban, egyre féltettebb Európánkban, nem lehet helye olyan ideológiának, amely egy népcsoport megsemmisítésére törekszik. Az azonban, hogy ez a párt nyolc százalékot szerzett a szombati választáson, azt jelzi, valaki, valamit nagyon elrontott.

Ilyenkor az lenne a természetes, hogy lelkiismeret-vizsgálat kezdődjék. Hogy juthattunk el idáig? Aztán fülünkbe csengenek a szlovák kormányfő mondatai: »Nem kérünk a menekültekből«»megvédjük Európát«»elutasítjuk a kvótarendszert«»az Európai Bizottsághoz fordulunk«. Igen, itthon is ismerősen hallatszik ez a néhány mondat. Ám Pozsonyra pillantva azért nekünk, itt Budapesten is fel kell tennünk a kérdést: valóban ez a helyes út? Tényleg jó megoldás egy társadalom félelmeire építeni? Megéri a szavazatok maximalizásáért emberek tömegeit szembefordítani bárminemű humanizmussal?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés