Az emberek nélkül nem lehet dönteni

2016. március 14. 15:29

Rogán Antal
Magyar Hírlap
Valamennyi európai uniós tagállamban népszavazást kellene tartani az illegális bevándorlásról, illetve a kvótákról. Interjú.

– Egyes elemzők úgy fogalmaznak, a török-német előzetes megállapodás – a szír menekültcsere terve miatt – a legális migrációt indíthatja el Európa felé. A magyar kormány mit tudna tenni ez ellen?

– Mi ezzel nem értünk egyet, szerintünk nem fékezett beáramlásra, hanem nulla beáramlásra van szükség. Fontos rámutatni: 2015 óta Európába másfél millió ember érkezett. Ez hihetetlenül magas szám, óriási nyomásnak teszi ki az uniós országokat. A magyar kormány azért kezdeményezett népszavazást, mert szeretnénk világossá tenni: szerintünk ilyen kérdésekről az emberek feje fölött nem csak Magyarországon, Európában sem szabadna dönteni. Valójában minden euró­pai uniós országban népszavazást kellene tartani.

– A brüsszeli tárgyalási eredmények miképp befolyásolhatják a letelepítési kvóta ellen a kormány által kezdeményezett referendumot?

– Nem befolyásolják, hiszen Brüsszel nem állt el a kötelező betelepítési kvótától. Éppen ellenkezőleg. Egy kötelező, állandó mechanizmusban gondolkodnak. A népszavazást pont azért hirdettük meg, mert ezt szeretnénk elutasítani.

– Több nemzetközi jogász is felvetette azonban, hogy alaptörvény-ellenes lehet a népszavazási kezdeményezés, mert az uniós szerződésünk a nemzetközi megállapodások csoportjába tartozik. Van kormányzati B terv arra az esetre, ha a Kúria vagy az Alkotmánybíróság nem enged zöld utat a kezdeményezésnek?

– Abban mindenki egyetért, hogy a kötelező kvóta nem nemzetközi jogi, hanem szuverenitási kérdés. Ezért meggyőződésünk szerint erről nemcsak hogy lehet, de kell is népszavazást tartani, hiszen a szuverenitás semmilyen eleméről nem mondhatunk le úgy, hogy abba az emberek nem egyeztek bele. Ezért arra számítunk, hogy a Kúria és az Alkotmánybíróság utat fog engedni a népszavazásnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De azt ugye tudod Tóni, hogy ez a szöveg, hogy "az emberek nélkül nem lehet dönteni" nemcsak a migráns kérdésre igaz?

Mert sok más esetben ez valahogy elfelejtődik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés