Emberi elosztóhelyek

2016. március 19. 9:44

Kuthi Áron
Magyar Nemzet
A mennyiségi, emberi, adminisztrációs, jogi problémákat a tegnapi brüsszeli döntés nem söpörte el.

„A mennyiségi, emberi, adminisztrációs, jogi problémákat a tegnapi brüsszeli döntés nem söpörte el. Mert amilyen mennyiségben és ütemben érkeznek az emberek és halásszák ki őket a vízből (átlag napi 3 ezer ember), pontosan olyan ütemben kellene ezután biztosítani a görög szigetekre kerültek továbbhaladását, kiét vissza a Közel-Keletre, Afrikába, kiét pedig Európa valamelyik tagállamának irányába. Tekintve, hogy egy napban 1440 perc van, napi 3 ezer emberrel és az öt hotspottal számolva ez azt jelenti, hogy durván két és fél perc állna rendelkezésre ahhoz, hogy egy embert »processzáljanak«, vagyis kétséget kizáróan megállapítsák, hogy az illetőt menekültstátusban lehet-e részesíteni, vagy Törökország kezébe lehet adni az ügyet. A vállalás szerint a török fél meg majd kézenfogja a dalolva visszaforduló érintettet, és visszakíséri az ázsiai partokhoz, majd tovább egy valahol Törökországban található táborba. Hogy aztán egy tiszta hátterű menekült jöhessen helyette Európába.

Nyilván a döntéshozók is tudják, hogy mindez ebben a formában, ilyen feltételekkel lehetetlen, nyilván Brüsszelben is belegondoltak, hogy a jövő héttől érvényes rendszer akár hatalmas feszültségekhez is vezethet a helyszínen. És talán az is világos, amire máris sokan figyelmeztettek, hogy az embertranszport (mert mi más lenne ez) a nemzetközi és emberi jogok tiszteletben tartása mellett kell, hogy működjön. Irgalmatlan feladat.

Egy mondatba sűrítve mindezt: Görögország erre nem áll készen. Az unió még a héten felszólította a balkáni országot, hogy meg kell erősítenie parti őrségét, és végre teljes fordulatszámon kellene működnie a hatalmas befogadóállomásoknak a szigeteken. És legyünk őszinték, erre az emberpiacra egyáltalán készen lehet lenni európaiként, modern, felvilágosult emberek közösségeként?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem söpörte el. Viszont felturbózta rendesen.

Megint csak a lényeg hiányzik!
Például kíváncsian várom, hogy ez a zseniális európai vezetés, hogyan oldja meg a GYAKORLATBAN ezt a csereberét? Vonattal? Repülővel? Például azt mondják: - Ott a vonat, felszállsz, és elmész Törökországba, és helyet cserélsz, egy másikkal, aki "igazi" menekült!?
Bármiben lefogadom, hogy dunsztjuk nincs, hogy milyen káosz lesz!!! Először is azért, mert ezeket, akik már eljutottak, szép szóval, soha az életben nem tudják visszavinni Törökországba!
Nem baj. Majd lesz havonta két csúcstalálkozó, ahol megbeszélik, hogy mikor lesz a legközelebbi, és amikor már többen lesznek a honfoglalók, mint az európaiak, onnantól kezdve nem kell semmit megoldani! Gratulálok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés