Balog: Tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból

2016. március 9. 11:41
Az embereket Kelet-Európában nem annyira a határokon készült képek nyugtalanítják, hanem mindaz, amit az együttélés nehézségeiről látnak a nyugat-európai társadalmakban; ezt meg akarjuk spórolni magunknak – mondta Balog Zoltán a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, amikor meglátogatta a szerkesztőséget.

Tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap szerdán Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. A miniszternek a lap szerkesztőségében tett látogatásán folytatott beszélgetés alapján készült írás szerint Balog Zoltán úgy vélte, a menekültválság alapvető különbségeket hozott felszínre az EU keleti és nyugati tagállamai között, és kiemelte: „ha ez így megy tovább, akkor ellenkező irányba fejlődünk”.

Az embereket Magyarországon és más kelet-európai uniós tagállamokban nem annyira a határokon készült képek nyugtalanítják, hanem mindaz, amit látnak a nyugat-európai társadalmakban, amelyekben nehezen megy az együttélés a bevándorlók második és harmadik nemzedékével. „Ezt meg akarjuk spórolni magunknak” – mondta Balog Zoltán. A kelet-európaiakból nem hiányzik a tolerancia, de „tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból” – tette hozzá. A társadalom kulturális identitását a belátható jövőben meg kell őrizni, „akkor is, ha Magyarország tartósan talán nem tudja kivonni magát a változások alól” – mondta.

A miniszter kifejtette, hogy a kelet-európaiak a kommunizmus tapasztalatára adott reakcióként „nagyon érzékenyek az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdéseiben”, és nemcsak a migránsokhoz fűződő viszonyban mutatkoznak meg Kelet és Nyugat között különbségek, amelyeket „húsz éve a szabadság eufóriájában” egyik oldalon sem vettek észre, hanem „mi sem láttuk elég pontosan, hogy mi a társadalmi valóság Nyugaton”. Ez vonatkozik egyebek között az azonos nemű párkapcsolatokhoz fűződő viszonyra.

A romák integrációja az első

A FAZ beszámolója szerint Balog Zoltán felhívta a figyelmet, hogy Magyarország  és a szomszédos államok bevándorlók nélkül is nehéz integrációs feladat előtt állnak. A térségben él 7-8 millió roma, akik „európai állampolgárok és a társadalom peremén állnak”. Az ő integrációjukkal „tudja a magyar társadalom bizonyítani az érettségét”, az EU azonban nem igazán érzékeli a feladat nagyságát, és így „a menekültek révén egyfajta konkurencia alakul ki” – vélekedett a miniszter.

Balog Zoltán visszautasította a Magyarországgal szemben a menekültválságban tanúsított magatartása miatt megfogalmazott bírálatokat. „Egy ideig mi voltunk az egyetlenek, akik betartották az európai menekültpolitika szabályait” – mondta.

A FAZ szerint a miniszter relativizálta azt az Angela Merkel német kancellár által az előző héten tett kijelentést, hogy a menekültek helyzete tavaly nyáron a budapesti Keleti pályaudvarnál rosszabb volt, mint most Görögországban. Nem lett volna szükség a német határok megnyitására humanitárius okokból, mert „a helyzet nem volt annyira drámai”, és „kitartottunk volna még tovább” – mondta Balog Zoltán.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés