Akár terrorizmust támogató országokkal is együttműködne az EU migránsügyben

2016. április 15. 13:28
Kiszivárgott bizalmas információk szerint gazdasági, pénzügyi támogatást és a diplomatákra vonatkozó vízumszabályok lazítását kínálná az EU elsősorban az elutasított menekült menedékkérők visszafogadásáért cserébe négy, nem éppen demokráciájáról híres kelet-afrikai államnak. Szudánt akár le is vennék a terrorizmust támogató államok listájáról, ha együttműködik menekültügyben – tudósított a német köztelevízió.

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ)a menekültválság enyhítése érdekében együttműködést javasol demokratikusnak nem nevezhető afrikai országokkal, köztük Eritreával és Szudánnal – jelentette az ARD német országos köztelevízió szigorúan bizalmas iratokra hivatkozva.

Az ARD Monitor című politikai magazinműsorának csütörtökön késő este sugárzott adása szerint az EB és az EKSZ Eritrea és Szudán mellett Etiópia és Szomália kormányával is együttműködést javasol a menekültpolitikában. A bizottság és az unió „külügyminisztériumaként” működő EKSZ a segítségért cserébe egyebek között gazdasági, pénzügyi támogatást és a diplomatákra vonatkozó vízumszabályok lazítását tartja elképzelhetőnek.

A felvetésekről tárgyaltak az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek egy márciusi értekezletén, amelyen Németország azt az álláspontot képviselte, hogy sürgősen fokozni kell az együttműködést mind a négy kelet-afrikai állammal. Az értekezletről szóló feljegyzés szerint Berlin különösen az elutasított menedékkérők visszafogadásában lát lehetőséget az együttműködés javítására. 

Kihúznák a listáról Szudánt

A feljegyzésben az ARD szerint az is olvasható, hogy az EB és az EKSZ javaslatai „semmi szín alatt nem kerülhetnek nyilvánosságra”. A kiszivárgott dokumentumok alapján az EB Szudánnal kapcsolatban megfontolandónak tartja, hogy az országot levegyék a terrorizmust támogató államok listájáról, ha együttműködik a migráció ügyében. Az EKSZ azonban figyelmeztetett, hogy a túlságosan szorosra fűzött kapcsolatok a kartúmi vezetéssel veszélyeztethetik az EU tekintélyét, megítélését. 

Etiópiával kapcsolatban a dokumentumokból kitűnik, hogy az EKSZ ugyan katasztrofálisnak tartja az ország humanitárius helyzetét, de az uniós intézmények szerint mégis elképzelhető az együttműködés elmélyítése a helyi biztonsági szervekkel. Az EB és az EKSZ a Monitor szerkesztőségének megkeresésére közölte, hogy rendkívül fontos a párbeszéd és a közös munka az afrikai menekültek származási országaival és a tranzitországokkal, és ezeknek a kapcsolatoknak a középpontjában „az emberi jogok védelme és érvényesülésük erősítése” áll.

Az uniós külügyminiszterek tanácsa a migrációs válság kezelése szempontjából többször is szorgalmazta az együttműködést a kiindulási és a tranzitországokkal. A Human Rigths Watch nemzetközi emberi jogi civil szervezet EU-val foglalkozó részlegének igazgatója, Lotte Leicht azt mondta: „hihetetlenül cinikus”, hogy az EU az emberi jogokat megvető kormányokkal működik együtt „csak azért, hogy eltántorítson embereket attól, hogy Európába jöjjenek”.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jelentkezzen, aki meglepődött!

"a túlságosan szorosra fűzött kapcsolatok a kartúmi vezetéssel veszélyeztethetik az EU tekintélyét"

Micsodát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés