A paktum ára

2016. március 24. 12:28

Seres László
hvg.hu
A most tető alá hozott török alku: erkölcstelen, átgondolatlan és hatékonytalan. Ha megvalósul, elköszönhetünk az Európai Uniótól, ahogy eddig ismertük.

Erkölcstelen, mert az ankarai iszlamista vezetést hozza nemhogy alku-, de kifejezetten zsarolási pozícióba; átgondolatlan, mert rövid távú, vélt előnyökért cserébe feláldozza az unió számos alapértékét; és hatékonytalan, mert a szándékolt elrettentő hatása láthatóan még nem érkezett meg a törökországi, libanoni menekülttáborokban sínylődő érintettekhez. Akik egyébként köztudottan nagyon, úgy értem nagyon sokan vannak, jóval többen, mint a széles körben beharangozott embercsere lévén importált 72 ezer szír menekült.

72 ezer ember – ennyiről szól az elhíresült »ideiglenes és rendkívüli hatályú« megállapodás, ennyi embert hozhatunk Európába cserébe azért, hogy Törökország visszafogad ugyanennyi illegális migránst. A tömeges, addig majd valahogy villámgyorsan legálissá váló visszatoloncolás április 4-én indul, addig ugye túl kell lenni a korrekt egyéni elbírálások első hullámán, majd viszonylag hamar elérkezünk az önkéntesen befogadandó 72 ezer menekültig – és utána mi is lesz? Libanonban 1,3 millió szíriai menekült él, Pakisztánban és Iránban 1-1 millió, Líbiában százezrek, Törökországban több mint 2,7 millió.

Wir schaffen das? Ugyan. Ezt már a kancellár sem gondolja. Csak Németországba a tavalyi év folyamán 1,2 millió menekült érkezett, és ha a számos új nehézség miatt apadni is fog a számuk, senki nem gondolhatja komolyan, hogy aki az életét és teljes vagyonát arra tette fel, hogy embercsempészek kijuttassák a háborús pokolból vagy a menekülttábor kilátástalanságából, az majd jól vissza fog rettenni egy újabb nehézségtől.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés