Úgy tűnik, tényleg lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal

2016. március 9. 10:51
A kedd hajnalban zárult EU–török-csúcstalálkozó óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába vagy onnan át Horvátországba. Sem Szerbiába, sem Horvátországba, sem Szlovéniába nem léphetnek be olyan migránsok, akik nem rendelkeznek megfelelő okmányokkal és vízummal.

Kedd hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba, valamint Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval – számolt be róla a térség sajtója szerdán. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselete szerint ugyanakkor Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ezekben az országokban rekedhetnek az új tiltások miatt.

Szlovénia éjféltől szigorított az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, menedéket kérnének Szlovéniában, vagy akik „humanitárius okokból” menekülnek az országba. Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe Macedóniával és a Bulgáriával közös határán, mert – a belügyminisztérium megfogalmazás szerint – Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok „befogadóközpontjává” váljon, de minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Lezárult az útvonal

A szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal, a bevándorlóknak ugyanis általában nincsenek dokumentumaik, de ha esetleg egyeseknél lenne is útlevél, érvényes vízumot nem tudnak szerezni, emellett pedig – az utóbbi fél év tapasztalatai alapján – menedéket sem kérnének Szerbiában, Horvátországban vagy Szlovéniában.

Az Európai Unió és Törökország közötti hétfői brüsszeli csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak. Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak, míg szintén lehetséges útvonalként emlegetik az Albánián és az Adriai-tengeren keresztül vezető utat. Ez utóbbit viszont a bevándorlók többsége - korábbi tengeri átkeléssel kapcsolatos tapasztalatai miatt - veszélyes útvonalnak tartja.

A horvátok is lezárták a határt

Noha Horvátország nem tartozik a schengeni övezethez, Szlovéniához és Szerbiához hasonlóan éjféltől csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be területére a migránsokat – közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap. Vlaho Orepic belügyminiszter kedden este a RTL kereskedelmi televízió Direktno című műsorában arról beszélt, hogy a szlovén intézkedések tükrében éjféltől Horvátországba is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal lehet belépni. Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, és bár csatlakozása folyamatban van, gyakorlatilag nincs különbség a horvát vagy a szerb eljárás között – hangsúlyozta. Orepic kiemelte: Horvátország felkészült minden eshetőségre, és a tényleges helyzet alapján fog intézkedni.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt két napban egyetlen migráns sem érkezett az országba. A bródi (Slavonski Brod) tranzitállomáson jelenleg 380, Közel-Keletről érkezett bevándorló tartózkodik, őket a szlovén hatóságok toloncolták vissza Horvátországba. Szlovénia eddig 662 illegális bevándorlót küldött vissza Horvátországba, Zágráb közülük 342-őt toloncolt vissza Szerbiába.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem hamarosan bejelentik, hogy Magyarország elkezdi a kerítés építését Magyarország-Románia határvonalában.

11 óra 30 perckor rendkivüli sajtótájékoztató.
Ea.: Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Épül a kerítés a magyar-román határon. Elég egyértelmű.

Magyarország majd kapja az újabb kritikákat, majd a kritizáló országok is elkezdik építeni a kerítést...

Merkelnek mennie kellene.
Megint kibujt a szeg a zsákból és napvilágra került Merkelt kétkulacsossága.

"Pánikban a németek, Merkel meghekkelt mindenkit

Angela Merkel német kancellár - megkerülve az EU brüsszeli apparátusát - különalkut kötött a törökökkel az uniós vezetők hétfői csúcsértekezlete előtt, amit aztán úgy tálaltak, mintha Ankara borította fel egyoldalúan a Brüsszellel előzetesen tető alá hozott megállapodást. A meccsnek messze nincs vége.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_..

Logikusan következik, hogy az M1-en, ami meg is történt.

Pintér Sándor bejelentette, hogy a teljes déli határszakaszon válság helyzetet hirdetnek. Ez első lépcsőben azt jelenti, hogy megerősítik a személyi létszámot és fokozott figyelemmel kistérségik a határ túloldalán a történéseket. Amennyiben súlyosbodik a helyzet, a válaszaiból arra lehet következtetni, a technikai eszközök - beleértve a kerítést is - megerősítése, bővítése fog megtörténni. Bár konkrétan nem mondta ki, de szerintem ebbe beletartozik a Románia felőli határzár kiépítése is.

Az ENSZ, meg a sorosjogi szervezetek hatalom és szankció nélküli felügyeleti szervek. Mi van, ha Európa úgy zárja hermetikusan a határait, mondván nincsen köze a pár ezer kilométerre lévő szenvedőkhöz, mint Szaúdi-Arábia, Omán, Izrael, Japán?
Nos a felsorolt országok milyen szankciókat és kényszert kaptak passzivitásukért? Megsúgom- semmit. És a saját nemzetük érdekét nézve soha nem is fognak hazug humanitárius öngyilkosságba kezdeni.
Felejtsük már el az enszt meg Gyuribácsi sáskahadait mint hivatkozási pontokat.

Akkor minden rendben. Elnézést, de nem tudtam azonnal válaszolni, mert más elfoglaltságom akadt.

Azt tessenek megmondani ezzel mi a kurva anyjuknak kellett varni ennyit???

Miert csak akkor nyitunk ernyot mikor mar szarraaztunk?

Ez nagyon is reális...
Láttunk már kompos sztrájkot is "véletlen" kitűnően időzítve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés