Európában nincsenek „no-go” zónák

2016. március 8. 14:31

Sayfo Omar
Mandiner
Molenbeek, Saint-Denis vagy Neukölln maximum annyira no-go zónák, mint Kőbánya vagy Pesterzsébet.

banlieue.jpg

Vendégszerzőnk, Sayfo Omar írása

 

Kezdjük egy provokatív kijelentéssel: Európában nincsenek „no-go” zónák. Nyugat-Európa nagyvárosaiban nincsenek olyan bevándorlók lakta negyedek, amelyek felett a rendőrség elvesztette az uralmat, ahol a sharia jelenti a törvényt vagy ahova fehér ember nem teheti be a lábát.

Mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek komoly szociológiai, kulturális, közbiztonsági problémák, vagy akár nemzetbiztonsági kockázatok az egyes bevándorlók lakta negyedekben. A „no-go zóna” kifejezés azonban nyugat-európai viszonylatban nettó ostobaság, ami maximum csak félelemkeltésre alkalmas, az egyébként is puskaporos hangulatú időkben.

A kifejezést Daniel Pipes amerikai újságíró honosította meg a köznyelvben még 2006-ban. Pipes akkor a franciaországi, afrikai és arab bevándorlók által lakott „Érzékeny Városi Zónákat” (Zones Urbaines Sensibles) nevezte így, elsősorban amerikai és dél-afrikai analógiákat követve. 2013-ban aztán a szóban forgó külvárosokba tett látogatását követően Pipes felülbírálta korábbi vélekedését, belátva hogy Európában nincsenek olyan negyedek, amelyek felett a hatóságok elvesztették volna az ellenőrzést. Ekkor azonban már késő volt. A Fox News és más neokon-közeli orgánumok felkapták a kifejezést, amely azóta is makacsul tartja magát a köznyelvben. Utóbbi időben pedig egyre több olyan magyar publicista, „szakértő” is dobálózik vele, aki nem hogy soha nem járt a szóban forgó, muszlimok vagy más bevándorlók által lakott környékeken, de még az alapvető szakirodalmat sem olvasta el.

A nyugat-európai, muszlimok által lakott negyedekben, utcákban mindenhol az adott állam törvényei érvényesek. Attól, hogy Birmingham vagy London külvárosaiban pár frusztrált szakállas fiatal láthatósági mellényben kamerákkal felszerelkezve sharia őrjáratot” tart, még nem lesz érvényben a shariajog. A bajkeverőket egyébként a helyi rendőrség következetesen lekapcsolja. Hasonlóképpen, attól, hogy a muszlim boltosok nem árulnak sört, München vagy Köln török negyedei sem lesznek muszlim fennhatóságú területek.

Való igaz, hogy vannak olyan muszlim közösségek, amelyek belső bajos ügyeiket sejkek vagy egyéb alternatív autoritások közbenjárásával simítják el. Ez azonban az európai zsidó közösségek esetében már évszázadok óta bevett gyakorlat. Számos ország – például Nagy-Britannia  jogrendszere hivatalosan is teret ad a peren kívüli, közvetítők segítségével történő megegyezésnek. Minden országban az adott jogi hagyományokon múlik, hogy az állam milyen mértékben ad lehetőséget az efféle gyakorlatra.

Igaz az is, hogy vannak balhésabb bevándorlók lakta környékek, ahol még a rendőrök is óvatosabbak. Olyan negyedek is szép számmal akadnak, ahol bevándorló fiatalokból összecsapódott bandák randalíroznak, kihasználva hogy 18 év alatt nem vonhatók felelősségre a törvény által. Ez leginkább Skandináviában szembetűnő, ahol a bevándorlás előtt tényleg alig volt bűnözés.

Ezek a környékek azonban még nyomokban sem hasonlítanak az egykori Bronxra, Baltimore-ra vagy Johannesburg egyes kerületeire. Mellesleg aki szerint az utcai erőszak nyugat-európai viszonylatban kizárólag a bevándorlóknak, muszlimoknak köszönhető, annak érdemes utána olvasnia Liverpool fehér utcai bandáinak vagy Millwall történetének. De kelet-európaiként nem ártana körülnézni Varsó vagy Tallinn lakótelepein, vagy akár a Havanna lakótelepen sem.

Mindezt személyes tapasztalatból is állítom. Az elmúlt évek során következetesen jártam végig Brüsszel, Koppenhága, Malmö, Berlin, Amszterdam, Hága, Rotterdam, Párizs, London és más nyugati nagyvárosok legveszélyesebbnek tartott „no-go zónáit”.

A teljesség kedvéért: külsőm alapján a bevándorlók általában európainak szoktak gondolni. Szándékosan különböző napszakokra időzített látogatásaim során soha semmilyen inzultus nem ért. Még akkor sem, amikor azokra európai, kifejezetten európaias öltözetű barátnőmmel mentem. (Nem kizárt, hogy ha nem vagyok ott, neki beszóltak volna. Ez azonban a bevándorló- és muszlimmentes Budapesten is bármikor megtörténik.)

Kelet-európai szemmel nézve még a legszegényebb környékek is igen rendezettek és nyugodtak. Más kérdés, hogy az adott városok gazdagabb környékeivel összehasonlítva már szembetűnő a különbség. Molenbeek, Saint-Denis vagy Neukölln maximum annyira no-go zónák, mint Kőbánya vagy Pesterzsébet.

Olyan egyszerű lakókörnyékekről van szó, ahova a nem oda valósiak nem azért nem mennek, mert tilos vagy életveszélyes; hanem mert nincs ott semmi dolguk, azokat általuk kevésbé kedvelt népcsoportok lakják, sétálgatni pedig sokkal kellemesebb máshol.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt élő francia barátunk szülei voltak nálunk 12 évvel ezelőtt. Már akkor panaszkodtak arra, hogy vannak olyan zónák, ahova még az orvos sem megy be, mert nemegy eltűnt közülük.

Szóval hazudsz!

".......soha semmilyen inzultus nem ért. Még akkor sem, amikor azokra európai, kifejezetten európaias öltözetű barátnőmmel mentem. (Nem kizárt, hogy ha nem vagyok ott, neki beszóltak volna."

Hogy van ez? Ha nem vagy ott,akkor beszólnak a barátnődnek az utcán miattad? Miért?

"Való igaz, hogy vannak olyan muszlim közösségek, amelyek belső bajos ügyeiket sejkek vagy egyéb alternatív autoritások közbenjárásával simítják el. Ez azonban az európai zsidó közösségek esetében már évszázadok óta bevett gyakorlat. Számos ország – például Nagy-Britannia – jogrendszere hivatalosan is teret ad a peren kívüli, közvetítők segítségével történő megegyezésnek. "

Ez egy másik hülyeség, ugyanis polgári peres ügyekben mindig van lehetőség a peren kívüli megegyezésre. Ennek semmi köze a jogrendszerhez.

Hat, en nem mondom hogy nem mernek bemenni Saint-Denisbe nappal (az mar igaz, hogy ejszaka nem szivesen setalgatnek ott, de abban igazad van, hogy nem kevesbe mint a nyolckerben), de ha Parizsban egy studio 200KE korul van, mig a vele kozvetlenul hataros Saint-Denisben (ahova kimegy a metro) ennyiert mar negyszobas lakast kapsz, akkor annak oka van.

A kínai negyed sötétedés után kifejezetten no-go zone a X. és a VIII. kerületekben.
Aki nem hiszi kössön életbiztosítást és sétáljon végig a Monori u.- Horog u.- Bihari u. útvonalon és írja meg a tapasztalatait.
Feltéve, hogy még él.

Omar, Omar, ezt miért?

Miközben arab szerzőnk szerint nincs no-go zóna, egy héttel kellett csak visszamennem az időben és lám, az ausztrál TV első kézből számol be róla, mi az a no-go zóna és hogyan működik. Svédország, Rynkeby- olvasd Omar, hiszen Te mondtad, csak úgy szabad a témához hozzászólni, ha az ember tájékozódik:

"This afternoon a TV crew from the Australian 60 Minutes TV program, had found the way to the immigrant-dense suburb of Rinkeby in Stockholm.

After the visit the journalists said that they have been to Somalia, Syria and Iraq, but they have never experienced conditions similar to those in Sweden.

The TV crew got an insight into the Swedish multicultural society that they are never going to forget.

The TV crew was in the Stockholm suburb of Rinkeby to depict the mass immigration to Sweden, and do interviews with local residents. The team barely got into Rinkeby before it was attacked for the first time, writes Avpixlat.

When a cameraman from 60 Minutes went out of the car, suddenly a car came up close beside him. The African driver of the car began to argue about why they were filming in Rinkeby. After a few minutes he ran across the foot of the cameraman, who tumbled to the ground and lay in agony. Another cameraman filmed the whole incident.

The camera man was not seriously injured, however, and was able to continue the job, but with significant pain. The police arrived at the site 10 minutes later and six policemen guarded the TV team, which consisted of three camera men and broadcaster Liz Hayes, in addition to Jan Sjunnesson from Avpixlat, who guided them in Rinkeby.

After a while the Australians wanted to go to Rinkeby Square, but the police had to stay behind on the outside not to provoke the residents.

- We provoke them if we continue, but we'll see you from Rinkeby Plan, said one of the policemen to the TV team.

Inside the Rinkeby Square, the TV crew talked with residents who did not seem aggressive, but who told about how good life was in Rinkeby with so many different cultures. All said they enjoyed it there. But when the police suddenly disappeared, without telling the TV crew, a group of masked men suddenly circled the camera men.

One of the camera men was attacked and hit with a clenched fist over his mouth. A bottle was then thrown at the camera.

Meanwhile, another camera man was attacked and punched in the mouth so that a tooth came loose.

The TV team quickly decided to leave Rinkeby, with pictures and film of everything that had happened. They told the journalist from Avpixlat that they have been to Somalia, Syria and Iraq, but they have never experienced anything like this anywhere."

A franciák és a németek szerint náluk vannak ilyen zónák. Sőt, a svédeknél is.

"Mindezt személyes tapasztalatból is állítom. Az elmúlt évek során következetesen jártam végig Brüsszel, Koppenhága, Malmö, Berlin, Amszterdam, Hága, Rotterdam, Párizs, London és más nyugati nagyvárosok legveszélyesebbnek tartott „no-go zónáit”."

Nyilván akkor fognak rád támadni, amikor következetesen várod, hogy rád támadjanak. Az élet tényleg ilyen, minden pont akkor történik meg, amikor várod, hogy megtörténjen.

"Nem kizárt, hogy ha nem vagyok ott, neki beszóltak volna. Ez azonban a bevándorló- és muszlimmentes Budapesten is bármikor megtörténik."

Lehet, számodra nem világos, de egy internetes újságba írtad a cikket. Ha ilyen halmozottan ostoba mondatokat sikerül beletenni, tényeket meg alig, a saját fajtád előbb fog elkapni mint egy szélsőjobbos csoport.

A napszakról nem volt szó. Én például nappal vidáman és biztonságban sétáltam Molenbeekben, viszont az ismerőseim szóltak, hogy ezt esténként vagy különösen éjjel már ne tegyem. Ennyiben biztonságosabbak ezek a zónák, mint pl. Johannesburg, ahol bizonyos negyedekbe jobb, ha napközben sem teszi be fehér a lábát...

Omár!Nálatok nem szégyen hazudni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés