Pontrendszerrel irányítaná a gazdasági bevándorlást Németország

2016. március 9. 14:27
Egy próbaprojekt keretében ősztől Baden-Württembergben pontrendszer gondoskodna a munkaerő irányított beáramlásáról. A rendszer lehetővé tenné, hogy például a Görögországban rekedt menekültek legális munkavállalókként Németországba menjenek, amennyiben megfelelnek a kritériumoknak. A már Németországban tartózkodó menekültek azonban nem vehetnek részt a projektben, mivel csak a származási országban lehet jelentkezni.

Pumának nevezik a hat hónapon belül Baden-Württembergben induló modellprojektet, amely pontrendszer bevezetésével irányítaná a bevándorlást. A kritériumoknak megfelelő bevándorlók legálisan vállalhatnak munkát Németországban, de a már Németországban tartózkodók nem jelentkezhetnek a projektbe, csak ha újra visszatérnek a származási országukba.

A német Munkaügyi Minisztérium és Szövetségi Munkaügyi Ügynökség olyan bevándorlási rendszert dolgoz ki éppen munkaerő-piaci szakértők segítségével, amely alapvetően nem menekültekre, hanem egyéb külföldi munkavállalókra, gazdasági bevándorlókra lett kitalálva. Például Kanada és Új-Zéland alkalmaz sikerrel hasonló rendszert. Az elöregedő német társadalomban szükség van külföldi munkaerőre, ezért az intézkedés tulajdonképpen gazdasági kérdés, és nem menekültügyi megfontolások terméke – írják a cikkben.

A rendszer keretében a menekülteknek olyan kritériumoknak kell megfelelni, mint nyelvtudás, integrációs képesség és a német munkaerő-piacnak való megfelelés. Nem EU-tagországból érkezők jelentkezhetnek a projektbe, ha elvégeztek egy szakképzést, ami legalább részben elismert Németországban. A jelentkező a jelentkezést követően után pontokat kap a némettudására, egyéb idegennyelv ismeretére, már Németországban élő rokonaira vagy egyéb németországi kapcsolataira, mint például egy korábbi hosszabb németországi tartózkodás.

Ha összegyűlt 100 pont, a jelentkező bekerül egy keretbe, ami összehozza a jelentkezőket az érdeklődő munkaadókkal. Csak akkor kaphat a bevándorló tartózkodási engedélyt, ha konkrét állásajánlatot kap, amely megfelel egy EU-munkavállalás feltételeinek. Egyéb kritériumok, mint például a kor, más országokkal ellentétben nem számítanak a német pontrendszerbe. 

Nem megoldás a már Németországban tartózkodó menekülteknek

A rendszerrel kapcsolatban még sok a kérdéses pont, melyeket az alkalmazás során   kívánnak tisztázni. Ilyen például az is, hogy mi történik, ha a munkavállaló elveszíti az állását: visszaküldik, vagy keresnek számára új munkahelyet? Illetve a munkavállalóval jöhet-e automatikusan a családja, és ha igen, nekik is meg kell-e felelniük például a némettudás kritériumának?

Mindenesetre aki két évig biztosított állással rendelkezik a projekt keretében, anélkül hosszabbíthatja meg a tartózkodási engedélyét, hogy a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség külön hozzájárulna, ahogy az különben szükséges. S bármilyen állást elvállalhatnak – igaz, el is veszíthetnek.

A jelenleg Németországban tartózkodó menekültek azonban nem jelentkezhetnek a projektbe, mivel csak a származási országban lehet jelentkezést beadni. Ez akkor is érvényes, ha egy Németországban tartózkodó menekült, aki már beadta a menedékjogi kérelmét, éppen megfelelne a kritériumoknak. A rendelkezés értelmében vissza kellene térnie a háború miatt elhagyott szülőföldjére, hogy jelentkezhessen munkavállalónak. A Szövetségi Munkaügyi Ügynökség azt reméli a bevezetendő modellrendszertől, hogy az illegális, irányíthatatlan bevándorlást a szervezett bevándorlás váltja fel. A már bevándorolt menekültek problémájára viszont nem jelent megoldást a Puma projekt.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem is ez jutott eszembe.
Spanyolországban pl. a fiatlok csaknem 50%-a munkanélküli.
No, persze, nekik meg kellene fizetni a német munkabért, a migriknek meg nem.

nyilván egy háborús országban mindenki a "pontrendszer"-ben akar majd gyűjtögetni több és több pontot

örülnek ha másnap még élnek...

egyébként ilyen pontgyűjtő állomásokról mi lesz a véleménye a "származási országoknak" ???

lehet nem is tudnak róla hogy a németek pontokat akarnak gyüjtetni az állampolgáraikkal

agyrém

kedves Potymog, a válasz irtózat egyszerű:

mert mi már tól drágák vagyunk nekik és egyébként is mi ha nem tetszik valami hazajövünk tőlük...

mondjuk a hülyék a kiábrándult radikalzált tömegekre nem gondolnak

de majd az első robbantásoknál eszükbe fog jutni az is

Ez az akkurátus német megoldás nem hiszem, hogy működne olyan körülmények között, amikor mindenkinek az a gondja, hogy a migránsok lehetőleg ne szakítsák át a kerítéseket...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés