A paktum ára

2016. március 24. 12:28

Seres László
hvg.hu
A most tető alá hozott török alku: erkölcstelen, átgondolatlan és hatékonytalan. Ha megvalósul, elköszönhetünk az Európai Uniótól, ahogy eddig ismertük.

Erkölcstelen, mert az ankarai iszlamista vezetést hozza nemhogy alku-, de kifejezetten zsarolási pozícióba; átgondolatlan, mert rövid távú, vélt előnyökért cserébe feláldozza az unió számos alapértékét; és hatékonytalan, mert a szándékolt elrettentő hatása láthatóan még nem érkezett meg a törökországi, libanoni menekülttáborokban sínylődő érintettekhez. Akik egyébként köztudottan nagyon, úgy értem nagyon sokan vannak, jóval többen, mint a széles körben beharangozott embercsere lévén importált 72 ezer szír menekült.

72 ezer ember – ennyiről szól az elhíresült »ideiglenes és rendkívüli hatályú« megállapodás, ennyi embert hozhatunk Európába cserébe azért, hogy Törökország visszafogad ugyanennyi illegális migránst. A tömeges, addig majd valahogy villámgyorsan legálissá váló visszatoloncolás április 4-én indul, addig ugye túl kell lenni a korrekt egyéni elbírálások első hullámán, majd viszonylag hamar elérkezünk az önkéntesen befogadandó 72 ezer menekültig – és utána mi is lesz? Libanonban 1,3 millió szíriai menekült él, Pakisztánban és Iránban 1-1 millió, Líbiában százezrek, Törökországban több mint 2,7 millió.

Wir schaffen das? Ugyan. Ezt már a kancellár sem gondolja. Csak Németországba a tavalyi év folyamán 1,2 millió menekült érkezett, és ha a számos új nehézség miatt apadni is fog a számuk, senki nem gondolhatja komolyan, hogy aki az életét és teljes vagyonát arra tette fel, hogy embercsempészek kijuttassák a háborús pokolból vagy a menekülttábor kilátástalanságából, az majd jól vissza fog rettenni egy újabb nehézségtől.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenkit nem lehet befogadni, Seres úr.

Aha,.....na, dereng már valami?

Alcímként oda lehett volna írni, hogy "Seres utolsó cikke a hávégében 2016-ban".

A mandis szemleszerekesztő aki a hvg-linket copy-zta
lehagyott egy s betüt :

http://hvg.hu/velemeny/2016032..


Az _egész_ véleménycikket elolvasva ez is csak egy beteg Seres elme szülemény. (!)

Ez benne van a paktumban?:

Martin Schulz: Szeged egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”
MTI - SZEGEDma
2016. március 23., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor (archív)

martin_schulz_szegeden11_gs

Abszurdnak és aljasnak nevezte a magyar kormánynak a kvótareferendumról szóló kezdeményezését Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke (EP) egy szerdai interjúban.

A német szociáldemokrata politikus a Stern című német hírmagazinban megjelent interjúban a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztására szolgáló eljárásról elmondta, hogy “kidolgoztunk egy képletet, amelynek alapján az EU-ban eléggé igazságosan lehetne elosztani” menekülteket. Arra a felvetésre, hogy a munkanélküliség és a hazai össztermék (GDP) figyelembevételével meghatározott elosztási eljárás nem túlságosan közérthető, azt mondta, hogy a képlet a “terhek méltányos elosztását hivatott garantálni, és nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse”. Bőven elég lenne, ha az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői megértenék, hogy miről van szó, de ez “sajnos” nem sikerült – tette hozzá. “Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy ‘a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma’, addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással” – mondta Martin Schulz arra a kérdésre, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó kelet-európaiakra gondol-e.

Hozzátette, hogy az EU-ban vannak szolidáris és nem szolidáris tagállamok. Arról, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült tagországok közötti elosztását, elmondta, hogy Orbán Viktor “már bejelentette, hogy népszavazást kell erről tartania”.

“Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is” – jelentette ki az EP elnöke.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor vajon nem értette-e meg Európát, azt mondta, hogy nem szabad alábecsülni a magyar miniszterelnököt, mert “ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között”.

Arra a felvetésre, hogy talán értelmesebb lenne nem küldeni menekülteket az olyan idegenellenes társadalmakba, mint a magyar, azt mondta, hogy ezzel csak “azok nyernének, akik a leghangosabban balhéznak”. Kifejtette, hogy a menekülteknek meg kell mondani, hogy a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, és nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt az üldöztetéstől. Megjegyezte, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Arra a kérdésre, hogy mi volna olyan rossz abban, ha Orbán Viktor Magyarországa nem lenne EU-tag, Martin Schulz kifejtette, hogy az uniós tagság megszüntetése “rossz lenne Magyarországnak”, és Európának is. A tagság megvonásával Magyarországot “a nemzetközi hatalmi politika játékszerévé tennénk” – tette hozzá.

“Mi is most a helyzet? Az Egyesült Államok nemzetközileg visszahúzódik, Európa saját magával van elfoglalva, Kína válságban van, Putyin pedig elég ügyesen kitölti ezt a hatalmi vákuumot” – mondta az EP elnöke.

Martin Schulz a terjedelmes interjúban egyebek között elmondta, Olaszország, Spanyolország és Franciaország mérlegeli, hogy kössön-e Marokkóval, Algériával és Tunéziával olyan menekültvisszafogadási egyezményt, mint az EU és Törökország megállapodása. Ezek a folyamatok hosszabb távon azt eredményezik majd, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer kiterjed az EU területén kívülre, vagyis például egy Dél-Szudánból származó menedékkérő valószínűleg egyszer majd valamely uniós tagország egyiptomi nagykövetségén is kérhet menedékjogot.
Szijjártó: a magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket!

“Martin Schulz ne nézze le a magyar embereket! A magyarok pontosan értik, hogy miről szól a kötelező betelepítési kvóta, és joguk van elmondani a véleményüket. A magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, különösen így van ez a brüsszeli, a párizsi és a törökországi merényletek után.

Magyarország a kötelező betelepítési kvótát megtámadta az Európai Bíróságon, a kvótáról szóló minden jövőbeli döntéssel kapcsolatban pedig népszavazást kezdeményezünk.

Miközben az Európai Parlament elnöke otromba módon kritizálja Magyarországot, a valóság már Brüsszelben is ránk rúgta az ajtót, a jelenlegi tudásunk szerint legalább 34 ember halálát okozva.

Ideje lenne, hogy Martin Schulz is felébredjen csipkerózsika álmából, és ostoba vádaskodás helyett a valóságos megoldásokat keresse” – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda délután kiadott sajtóközleményében Martin Schulz Stern-interjújára válaszul.

Bármelyik menekültet el lehet küldeni Szegedre az Európai Parlament elnöke szerint.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620665

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 23.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés