Menekülttábort építenek a törökök a part közelébe

2016. március 30. 21:39
Ötezer menekült befogadására képes tábort épít Törökország az Égei-tengerhez közeli Manisa tartományban a Görögországból visszafogadott migránsok számára, jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szerdán. A tervek szerint április 4-én kezdődik a Görögországba érkezett menekültek visszaküldése Törökországba.

A Török Vörös Félhold humanitárius szervezet elnökhelyettese, Kerem Kinik közölte, hogy olyan tábor kiépítésén dolgoznak, amely emberi körülményeket biztosít. Mint mondta: nem lesz kész azonnal, így átmenetileg szállodákban és tengerparti üdülőkben helyezik el a migránsokat. Kinik arra is kitért, hogy Törökország területén jelenleg 22 menekülttábor található, amelyben összesen 250 ezer szíriai él. A Török Vörös Félhold a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta részt vesz az országba érkező migránsok étkeztetésében, de higiéniai eszközökkel és takarókkal is segít.

A hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja egyik elnökhelyettese, Selcuk Özdag, újságíróknak szerdán átmenetinek nevezte a manisai létesítményt. Úgy fogalmazott: a tábor ugyanakkor kifejezi, hogy Törökország tiszteletben tartja az Európai Unióval kötött szerződését. A szintén nyugat-törökországi Izmir tartomány Dikili körzetének kormányzója, Mustafa Nazmi Sezgin, arról számolt be, hogy náluk hozzák létre azt a központot, amely a visszafogadott menekültek ügyeinek intézésére szolgál. Az első visszatérők várhatóan majd ide érkeznek török tisztségviselők közlése alapján.

A Habertürk tekintélyes török internetes hírportál szerdán arról írt, hogy a migránsok legfeljebb 24 órát tartózkodnak ott, mielőtt menekülttáborokba - vagy, ha kérik, előző lakhelyükre - küldik őket. Ez idő alatt ujjlenyomatot vesznek tőlük, rögzítik személyes adataikat, valamint ideiglenes tartózkodási engedélyt is adnak nekik. Dikili város polgármestere, Mustafa Tosun attól tart, hogy a központot később menekülttáborrá kívánják átalakítani, amely a környéken biztonsági szempontból nagy gondot okozhat.

Több jogvédő szervezet és európai politikus aggodalmát fejezte ki a török-EU egyezség jogszerűségére és megvalósíthatóságára vonatkozóan. Kételyüket fogalmazták meg azzal kapcsolatban is, hogy Törökországot a menekültek számára biztonságos országnak tekintsék-e, amely megvédi jogaikat. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban kijelentette: Törökországnak nem áll szándékában konfliktusövezetbe visszaküldeni menekülteket. A tervek szerint a Görögországtól visszafogadott szíriai menekülteket táborokban fogják elhelyezni, a más országból érkezett migránsokat viszont saját hazájukba küldik.

Törökország már mintegy 10 milliárd dollárt költött a menekültekre a szíriai konfliktus kezdete óta, az összeg legnagyobb részét a török-szíriai határnál felállított 9 konténervárosra fordította. A török kormány ott most egy tizedik tábor kialakításán dolgozik. Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Futja rá az EU-s pénzből.
Vajon az öböl-államok mennyi pénzt adnak?
Merthogy mindenki a gonosz EU-n rugózik, hogy nem segít eléggé a muszlim migránsoknak...

Áááprilis négyröl szóóóljon az éének, felszabadúlva zengje a nééép

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés