Menekültválság: 3 égető kérdés a mai megállapodásról

2016. március 18. 19:27

Borbás Barna
Válasz.hu
Honnan tudják, hogy ki a szír és ki nem? Van a világon annyi bürokrata, aki ezt a rendszert képes lesz működtetni? Vérszemet kapnak a törökök?

A megállapodás hosszabb elemzéséhez még idő kell, de már első blikkre megállapítható, hogy betartása nem lesz egyszerű. Íme három égető kérdés a mai csúcstalálkozó után:

Honnan tudják, hogy ki a szír és ki nem? Az »egy illegális migránsért egy valódi” szírt« képlet szép és logikus, de az egész válság egyik rákfenéje eddig is az volt, hogy a menekültek sokszor nem tudják azonosítani magukat, a török alvilágban pedig sorozatban gyártják hamis útleveleket.

Van a világon annyi bürokrata, aki ezt a rendszert képes lesz működtetni? Hadd idézzem a kulcsmondatot az MTI összefoglalójából: »Az elfogadott megállapodástervezetben kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni.« Igen? Csak idén több mint 130 ezer ember érkezett Törökország felől Európába, tavaly több mint egymillióan jöttek, többségben a balkáni útvonalon keresztül. Ki fogja egyenként azonosítani őket? Mennyi idő alatt?

Vérszemet kapnak a törökök? Nem vitás, hogy Törökország óriási nyomást kénytelen elviselni a közel-keleti válság miatt. De a politika logikája ott is betonkeményen érvényesül (a témában ajánljuk ezt és ezt a korábbi írásink közül), és ha egyszer vérszemet kapnak, lehet, hogy az egész világ pénze és összes engedménye nem lesz nekik elég a hozzájuk érkezett migránsok féken tartásáért cserébe.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

- Hogy köszönnek az uniós állampolgárok?
???
- Merkelmentes napot.

Minden a szelfivel kezdődött. Ők jöttek. Most itt a gond, ami szinte megoldhatatlan, Európa kötéltáncot jár. Itt nincs mivel egyensúlyozni, az afrikaiak is megindultak.

Ezek a megállapodások, intézkedések semmit sem érnek.
Azon kellene gondolkodni végre, hogy hogyan lehet a migráció okát, okait megszüntetni, kiiktatni, de legalábbis mérsékelni.
Persze csak akkor, ha komolyan meg akarnák oldani a migrációs problémát.
Ha nem akarják vagy nem tudják, az persze más forgatókönyv.

Fel fogják-e tudni tuszkolni a járműre a visszaküldendő migránsokat? Nagy bajnak nézünk elébe, nem megy majd simán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés