Miért nem tud dönteni az EU a bevándorlásról?

2016. március 24. 14:03

Szilvay Gergely
Magyar Nemzet
Az EU-s mechanizmusok az egyetértésre koncentrálnak. Egyetértést kicsikarni pedig hosszadalmas folyamat, főleg külpolitikai téren: az unió két vége, Nagy-Britannia és Görögország között ritkán van külpolitikai érdekazonosság.

„Paradox helyzetben vagyunk: az EU-ban a közvetlen demokrácia úgy lenne növelhető, ha csökkentenénk a kormányok beleszólását a dolgokba, és növelnénk a szupranacionális Európai Parlament hatásköreit. Ha azonban meg akarjuk őrizni a nemzeti szuverenitást, akkor a kormányközi EU-s döntéseket kell preferálnunk, ami kevésbé átlátható és jóval lassabb, ellenben nagyobb esélyt ad a nemzeti érdekérvényesítésre. Ugyanerre a mintára: ha azt akarjuk, hogy az EU gyorsan és hatékonyan cselekedjen migránsügyben, le kell mondanunk a védelem- és biztonságpolitika nemzeti kézben tartásáról. Miközben épp azzal a címszóval tartjuk azt nemzeti kézben, hogy az EU tehetetlen, és hogy féltjük a függetlenségünket. (...)

A fenti okok azok, amelyek miatt a véget nem érő csúcsok ellenére nem születik egységes uniós menekültpolitika és határvédelem: a nemzeti hatáskörök féltése (teljesen érthető módon) és az informális német túlsúly az EU-n belül, ami elsősorban a német menekültproblémát szeretné megoldani, ezért erőlteti a kvótákat. Amiből a közép-európaiak nem kérnek, ezért a szolidaritás hiányával vádolja őket a politikai unió föderális-szupranacionális terve felé menetelő német politika. A külső határok védelméről még csak-csak tető alá lehetne hozni egy kormányközi megállapodást az EU-n belül, de a bevándorlók elosztásáról, úgy tűnik, lehetetlen.

Miközben a cél a nemzeti szuverenitás megőrzése, a német dominancia ellensúlyozása, aközben mégis arra vágynánk, hogy gyors és hatékony döntések szülessenek. Az EU-s mechanizmusok azonban – ahogy a gondolatmenetem elején idézett kötet is írja – az egyetértésre koncentrálnak. Egyetértést kicsikarni pedig hosszadalmas folyamat, főleg külpolitikai téren: az unió két vége, Nagy-Britannia és Görögország között ritkán van külpolitikai érdekazonosság. Mindenesetre – folytatódik az idézett megjegyzés – »az EU eddigi strukturális fejlődése a hosszabb távú válságok kezelésére irányult«, ezért »nincs energiája és eszközrendszere a rövid távú válságokkal való foglalkozásra«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valahogyan mégiscsak meg kellene találni az arany középutat.

Amibe a föderáció élharcosai becsavarodnak, az a demokrácia lényege, miszerint a többség hatalma a kisebbség jogainak tiszteletben tartásával. Egy föderális EU leglényegesebb 'kisebbségei' a nemzetállamok lennének. Tekintettel az érdekek sokszínűségére, csak diktatórikusan lehetne az ellentmondásokat felszámolni. Akkor meg mi bajunk volt Hitlerrel vagy Sztalinnl?

Meg kell kérdezni az embereket!
Ahol amellett döntenek, hogy kell a migráns, oda kell őket telepíteni.
Ha meg senkinek sem kell, akkor maradnak a táborok és a háború befejezésének a sürgetése.

A NATO égisze alatt meg akkor szabadjon bárminemű "misszióba" bocsátkozni, ha tagállamot támadnak meg.

Nincs arany középút.
Dönteni kell: Kellenek, vagy nem.
Ha kellenek, befogadni, ha nem kellenek, nem fogadni.

Tudna dönteni, de nem akar ellentmondani a titkos vezérnek, Merkelnek. Juncker egy báb.

Tetszik tudni, hogy járnak el az ausztrálok?
Kapnak vizet, élelmet, üzemanyagot, és megmutatják nekik, merre van visszafelé. Vagy a kontinenstől elég távoli szigeten kirakják őket.

A visszaút is rövidebb.

Nem az, ezt jól sejted.

Ausztrália egy kontinensnyi sziget amely bár vágyott célország lenne mégis keményen komolyan elzárkózik a feléje igyekvő illegális migránsoktól, illetve konkrétan ha azok hajóval közelítenek akkor azokat

vizzel, élelemmel, üzemanyaggal ellátva távozásra kényszeítik ,azaz a nagy kontinensnyi szárazföldtől elterelik eltávolítják.


Ábelke (és te is Counter) ilyesmiről még nem értesültél, mégis járatod a gépelő ujjaidat..

Ábelke Orbán-naszádok gyilkos hajóágyútüzében elsüllyedő menekültcsónakokat vizionál.

hüjje ötvennel cammogó trabantos vagy.

Föl-le cirkáló határór hajókkal (értve ezalatt NEM görög határőrhajókat amelyek menthetetlenül korrupt legénységüek abovo) tehát valami frontex iletve nato hajókkal meg lehet valósítani visszatoloncolási műveleteket, ennek jóváhagyásához csakis EU-politikai akarat kell. ( és kevesebb mint 3Mrd ojró)

Hogy kicsi a lavór? Hát éppezért jól ellenőrizhető, kontrollálható...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés