Szinte lezárják a nyugat-balkáni migránsútvonalat

2016. március 8. 21:30
Szlovénia és Szerbia is éjféltől csak azokat a menekülteket engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, így szinte lezárják a nyugat-balkáni menekültútvonalat. Szlovénia azzal indokolja a lépést, hogy igyekeznek visszaállítani a schengeni határokat.

Szlovénia éjféltől ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában – tájékoztatták a horvát hatóságok Szerbiát. Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok – közölte honlapján az értesülést kedden a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

A szlovén belügyminisztérium honlapján olvasható indoklás szerint Ljubljana az Európai Unió és Törökország részvételével tartott hétfői brüsszeli csúcson elhangzottakkal összhangban lép fel azzal, hogy igyekszik visszaállítani a schengeni határok védelmét. Eszerint éjféltől Szlovéniába csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal, kifejezik szándékukat, hogy Szlovéniában szeretnének menedéket kérni, vagy akik „humanitárius okokból” menekülnek az országba. 

Ez egyben azt is jelenti – áll a szlovén belügyminisztérium közleményében –, hogy éjféltől Ljubljana már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet február közepén a térség rendőrségi vezetői kötöttek Zágrábban arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

A szerb belügyi tárca a szlovén intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok „befogadóközpontjává” váljon, ezért vezet be hasonló korlátozásokat. Kiemelték: minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Az EU-török csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Jelenleg mintegy 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessen. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból. A görög kormány ugyanakkor bejelentette, nem tervezi, hogy erővel elszállítja a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást fog gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy költözzenek el a közelben lévő, újonnan létesített menekültközpontokba.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan ez jutott eszembe, hogy feltalálták a csőben a lyukat, hiszen ezt kellett volna tenni másfél évvel ezelőtt! Idióta sóhivatal.

Na, akkor lassan eljutnak oda, mit a magyarok csináltak meg egy fél éve.

Ezek a faszista magyarok! Nem elég, hogy újra akarják nyitni a táborokat, még ez is.

Tartok tőle, hogy Románia felé fognak jönni...Ahol nincsen kerítés, ott más a jogi megítélés.

ENSZ főtitkárnak, EU vezető tisztségviselőnek nem szoktak fajsúlyos figurákat megválasztani.

???

"Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok – közölte honlapján az értesülést kedden a szerbiai közszolgálati televízió (RTS)."

Szóval, hogyan jutnak a migránstömegek Romániába?
Szerbián vagy Bulgárián keresztül érkezhetnek csak, ugyebár.

Erről van szó!

Ez n az az ötlet volt, amit le kellett nyúlni. Ha még nem tűnt fel, mindenki kerítéssel védi az ingatlanát. Ezt sikerült a jobbikos think thanknek összehozni 10 év alatt? :-)
Más. Miből kellett volna építeni? "Fehér, keresztény teavérnépünk" (=orosz) adófizetőinek pénzéből? Na, úgy lett volna a legdrágább.

n=nem
testvér

Es ezzel mi a bk eletert kellett eddig varni?! Ezzel kellett volna kezdeni!!
Vagy muszaj szarraazni mielott kinyitnank az esernyot?

Az új választásokat már egy éve tartják. Tavaly március 15-re ígérték a Bitó-szalonban. :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés