A belgák integrációs nyilatkozatot íratnának alá a bevándorlókkal

2016. március 31. 17:58

Integrációs nyilatkozatot kellene tenniük a brüsszeli kormány szerdai törvényjavaslata értelmében a Belgiumba az EU-n kívülről érkező bevándorlóknak. Ha a hatóságok szerint elégtelenek az illető erőfeszítései, megszüntethetnék tartózkodási engedélyét. A migrációs államtitkár szerint nem pusztán egy darab papírról van szó.

2016. március 31. 17:58

Az Európai Unión kívülről Belgiumba érkező bevándorlóknak integrációs nyilatkozatot kellene tenniük a brüsszeli kormány szerdai törvényjavaslata értelmében, máskülönben elutasítanák a tartózkodási engedély iránti kérelmüket.

A parlamenti jóváhagyásra váró törvényjavaslat értelmében mindazok számára kötelező lenne a dokumentum aláírása, akik több mint három hónapot kívánnak tölteni Belgiumban. A nyilatkozattételi kötelezettség nem vonatkozna a menedékkérőkre és a diákokra.

A dokumentum aláírásával az újonnan érkezők vagy a vízumukat megújítók megfogadnák, hogy erőfeszítéseket fognak tenni a lakóhelyükként szolgáló régió hivatalos nyelvének elsajátítására és a társadalom megismerésére. Amennyiben a hatóságok úgy ítélik meg, hogy valaki nem tesz eleget az integráció érdekében, akkor megszüntethetnék a tartózkodási engedélyét.

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szóvivője arról tájékoztatta a Politico című brüsszeli hírportált, hogy figyelembe vennék, az érintettek rendelkeznek-e munkaviszonnyal, tanulják-e a nyelvet és azt is, hogy részt vesznek-e a közösség életében.

A nyilatkozattevőknek arra is ígéretet kellene tenniük, hogy amennyiben tudomásuk van egy készülő terrortámadásról, mindent megtesznek annak megakadályozása érdekében és értesítik a rendőrséget.

Nem csak egy darab papír

„Ez nem csak egy darab papír. Lehetővé teszi, hogy az aláírókat éveken keresztül értékeljék, és ez kihatással lenne a tartózkodási engedélyük meghosszabbítására.  Van itt egy nagyszerű eszközünk az integráció elősegítésére, és a hiányának a szankcionálására” – közölte Theo Francken a Sudpresse című helyi újsággal.

Az államtitkár szerint a törvény „világos és tisztességes”, annak elfogadására a békés és biztonságos együttélés érdekében van szükség. Mint hangsúlyozta, az újonnan érkezők gyakran más kulturális hátterű országokból jönnek, ezért fontos jelezniük, hogy készek tiszteletben tartani a Belgiumban elfogadott értékeket és szabadságjogokat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. május 05. 11:05
Ez de mekkora ötlet! Hogy is nem jutott eddig az eszünkbe!? Lesz egy csomó klassz nyilatkozatunk Mohammed Ahmed aláírással! Ha ez nem oldja meg a muszlim bevándorlók európai integrációjának 30 éves csödjét, hát akkor semmi!
Vén Csataló
2016. május 05. 11:05
Egyébként mit szólnak ehhez a környezevédök? Próbálok kitalálni értelmetlenebb módszert nagy mennyiségü papír elhasználására, de nagyon fel van adva a lecke.
Fahrenheit 451
2016. április 22. 16:38
megfelelő törvényi háttérrel használható.
forsteandretredjemann
2016. április 02. 22:17
A mindenható Allah szakállára esküszöm, hogy a Belga Korona hű alattvalójává fogok válni. Mindent elkövetek, hogy integrálódjak. A differenciálódás tisztátlan matematikáját elutasítom. Amennyiben eskümet megszegném sújtson a Gyehenna minden villáma és a belga nép megvetése. Esküszegésem esetén az országot szőrcsuhába öltözötten önként elhagyom, és ezzel az útlevéllel soha nem térek vissza. Kelt: a Próféta medinai számüzetése havának 12. napján Ali, 21 éves Szír
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik