Száz Molenbeekhez hasonló városnegyednek üzen hadat a francia kormány

2016. április 13. 20:31

Legalább száz olyan negyed lehet Franciaországban, mint amilyen a brüsszeli Molenbeek, mondta a francia kormány egyik államtitkára március végén. Ezért most úgy döntöttek, hadat üzennek a gettósodásnak. Manuel Valls kormányfő a területi, szociális és etnikai apartheid felszámolását tűzte ki célul.

2016. április 13. 20:31

A francia kormány szerdán bemutatta az egyenlőség és állampolgárság címmel kidolgozott törvénytervezetét a városi gettósodás és az ott kialakult egyenlőtlenségek felszámolására. A program keretében a kormányzat mindenekelőtt a diszkrimináció ellen fellépő szervezeteket kívánja támogatni azokban az elővárosokban, amelyeket a tavalyi terrortámadások óta sokszor ér az a vád, hogy a fiatalok radikalizálódásának színtere.

Új apartheid a francia városokban

„A merényletek által egyértelművé vált társadalmi szakadékokkal szemben biztonsági válasz is kellett, de állampolgári válaszra is szükség van” – hangsúlyozta Patrick Kanner várospolitikai, ifjúsági és sportügyi államtitkár. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni tavaly januári iszlamista merényletet követő megemlékezéseken a leszakadó külvárosok lakótelepein élő fiatalok egy része nem volt hajlandó részt venni, és a terrorizmust dicsőítő események is történtek országszerte.

Manuel Valls miniszterelnök akkor területi, szociális és etnikai apartheidről beszélt, és intézkedéseket helyezett kilátásba a gettósodott városrészek felszámolására.

Így integrálnák őket a társadalomba

A kormány szerdán az állampolgári elköteleződés megerősítésére hirdetett programot a fiataloknak az egyesületi tevékenységekbe, az önkéntes programokba, valamint a polgári szolgálatba történő jobb bevonásával és elismerésével. Ez utóbbi keretében 16 és 25 év közötti fiatalok 6-12 hónapos közmunkát vállalhatnak közintézményeknél vagy egyesületeknél, amiért havi 573 eurós térítés jár.

Tavaly 120 ezren vettek részt a programban, számukat három év alatt évi 350 ezerre szeretné növelni a kormányzat. A szegregáció logikájának feloldására a kormány célja, hogy a szociális lakások ezentúl ne a városok egy-egy kerültében összpontosuljanak, hanem kiegyenlítettebben épüljenek az ország teljes területén. A program egyik fejezte A tényleges egyenlőség, amely a francia nyelv ismeretének fejlesztését nemzeti prioritássá teszi, és szigorítja a rasszizmus és a diszkrimináció elleni szankciókat.

Legalább száz francia Molenbeek lehet

Az államtitkár március végén azt mondta, hogy legalább száz olyan negyed lehet Franciaországban, mint amilyen a brüsszeli Molenbeek, ahonnan a párizsi és brüsszeli merényletek több elkövetője is származik. A kormánytag ezen kerületekben a közös rossznak a szegénység és a munkanélküliség óriási koncentrációját, az etnikai közösségek erős szerveződését, a fekete gazdaság maffiarendszerét, valamint a közszolgáltatások szinte teljes hiányát jelölte meg.

A törvénytervezet júniusban kerül a parlament elé.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2016. szeptember 04. 20:57
legalább száz olyan negyed lehet " Ezt a moslékot már nem lehet ehetővé tenni.Se Franciaországban, se máshol, ahová eszetlenül beengedték ezt a tömeget.
kamasuka
2016. július 11. 11:07
Hogy is szajkózta itthon az ellenzék és a saját médiája? Nincsenek olyan zónák Európában, ahová fehér ember nem teheti be a lábát. :D
tango47
2016. július 07. 13:56
Egyszer még örülni fognak a gettósodásnak, mert így egy polgárháború esetén (ami hamarosan várható sajnos) a koncentráltan elhelyezkedő ellenséggel könnyebb leszámolni. Az integrálás = porhintés és időhúzás.
paraklétosz
2016. április 20. 20:12
Mivaaan? Kényszerlakhely, kitelepítés, deportálás, röghöz-kötés - Feudalizmus-nácizmus-kommenizmus? 3 in 1? S az EU haggya?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik