A brüsszeli terror az európai bevándorláspolitika kudarcát mutatja

2016. március 23. 21:45

Migrációkutató Intézet
A merénylet bizonyította, hogy egy-két ember letartóztatása nem akadályozza a terrorista szervezet cselekvőképességét, hiszen Európában élő radikálisok sora vár bevetésre.

„A közösségek rendkívül szorosan zárnak, amit Abdeszlam négy hónapig sikeres bujkálása is bizonyít. Az ilyen közösségek szervezeteibe időigényes és nagyon kockázatos a beépülés. A terrorsejtek az európai bűnszervezeteken keresztül jutnak fegyverekhez. Fizetőképességüket többek között a Közel-Keletről származó olaj és műkincsek Iszlám Állam általi értékesítése biztosítja. Ehhez – újabb ágazatként – komoly bevételekkel járul hozzá az embercsempészet és a migránsok mozgatása a folyamatosan megújuló útvonalakon. A merénylet bizonyította, hogy egy-két ember letartóztatása nem akadályozza a terrorista szervezet cselekvőképességét, hiszen Európában élő radikálisok sora vár bevetésre.

Az európai radikális iszlamista körökben Abdeszlamnak számos követője, támogatója és rajongója van. Ezt mutatták a letartóztatást követő molenbeeki zavargások is, amikor helyi fiatalok az utcára vonulva, a belga rohamrendőröket éles tárgyakkal dobálva fejezték ki a »hősüknek« nevezett Adbeszlam támogatását. Az Iszlám Állam Európa ellen háborút hirdető ideológiája készséges befogadókra talál a súlyos integrációs deficittel küzdő muszlim közösségek esetében, amihez az elkövetők környezete is aktívan vagy hallgatólagosan hozzájárul. (...)

Az unós tagállamokban a büntetőjognak tükröznie kell, hogy a közel-keleti harctereket megjárt egyének mind rövid, mind hosszú távon a legnagyobb fenyegetést jelentik Európa számára. Az európai válasz, a harcokban és a terrorsejtekben részt vevő fiatalok nézeteinek békés megváltoztatására irányuló úgynevezett »deradikalizálás«, zsákutcát jelent. Az elkövető személyek bebörtönzése, a tágabb közeget érintő megtorló intézkedések foganatosítása – például a rokonság kitoloncolásának, állampolgárságtól megfosztásnak lehetősége – is megfontolandó. Tagállami szinten egységesen bűncselekménnyé kellene minősíteni a terrorista szervezethez csatlakozást. A tagállamoknak előtérbe kell helyezniük a megelőző intézkedéseket, ehhez azonban elengedhetetlen a bevándorlási politika és az integrációs elképzelések alapos felülvizsgálata. Riasztó, hogy a 2015–2016-ban migránsként Európába érkezett másfél milliós tömegből becslések[2] szerint több százezer ember tartózkodási helyéről nincs információja a hatóságoknak, mivel ők nem folyamodtak menedékjogért.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aggodalomra semmi ok!
"Wir Schaffen das", mint azt hallottuk.
Európa nem fél, integrál és megköszön.
A magyar ellenzék meg ordít, ha a kormány intézkedni merészel.

Attól tartok, sokasodik az álprobléma.

Én is láttam annak idején a videót.
Nem hatott meg egyik szereplő részéről sem.
Mindegy mit gondolunk mi Merkelről, ő politikus, akit nem az érzelmei, hanem a pártjának és személyes karrierjének alakulása (és még egy csomó más, külső tényező) mozgat. Egyébként abban a szituációban a németek ezt a magatartást várták el tőle.
A kislány pedig természetesen viselkedett, de nem értheti, hogy az egyszerű dolgok miért nem valósulhatnak meg.
Ő tanul, a szülei dolgozni szeretnének, mégsem alakul jól a sorsuk, kitoloncolás vár rájuk.
A dolog lényege: Sokan nem hiszik el, pedig az a kegyetlen valóság, hogy az idegen még egy apró falucskában is idegen hosszú ideig, egy országban pedig szinte élete végéig.
A politika nagyon sokszor felhasználja őket, főleg választások idején.

A migrációkutatásnak az embercsoportok kollektív vándorlási, letelepedési és integrációs szokásainak tárgyilakos, szociológiai elemzése a témája. Nem pedig büntetőjogi fejtegetések és biztonságpolitikai prognózisok felállítása, ami egyébként a belügyminisztériuma és a titkosszolgálatok feladata. Újabb szereptévesztés egy közpénzből működő, állami kamuintézettől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés