Áder szerint a V4-ek segítették az EU kijózanodását

2016. március 18. 14:38
A visegrádi országok jelentősen segítették, hogy mára kijózanodjon Európa a migrációs válság kapcsán – jelentette ki a köztársasági elnök, miután találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel. Áder János ugyanakkor azt is hangsúlyozta: humanitárius okokból elfogadhatatlan, hogy csökkenjenek a menekültügyi ellátás költségei. A lengyel államfő szerint fontos, hogy a szabadság, a schengeni övezet biztonsága megmaradjon Európában, és ez csak akkor lehetséges, ha az EU konkrét, határozott lépéseket tesz az ügyben.

A visegrádi csoport (V4) jelentős mértékben segítette, hogy Európa, az EU mára kijózanodjon, és több, a migrációs válsággal kapcsolatos megállapítás mindenkinek evidencia legyen – mondta Áder János köztársasági elnök, miután lengyel kollégájával egyeztetett a budapesti Sándor-palotában. Az államfő a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: „függetlenül attól, hogy milyen megállapodás születik vagy nem születik éppen ezekben a percekben Brüsszelben”, ma már nem kérdés, ami fél éve még nem volt evidencia mindenkinek, hogy a migrációs válság nemcsak humanitárius, hanem bűnügyi és nemzetbiztonsági probléma is egyszerre. Ma már az is evidencia európai politikai körökben, hogy Európa határait meg kell védeni, a migrációs hullámot Európa határainál fel kell tartóztatni – hangsúlyozta.

Áder János kérdésre kifejtette: az elmúlt időben jellemző hezitálásnak, tétovázásnak be kell fejeződnie, és ezt az EU legtöbb politikusa most már belátja. Ha a problémát nem egészében látják, akkor sosem találják meg a megoldást – magyarázta. Közölte: a késlekedés súlyos milliárdokkal gyarapította az embercsempészek számláit, hiszen „ma sajnos hatalmas üzlet szerencsétlen emberek sorsából meggazdagodni”, így az embercsempészek minden megtesznek, hogy új útvonalakat találjanak. Ezért kell az egységes uniós fellépés, nincs idő további halogatásra – mutatott rá. Áder János szerint ma már nemcsak az EU-nak kell a megoldáson gondolkodni, hanem más országoknak is. 

Megeshet, hogy akár még évekig kell embereknek menekülttáborokban lakniuk, mert nem térhetnek vissza a szülőföldjükre, ezért elfogadhatatlan, hogy a menekültügyi ellátás költségei csökkenjenek – hangoztatta. Úgy látja, rövid távon a probléma a menekültek ellátása, hosszú távon pedig a térség újjáépítése. Mindebben nem csak az EU forrásaira kell számítani, az Egyesült Államok és a gazdag arab országok forrásaira is biztosan szükség lesz – mondta. Hozzáfűzte: minél előbb hozzák meg a szükséges döntéseket, annál hamarabb csökkenthetik az emberek szenvedését.

A szabadságnak meg kell maradnia

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök arról beszélt, hogy a migrációs válság jelenleg az EU legkomolyabb problémája, a legfontosabb megoldandó kérdés. Ha nem születnek konkrét döntések, csak tovább mélyül a válság. Fontos, hogy a szabadság, a schengeni övezet biztonsága megmaradjon Európában, és ez csak akkor lehetséges, ha az EU konkrét, határozott lépéseket tesz – mondta.

Az Európai Tanács mai ülésével kapcsolatban a lengyel államfő közölte: konkrét megoldásoknak, döntéseknek kell születniük, meg kell erősíteni az EU külső határait, pénzügyi segítséget kell nyújtani Görögországnak, hiszen jelenleg ott van a legtöbb menekült, valamint azokat az országokat is segíteni kell, ahol a menekülttáborokban szíriai menekültek vannak. Emellett az is lényeges, hogy az embercsempészekkel le kell számolni – tette hozzá Andrzej Duda.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" a késlekedés súlyos milliárdokkal gyarapította az embercsempészek számláit, hiszen „ma sajnos hatalmas üzlet szerencsétlen emberek sorsából meggazdagodni”, így az embercsempészek minden megtesznek, hogy új útvonalakat találjanak. "

Csak tudnám, ki alkalmazza őket, miért nem lehetett őket kiiktatni az első "szállítmány" után?

Valaki sok pénzt fektetett ebbe a hadjáratba, talán neki dolgoznak?

Már régen meg kellett volna oldani az ügyet.
Gondolom, ezek a "megállapítások" sokat segítenek Merkelnek, még mindig másokra tudja tolni a saját politikáját.
Konkrét cselekvési terv van?

"Svédország azt kérte Brüsszeltől, hogy minősítse idegen fajnak az amerikai homárt és tiltsa meg az élő egyedek behozatalát az Európai Unióba."

A homár-védelem már működni látszik.
Minket nem lehet megenni, ezért kit érdekel, mi lesz velünk!

Már bocsánatot kértél, Jani?

Kinéz egy jó pisztrángozás a Dunajecen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés