Az ígéret földje

2016. március 10. 8:53

Aczél Endre
Népszabadság
Európa „megtelt”, és az erejéből pillanatnyilag annyira futja, hogy menekülttáborokat épít. Hogy a lakóikkal mit kezd, arról fogalma sincs.

Európa »megtelt«, és az erejéből pillanatnyilag annyira futja, hogy menekülttáborokat épít. Hogy a lakóikkal mit kezd, arról fogalma sincs. »Szűri« a menedékre jogosultakat, de ez a processzus olyan ütemben halad – csakúgy mint a visszatelepítés – hogy évtizedig nem lesz képes szabadulni a nála »kempingező« embertömegtől.

Egy évvel ezelőtt az önbizalommal teli Németország kancellárja kiadta a jelszót: »csak gyertek!« Mert a németek annyi mindennel megbirkóztak – a múltjukkal, az országegyesítéssel –, hogy nem mérték fel, mit vesznek a nyakukba. Mára ez az önbizalom elpárolgott. És itt van a bajok gyökere: Merkel megrendült magabiztossága. Innen származik az uniós szolidaritásra, a tehermegosztásra való szüntelen hivatkozás. Amiben egyébiránt nincs kivetendő. Az euró az unió egyik talpköve. Orbán az egyik rossz szelleme. Adni nem adna (bár bevallja, hogy a »török alapba sajnos be kell tennünk pénzt«), de kér.

Vannak szövetségesei. Például Cameron. Egy olyan unió ábrándját kergetik, ahol nincs szolidaritás, csak egyéni haszon, és ahol mindenki azt tesz, amit akar. Mintha nem tartoznánk össze.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szövetségi államot akar Merkel létrehozni olyan országokból, amiknek se közös történelme, se közös gazdasági érdekei nincsenek és Németország ereje sem akkora, hogy ezt kikényszerítse.

"Az euró az unió egyik talpköve."
Ez is recseg, még jó, hogy nem vagyunk benne.
Ezért az egyért hálásak lehetünk a ballib 12 év kormányzásnak (úgy elszúrták a gazdaságot ), hogy nem sikerült beléptetni az euro zónába.

:)
Már hallom is.

Na akkor nézzük csak!
Izraelben nincs talán kitéve az Izrael megtelt tábla?
Miért nem arra felé vették az útjukat a migránsok?
Gazdag ország, közel is van hozzájuk.

Na, majd, ha erről írsz egy glosszát.

Orbán nem kér!
Ennek az országnak, mint másoknak is JÁR!!!!!!!!!!
"Acél elftárs" meg fogadja be a migránsokat, hogy tegyen valami európait is, hiszen neki Magyarország egy gyűlölt terület.

" nincs szolidaritás, csak egyéni haszon, és ahol mindenki azt tesz, amit akar. Mintha nem tartoznánk össze.”"
És az összetartozást az olyan felvilágosultak garantálnák az összetartoztatók felé, mint te és ti, igaz-e?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés