Azért nincs egyezség az EU-csúcson, mert nincs értelmes terv

2016. március 8. 10:16

Jámbor András-Pap Szilárd István
Kettős Mérce
A tegnapi EU-csúcs egy bizonyos pontján mindenki borította az asztalt, az olaszok, a franciák, a görögök, a ciprusiak és mi, magyarok is.

1. A törökökkel nem lehet megállapodni. A mostani megállapodás egy tavaly őszi felújítása. Azóta csak annyi történt, hogy az előzőt a törökök nem tartották be és többet akarnak - méghozzá a korábban ígért 3 milliárd eurós összeg megduplázását. Ez a Törökország méghozzá az, amely terrort alkalmaz saját állampolgárai ellen, kiújította a harcokat a kurd kisebbség ellen, a kurdok mészárlását kifogásoló értelmiségieket pedig lecsukatja , egyszerű állampolgárokat állít bíróság elé Erdogan elnököt bíráló bejegyzésekért. Független újságok szerkesztőségét foglalja el. Utoljára a legnagyobb ellenzéki médiát vette irányítása alá, Donald Tusk Európai Tanács-elnök látogatásának másnapján. Megbízhatatlan és vállalhatatlan partner, a török kormánnyal való megállapodás lényegében legitimitást ad egy diktatúrának az EU szomszédságában. De nem csak legitimitást kapnak, hanem vízumkedvezményt, sőt a tegnapi tárgyalás részben azért borult, mert konkrét dátumot akartak az EU-csatlakozáshoz. Ez pedig már zsarolás, lényegében a semmiért cserébe. Erdoganék látják, hogy az EU képtelen hosszú távú politikai tervvel előállni menekültügybe, és látják, hogy együttműködésükért cserébe bármit kizsarolhatnak. Gyakran használt stratégia ez, a végeredménye mindig ugyanaz: a zsaroló fél nem tartja be az egyesség ráeső részét, inkább újabb követelésekkel lép fel. Nagy valószínűséggel Törökország is így jár majd el megint.

2. Orbán kvázi-vétója, amely nemet mond bármilyen menekült az EU-ba érkezésére, nem csak morálisan káros, hanem betarthatatlan is. A tegnap körvonalazott deal szerint Törökország visszafogadna minden menekültet Görögországból, minden visszafogadott szírért cserébe az EU saját területére telepítene át egy török területen, már ellenőrzött és regisztrált adatokkal rendelkező szír menekültet. Orbán azt kifogásolja, hogy ez az áttelepítés csak önkéntes alapon történjen, tehát minden tagországnak ne kelljen befogadnia menekülteket. Orbán megint kiírná az emberséget a válság kezeléséből. Ám ha az emberség minimális betartása nélkül intézzük ezt a válságot, az tovább élezi a mesterségesen fűtött párharcot, amit Orbán szerint a kultúrák vívnak, kiváló propaganda anyagot ad a muszlim szélsőségesek kezébe, és nem mellesleg Európa déli határainál tovább fokozná, a bejutásra várok elégedetlenségét, ami további konfliktusokhoz vezetne.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Orbán kvázi-vétója, amely nemet mond bármilyen menekült az EU-ba érkezésére" az egyetlen logikus, racionális terv.

Nagy örömöt szerez, h. mások is úgy gondolják, h.a török politikai rendszerből kizárólag a gazdasági eredményeik elfogadhatók, a többi nem.
Remélhetőleg a török üzletelés meg fog bukni, ez egy abszurd ötlet.

A befogadásról meg annyit, h. fogadjanak be azok az országok, amelyek fegyvert szállítanak a térségbe, fogadjon be az arab világ.

Sajnos, a határok átjárhatósága révén lesz itt még akkor is arab világ, ha Magyarország "megúszná" a szervezett betelepítést. lehet, h. van, akinek ez örömteli perspektíva, speciel nekem nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés