Canterbury érsek: Nem rasszizmus aggódni a menekültválság miatt!

2016. március 11. 13:48

Jogos érzelmi reakció a félelem a menekültválsággal kapcsolatban, ezért felháborító rasszistának bélyegezni azokat, akik hangot adnak félelmüknek – nyilatkozta Justin Welby canterbury érsek, az anglikán egyház feje. Németországnak a menekültkérdés terén tett erőfeszítéseit rendkívülinek, Nagy-Britanniáét ezzel szemben „soványnak” találta.

Az anglikán egyház első számú vallási vezetője szerint felháborító az a tendencia, hogy rasszistának bélyegzik azokat, akik aggályokat fogalmaznak meg a bevándorlással szemben.

Justin Welby, Canterbury érseke, a világszerte több mint 70 millió hívőt számláló anglikán unió legfőbb vallási méltósága a The House című, a brit parlament alsóházának képviselői által szerkesztett heti politikai magazinnak nyilatkozva kijelentette: igazolható érzelmi megnyilvánulás a félelem a mostanihoz hasonló „kolosszális” válságok közepette.

Welby szerint a jelenlegi menekülthullám „az egyik legnagyobb népvándorlás az emberiség történelmében”, és az egyes közösségekben őszinte félelmek fogalmazódnak meg, amelyekre oda kell figyelni és megoldást kell találni.

Welby érsek: Nagy-Britannia túl kicsi részt vállal a menekültválság megoldásából

Az anglikán vezető alig burkoltan bírálta ugyanakkor a menekültválságra adott brit kormányzati választ. Justin Welby „rendkívülinek” nevezte Németország erőfeszítéseit, kiemelve, hogy a németek csak tavaly 1,1 millió menekültet fogadtak. Hozzátette: ezzel összehasonlítva „igen soványnak hangzik” az a terv, amelynek alapján Nagy-Britannia öt év alatt összesen 20 ezer szíriai menekültet fogad be a konfliktusövezettel határos országok menekülttáboraiból.

Kijelentette: tudatában van az ügy bonyolultságának, és jogosnak tartja a brit kormány azon meggondolását, hogy kerülni kell az embercsempészet támogatását. „Nem tehetünk azonban úgy, mintha nem lennénk részesei ennek a problémának (...) Meg kell találnunk a módját, hogy vállaljuk a teher ránk eső részét fogalmazott Canterbury érseke.

 

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/21103