Schulz: A „nemzetállamok reneszánsza” nem vezet megoldásra

2016. április 4. 13:01
Az Európai Parlament elnöke szerint elfogadhatatlan az uniós tagságot az előnyök „kimazsolázásaként” felfogó hozzáállás, amely elfogadja az uniós támogatást, és elutasítja a „menekültkvótát”. Martin Schulz szerint „tudatosan félrevezeti az embereket”, aki azt állítja, hogy „nemzeti különút” vezet a világszerte 60 millió menekült jelentette „globális kihívás” megválaszolásához.

Új menekültügyi és bevándorlási rendszerre van szükség az Európai Unióban – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn Berlinben. A német szociáldemokrata politikus az EP és az Allianz kulturális alapítvány Menekültügy és migráció az EU-ban című konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte: ki kell építeni egy közös menekültügyi rendszert, amely az uniós külső határok közös védelmén és egységes ellátási és eljárási szabványok alapján működik, továbbá a hirtelen keletkező, sok embert érintő válságok kezelésére be kell vezetni egy „kötelező szolidaritási mechanizmust”, amelyben a rászorulók ideiglenes védelmet kapnak.

Harmadik elemként, a menekültügytől függetlenül – a világ nagy bevándorlási célországaiban, például az Egyesült Államokban és Kanadában alkalmazott megoldásokat figyelembe véve – ki kell dolgozni egy közös, legális bevándorlási rendszert. Martin Schulz hangsúlyozta: „nem jöhet mindenki automatikusan, aki jönni akar”, de aki be akar vándorolni Európába, önmagában ezzel a szándékkal még nem tanúsít törvénysértő, bűnöző magatartást, továbbá elfogadhatatlan „gyanúsítottként” kezelni mindazokat, akiknek ilyen szándékai vannak.

Az együttműködés hiánya miatt lett válság

Az EP elnöke úgy vélte, hogy az EU területére irányuló menekülthullám miatt nem keletkezett volna válság, ha kezdettől fogva valamennyi uniós tagállam együttműködött volna. Ennek az együttműködésnek az első jeleit azonban csak a legutóbbi uniós csúcson lehetett tapasztalni, amelyen elfogadták az EU-Törökország megállapodást a válságkezelésről. Hangoztatta, hogy a „kisállamiság" és a „nemzetállamok reneszánsza" nem vezet megoldásra, „tartós és méltányos" megoldást csak közösen lehet elérni. Hozzátette, hogy „tudatosan félrevezeti az embereket”, aki azt állítja, hogy „nemzeti különút” vezet a világszerte 60 millió menekült jelentette „globális kihívás” megválaszolásához.

Martin Schulz élesen bírálta a menekültek befogadásától elzárkózó tagállamokat. Mint mondta, elfogadhatatlan az uniós tagságot az előnyök „kimazsolázásaként” felfogó hozzáállás, amely elfogadja az uniós támogatást, és elutasítja a „menekültkvótát”. Hangsúlyozta: „ez így nem megy”, a tagországoknak tudomásul kell venniük, hogy az EU a „praktikus szolidaritást” jelenti.

Horvát miniszter: 

A megnyitóbeszéd után tartott panelbeszélgetésén Miro Kovac horvát külügyminiszter egyebek között kiemelte, hogy országa betartja a menekültek uniós tagországok közötti elosztásából fakadó kötelezettségét, mintegy 1600 menekültet fogad be. Megjegyezte, hogy „nem lesz egyszerű” ezeket az embereket az országban tartani. A nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárásáról szólva hangoztatta, hogy Horvátország ennek révén „segített magának, segített az EU-nak, és segített Németországnak”, hiszen csillapodott a menekülthullám, de ez nem jelenik meg kellőképpen a „nem mindig őszinte diskurzusban”. Miro Kovac hangsúlyozta, hogy az EU sorsközösség, az egyes tagállami döntések másokat is érintenek, így azt is egyeztetni kell a többiekkel, ha valamely tagállam be akar fogadni nagyszámú „menekültet és migránst”.

A panelbeszélgetés másik résztvevője, Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár tavaly szeptemberben a magyar kormányfő és az osztrák kancellár kérésére döntött menekültek befogadásáról, és a tények elfogadhatatlan kiforgatása az az állítás, hogy a német kancellár megnyitotta Németország határait, és úgymond meghívta a menekülteket.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindketten elhúzhatnának sürgősen könyvet árulni vagy libát őrizni.
A zsarolásból pedig nem kérünk.

"Az EP elnöke úgy vélte, hogy az EU területére irányuló menekülthullám miatt nem keletkezett volna válság, ha kezdettől fogva valamennyi uniós tagállam együttműködött volna."- a schengeni határok megvédésében. Ezt nem akarta brüsszel.

Kötelező szolidaritási mechanizmust, azt b+.
"Könyörgöm, akasszuk fel!"

Schulz lügt, wie gewohnt!
Schulz hazudik!
"Hangsúlyozta: „ez így nem megy”, a tagországoknak tudomásul kell venniük, hogy az EU a „praktikus szolidaritást” jelenti."

http://www.tagesschau.de/inlan..
Mint mindenki tudja,hogy az EU szerződéseiben menekülthullám nincs benne és egyetlem állam se írt ilyesmi alá. Most menet közben találja ki a játékszabályok módosítását.
Azt kéne kimondja: Igen, az EU játékszabályainak módosításához egyhangúság szükséges. Ezt láthatóan nem tudja Schulz elérni, akkor kész.
Szulz le kellett volna már rég mondjon!!! Akkor lett volna demokrata!

Majd megy a foci VB-re is bírónak. Majd,amikor neki jó, akkor kitalálja. "három korner-tizenegyes". Mert ő, illetve ők egyedül szabják meg a szabályokat!

http://www.pi-news.net/

Merkel muss weg!

Schulz úgy csinál , mintha az EU nem egy mindig is dinamikus közösség lett volna , ahol permanens vita van arról , mi legyen nemzeti hatáskörben, s mi nem . Vérbeli brüsszeli bürokrata lévén a centralizmus híve .

Ennyi csúsztatás és hazugság egy helyen - hihetetlen.

Milyen EU-s dokumentum szól menekültkvótáról? Melyik szól arról, hogy az EU feladata a világ "menekültproblémáinak" megoldása? (Mi is az USA, Kanada és Ausztrália megoldása?)

A "„kötelező szolidaritási mechanizmus”-ról és a "közös, legális bevándorlási rendszer"-ről miért a schulzok akarnak dönteni, miért nem dönthetnek az EU polgárai?

Mi az, hogy a „nemzetállamok reneszánsza"? Mikor tűntek el, hogy újjá kéne születniük?

Mikor kérte a magyar kormányfő a németet a menekültek befogadására? A horvát miniszter kérdése teljesen jogos: ha közös megoldást várunk el, akkor a problémát is közösen kellene előállítanunk. S nehogy már utólag kiderüljön, hogy a magyarok kezdeményezték a a migránsok befogadását az EU-ba!

Nem, inkább Brüsszelben:)

Oké, beszéljünk a mazsolázásról. Privatizáció?
Überiskolázott, ez megvan?

Ami pedig a reneszánszt illet: egyrészt demokrácia
van, másrészt majd meglátjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés