Brüsszel és a migránsok

2016. március 21. 21:50

Máté T. Gyula
Magyar Hírlap
Törökországgal az uniónak kell tudnia barátkoznia, üzletet kötnie. De ez az alku mindkét oldal érdekeit kell hogy szolgálja.

„Az Európai Unió »nagyjai« ilyen vagy olyan okból ragaszkodtak a Merkel-tervhez. A vétó ebben a helyzetben nem volt életszerű, Németországgal sem veszekedni, hanem barátkozni akarunk. Így a legkisebb rosszat kellett megtalálni. Sikerült elérni, hogy a már fentebb említett »önkéntes kvóta« kerüljön a megállapodásba a kötelezővel szemben. Ez eszköz lehet arra, hogy mi megvédjük továbbra is saját határainkat, saját nemzetünket. Siker az is, hogy nem fizetünk azonnal és feltétel nélkül a törököknek. Az Ankara által felvetett azonnali vízumkönnyítés is elmaradt. Számos biztonságpolitikai szakértő leírta, hogy ez milyen veszélyekkel járhat. Morálisan meg érdemes azon elgondolkodni, hogy Ukrajnának évek óta nem vagyunk képesek ilyen lehetőséget biztosítani. Most Kijev Ankara elé került a várólistára, kérdés, hogy miképpen valósul meg. 

Kérem, értsük a helyén: Törökországgal az uniónak kell tudnia barátkoznia, üzletet kötnie. De ez az alku mindkét oldal érdekeit kell hogy szolgálja. Angela Merkel és az unió bürokráciája belement volna bármilyen megállapodásba. Időt és politikai, gazdasági túlélést nyertek volna vele. A visegrádiak és a józanul gondolkodó európai államok vezetőinek a határozottsága kellett hozzá, hogy normális megállapodás született meg. Most ennyit lehetett elérni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felülírtak az események:-( brüsszelben robbantás, halottak, sérültek.

Sok baja lesz még az EU-nak a törökökkel,igazzá válik újra a régi szólás: Törököt fogtam, nem ereszt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés