Lenullázzák a menekültellátást

2016. március 8. 14:34

Magyar Helsinki Bizottság
Helsinki Figyelő
Megszűnne a menekültek és oltalmazottak segítése Magyarországon. Szigorított börtönkörülmények közé zárnák az őrizetben tartott menedékkérőket. A kormány jogszabálytervezete mindent elkövet, hogy aki véletlenül menedéket kapna itt, minél hamarabb álljon tovább.

Az egyenlőségnek ez az értelmezése nyilvánvalóan cinikus, megtévesztő és önző. Azt a látszatot kelti, mintha az embereknek minden élethelyzetben ugyanolyan juttatásokra lenne szüksége. Mintha a koraszülöttnek, a súlyos autóbalesetet szenvedőnek csak ugyanaz az a sürgősségi ellátás dukálna, és a mindenható állam döntése alapján, mondjuk, a hat hónapra született csecsemőnek csak baleseti sebész járhatna, a szilánkos csonttöröttnek meg inkubátor.

A menekült élethelyzete gyökeresen különbözik az állampolgárokétól. Lehetőségei számos tekintetben sokkal rosszabbak: a nyelvet, az új országa szokásait, jogrendszerét nem ismeri, itteni kapcsolatai nincsenek, sokszor egyenesen traumatizálva érkezik, de minden esetben óriási veszteségek érik. Speciális segítségre szorul. Ahogyan az Emberi Jogok Európai bíróságának több ítélete is kimondja: a menekültek és menedékkérők a társadalom legsérülékenyebb csoportjai közé tartoznak és különleges szükségleteik vannak.

A tervezett változtatások ezt a nyilvánvaló tényt hagyják figyelmen kívül. Sokan gondolhatják azt most Magyarországon, hogy ez legyen a menekülők, a migránsok gondja. A helyzet azonban az, hogy a jogfosztás valójában a magyar állampolgárok problémája is. A történelem egyértelműen bebizonyította ugyanis, hogy a kiskapuk, amelyeket külföldiek esetében nyitogattak, hamarosan használatba kerültek az állampolgároknál is.

A kormány célja régóta egyértelmű: ne jöjjön senki ide, aki pedig itt van, menjen el. Ezen minden józanságot és emberséget nélkülöző totális cél szempontjából nem vált be, mert nem is válhatott be a határzár; nem vált be, hogy a balkáni államokat menekültügyi szempontból egyoldalúan biztonságosnak deklarálták, mert Szerbia nemigen fogad vissza senkit; ezért most a kormány néhány száz védelemben részesített embert akar kiszekálni az országból. A tervezett rendelkezések végleg felmondják az európai szolidaritást, mert más országokra hárítják a felelősséget, amelyet egykoron Magyarország azért vállalt, hogy bekerülhessen a civilizált országok közösségébe.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A menekült hozza a családját, mert félti őket! El is akarja tartani őket, vagyis dolgozni akar.
Itt pedig arról van szó, hogy harcképes fiatalokat dobtak át Európába.

Helyes. They shall not pass.

Pedig itthon nem akarják elvenni a tartásukra a pénzüket, az ékszereiket, mint máshol:-))))

Muszlimok ne is meneküljenek ide. Meneküljenek iszlám országokba, pl. Szaúd-Arábiába. nekik is jobb úgy, nekünk is jobb.

Lassan el kellene kezdeni komolyabban figyelni ezt a Soros brigádot is. Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a működésük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés