Magyarországról indulnak az embercsempészek Ausztriába

2016. április 15. 13:29
Egyre több embercsempészt fognak el Ausztriában. Nagy részük Magyarországról indul, de az osztrákok az olaszokkal is tárgyalásban vannak, hogy az Olaszország felől érkező migránsokat időben megállítsák.

Egyre több embercsempészt fognak el Ausztriában; a kriminalisztikai hivatal közlése szerint a csempészek elsősorban Magyarország felől indulnak Bécs felé – számolt be az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteken. Gerald Tatzgern, a hivatal illetékese szerint a csempészútvonalakat azonban Európa déli részéről, Görögországból vagy Törökországból szervezik, és többnyire autóval viszik az embereket. Tatzgern szerint jellemzően még a magyarországi útszakaszon kiszállítják a migránsokat a járműből, és gyalog „küldik” őket az osztrák-magyar határ irányába.

A legtöbb, illegálisan az országba érkező menekült afgán vagy pakisztáni állampolgár. Péntek éjszaka Burgenland Nezsider (Neusiedl am See) járásában tartóztattak le egy embercsempészt, és további négy különböző akcióban 43 illegális határátlépőt fogtak el. Csütörtökön éjszaka szintén ugyanott több településén tartóztattak le nyolc embercsempészt, akik összesen 35 pakisztáni, afgán, marokkói, szíriai, iráni és szudáni menekültet szállítottak. Kedden a burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf) településnél fogtak el 31 szíriai és iraki illegális határátlépőt, akik egy furgonba zsúfolódva érkeztek Ausztriába. Az autó vezetője elmenekült. Ugyanezen a napon egy magyar rendszámú teherautóból szállítottak ki hét illegális bevándorlót, a jármű 49 éves sofőrjét pedig őrizetbe vették. 

Lezárhatják a Brenner-hágót is

A felső-ausztriai Rohrbach településnél a hét elején 27 iraki és afganisztáni illegális bevándorlót szállító autót tartóztattak fel. A jármű vezetője, egy 31 éves ukrán férfi elmenekült a helyszínről, de később elfogták. A menekültetekkel teli autó, amelynek hátsó rakodóterében sem világítás, sem szellőzés nem volt, megállás nélkül jött Magyarországról Ausztriába. A kriminalisztikai hivatal illetékese szerint az egyik legfontosabb kérdés az, hogy hányan fognak Olaszország felől Ausztriába érkezni, és emiatt állandó kapcsolatban vannak az olasz hatóságokkal. A menekültek áradatától függ ugyanis, hogy mikor zárják le a Brenner-hágó határátkelőit. 

Az embercsempészet elleni küzdelem miatt Ausztria korábban bejelentette, hogy a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 helyen tervez olyan rendszert építeni, amely a menekültek beléptetését hivatott irányítani. A tiroli Brenner-hágónál már kedden megkezdték az ellenőrzőpont építését. Burgenlandban, az osztrák-magyar határon pedig elkezdték a kerítésépítés előkészületeit.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés