Milyen alapon hirdetett válsághelyzetet a kormány?

2016. március 10. 9:58

Pintér Bence
Mandiner
Még mindig nem derült ki, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendeléséről szóló törvény melyik pontja alapján hozta meg a döntését a kormány.

migrans_9.jpg

Szerdán jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány a balkáni migrációs útvonal lezárulása miatti bizonytalan helyzetben úgy döntött, hogy migrációs válsághelyzetet hirdet az országban. Németh Szilárd szerint a kormány megelőző lépésként rendelte el a migrációs válsághelyzetet, mivel nem tudni, hogy reagálnak a hírre az útvonal egyes országaiban rekedt menekültek: elmondása szerint egyre többen próbálnak Magyarországra jutni.

Az azonban még mindig nem derült ki, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendeléséről szóló törvény melyik pontja alapján hozta meg a döntését a kormány.

A menedékjogról szóló törvényben ugyanis a következő áll erről a témáról:

80/A. §172 (1) Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet rendelhető el, ha

a) a Magyarországra érkező elismerést kérők száma

aa) egy hónap átlagában a napi ötszáz főt,

ab) két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy

ac) egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja,

b) a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma - a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva -

ba) egy hónap átlagában a napi ezer főt,

bb) két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy

bc) egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt meghaladja,

c) az a) és b) pontban meghatározott eseteken kívül bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el.

A Police.hu statisztikáit áttekintve világos, hogy az a) pont egyik alpontja sem érvényesül jelenleg, a napi átlag 50-150 illegális határátlépő, alkalmi kiugrásokkal. Ennek megfelelően feltehetően a tranzitzónákban lévők száma sem haladja meg a megadott értékeket. Persze ez nem zárja ki, hogy például a Szerbiában rekedt kétezer migráns megindul a határ felé, de egyrészt még ez sem ütné át a határértékeket, másrészt „megelőző intézkedés” lehetőségéről egészen egyszerűen nem szól a törvény. Szerdán például mindössze huszonheten érkeztek – persze ez nem zárja ki, hogy ma ezren jöjjenek, de az is ugyanannyira feltételezhető, hogy ma tizenöten, holnap pedig csak hárman érkeznek majd. Ez utóbbi forgatókönyv tűnik valószínűbbnek, ha mindenki tartja magát az EU-csúcson tető alá hozott megállapodáshoz.

Marad tehát a c) pont, amely szerint akkor lehet elrendelni a válsághelyzetet, ha „olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”.

Ez a szöveg eléggé gumiszabály, ha nagyon akarja a kormány, akkor ebbe bele tudja magyarázni, hogy most „olyan körülmény alakult ki”, amely veszélyezteti „valamely település” közrendjét. De érdekes módon, talán gyenge volta miatt még a döntést magyarázó fideszesek sem próbálták a hajánál fogva iderángatni ezt a törvényszöveget, hanem inkább csak az aduászt szedték elő, hogy a magyar családok biztonsága, az forog kockán.

Nem bánom, ha mondjuk a kormány tud valamit, amit mi nem, és ezért szeretné megerősíteni a határt. Sőt, még azt sem bánom, ha a Fidesz csak próbálja megint a közérdeklődés homlokterébe visszarángatni az akut, déli határon jelentkező válságként lassan megoldódni látszó migrációs kérdést, amivel kibekkelte az elmúlt évet belpolitikailag. Legyen. Csak az zavar, hogy immár sokadik alkalommal fordul elő, hogy a látszatra sem adva, a saját maguk által hozott törvényeket sem tartja be a kormány.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Még mindig nem derült ki, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendeléséről szóló törvény melyik pontja alapján hozta meg a döntését a kormány."

130.000 kínai bevándorló miatt van válsághelyzet.
Ezek a ferdeszeműek tönkretették a teljes magyar (és európai) gazdaságot, adózatlan és vámolatlan áruikkal elárasztottak minket, baksissal megvették a döntéshozóinkat és durván beavatkoznak a belügyeinkbe.

http://www.harommajom.hu

Peng Taiping, az új bevándorlók képviselője
MKBSZ - Magyar Kínai Új Bevándorlók Befektetését Erősítő Szövetség: https://youtu.be/FTXW60V2UZY

Válaszok:
lavor | 2016. március 10. 11:07

Olyan alapon hirdetett, hogy nem tudni, mi fog történni és jobb felkészülni mindenre.
Ez a kérdés nem volt kérdés a belga-francia határon, amikor a belgár lezárták a határt, mondva, ha a franciák a földdel teszik egyenlővé a calais-i tábort, a migránsok HÁTHA Belgium felé mennek. Még nem mentek, de HÁTHA!

"Milyen alapon hirdetett válsághelyzetet a kormány?"

A/4-es lapon.

Az, hogy nem tudjuk, mi lesz, azt jelenti, hogy várható valami, de nem tudni, melyik forgatókönyvet léptetik életbe a migránsszervezők.
Jobb felkészülni feleslegesen, mint ha amikor kéne, semmi nincs.

Bencének ott a mandis szemle a népszabóból, fogy a migránsok türelme Idomeninél.

你好! 我们 感激 匈牙利 接受 我们! 谢谢!

Válaszok:
pollip | 2016. március 10. 11:09
nick89 | 2016. március 10. 11:14

:-))) bővebben? .-)))

Válaszok:
lavor | 2016. március 10. 11:14

"你好! 我们 感激 匈牙利 接受 我们! 谢谢!"

cak kici beszél kinai.
lehet magyar?

Csak a kínai alteregóm megköszönte, hogy befogadtak a magyarok.:)

Válaszok:
pollip | 2016. március 10. 11:19

Kösz a fordítást:-))

Örömmel látom, hogy senkit nem zavar, hogy a kormány nem tartja be a törvényeket. Láthatóan hozzászoktak már.

A többire meg: mint a cikkben is leírtam, nem tartom indokolatlannak a válsághelyzetet, csak szomorúnak tartom, hogy Magyarországon a joguralom, mint olyan, megszűnt létezni.

Ha nem készül fel a kormány, és a migránsok áttörik a határt, akkor az lenne a bajod-jogosan-, hogy miért nem készült fel?

Ha az a megoldás, akkor miért nem arra hivatkozott Pintér Sándor, vagy Németh Szilárd? Miért mismásolják el, hogy megmondják, hogy mi alapján hozták az intézkedést?

Jogos. Semmi értelme a dolognak és jogilag megalapozatlan. Ráadásul bármikor megerősíthetik a határőrizetet "meghirdetés" nélkül is. Színtiszta propagandának tűnik az egész. Csak éppen tök mindegy. Aligha éri el az emberek ingerküszöbét, bárki bármit mond róla.

A "migrációs válsághelyzet" semmi más, mint jogi trükk a teljhatalom és a korlátlan közpénzlopás következmények nélküli gyakorlására. A Fidesz gyakorlatilag felfüggeszetet a jogállam utolsó maradékait is, a nyílt autokrácia felé vezeti az országot.

Olvastad a cikket? A vészhelyzet kihirdetésének tényszerűen egyetlen jogi feltétele sem adott. Vagyis a Fidesz a saját maga által megszavazott törvényeket sem tartja be. Szerinted az oké, hogy egy kormány szarik a törvényekre?

Hogy milyen alapon.....?
Talán azon az alapon, hogy kormányoz.

Az összefüggést látod?

Bence! Használd bátran az agyad, talán még te is rájössz!

Hét végére 100.000-en lesznek Idomeninél.
Remélem, a kapud elé is jut belőlük vagy száz.
A megoldás a háború abbahagyása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés