A migráció kezelésével kapcsolatos javaslatcsomaggal állnak elő az olaszok

2016. április 17. 9:31
Matteo Renzi szerint kritikus fázisba érkezett a migrációs helyzet, ezért az olasz kormány egy javaslatcsomaggal állt elő. Az olasz miniszterelnök által küldött javaslatcsomagban a migránsok kitoloncolását segítő közös európai rendszer felállítására, valamint az EU, a kiinduló és a tranzitországok közötti együttműködésre tettek javaslatot.

Közös európai rendszer a migránsok kitoloncolására, valamint az Európai Unió és a kiinduló, illetve tranzitországok közötti együttműködés szerepel az olasz kormány által kidolgozott javaslatcsomagban, amelyet Matteo Renzi miniszterelnök az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének küldött el – jelentette a szombati olasz sajtó. 

Az Ansa olasz hírügynökség úgy értesült, hogy a Migration Compact angol nevű javaslatcsomagot nem hivatalos dokumentumként (non paper) az európai unió külügy- és védelmi minisztereinek hétfői találkozóján mutatják be. Az Ansa közölte Matteo Renzinek a dokumentumhoz fűzött levelét is. 

Renzi: Kritikus fázisba érkezett a migrációs helyzet

A levél – amelynek címzettje Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – megoldást sürget a „kritikus fázisba” érkezett migrációs helyzet megoldására, amely a schengeni mozgásszabadságot is veszélyezteti. Hangsúlyozza, hogy a helyzet „nem tartható fenn tovább” a harmadik országokkal –vagyis a migránsok kiindulási és az általuk érintett tranzitországokkal – folytatott, „célzott és megerősített kooperáció nélkül”

Az olasz kormány javaslatcsomagja az EU és Törökország között márciusban született migrációs megállapodást tekinti az első és „tökéletesíthető” próbálkozásnak az unión kívüli országokkal folytatott együttműködésben, kijelentve, hogy ebből kiindulva „megállapodási modellt” kell kidolgozni más országokkal, köztük az afrikai államokkal is. 

Az olaszok „rendkívüli visszatoloncolási tervet” akarnak

Az olasz elképzelés szerint az EU pénzügyi és operatív támogatást nyújt, ezért cserébe pedig az ebben részesülő partnerországok világos kötelezettségeket vállalnak a határaik ellenőrzése, a migrációs áradat megfékezése és csökkentése, a visszatoloncolt személyek visszafogadása, az emberkereskedelem elleni küzdelem terén. Elemzők szerint Róma harmadik országként elsősorban Líbiára gondol, ahonnan az olasz partokra érkező bevándorlók kilencven százaléka indul el. 

Matteo Renzi európai szintű finanszírozást és kezelést szorgalmaz egy „rendkívüli visszatoloncolási terv” érdekében az EU területéről, és ezzel egy időben „jogi, logisztikai, pénzügyi és infrastrukturális támogatást a partnerországokban a migráció kezelésére, tüzetes ellenőrzéssel a menekültek és a gazdasági bevándorlók között”. Olasz sajtóértesülések szerint a római kormány a jelentős költségekkel járó tervezetet a migráció kezelésére szánt európai források újraosztásával vagy Eurobond európai kötvényekkel finanszírozná. 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először, másodszor és harmadszor is; NEM.

Szerintem; az EU első és legfontosabb lépése lenne, hogy tisztázzák; ki a felelős a kialakult helyzetért.
Felelősség terheli azokat az országokat, akik elindították a háborúkat, akik a háború sújtotta országokban anarchiát hoztak létre. Felelős az EU vezetése is, mert közvetlen, vagy közvetve támogatta. A EP választások óta eltelt idő bizonyosság arra, hogy az EU parlament, az uniós vezetők képzettsége, szakmai végzettsége nem felel meg a követelményeknek, képtelenek a helyzetet megfelelően kezelni. Az esetek többségében a döntéseket ideológiai pártalapon hozzák, befolyásolhatók, nem kérik és nem veszik figyelembe a választó polgárok véleményét, akaratát. Ezért az első lépés lenne a témában mind a 28 tagállamban egy népszavazás megtartása, melynek eredménye után időközi EP választás megtartása. Ennek során pedig csak olyan jelöltek jöhetnének szóba, akiknek szakmai képesítése és gyakorlata átlag feletti.

A finanszírozás azokat az országokat terhelje, akik az anarchiát, az ellenőrizetlen bevándorlást okozták. Európai viszonylatba elsősorban ezek közé tartozik: Anglia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Merkel által vezetett Németország és Anglia. Nem utolsó sorban az USA. Minden más ország ténykedése csak az okot előidéző ország által okozott kényszerhelyzetből fakad.

Miért lenne nehéz megtalálni a felelősöket?

Kik indították el a háborúkat?
Kik hagyták ott a háború sújtotta övezeteket a káoszban?
Kik hívták meg Európába a migránsokat, utaztatva több száz kilométert, veszélyeztetve életüket?
Kik voltak aki felfüggesztették, vagy nem tartották be a schengeni egyezményt és magukra vállalták az ellenőrzést?
Kik voltak akik mindezt támogatták?

Ha ezekre a kérdésekre megválaszolunk, a felelősök is megvannak, és őket kellene terhelni a megoldás költségeivel.

Matteo Renzi javaslata éppen olyan álságos, mint Merkel kvóta elképzelése. Mindketten a felelősséget akarják elkenni. Erre mondja a köznyelv; Ahol mindenki felelős, ott nincs felelős. A másik közmondás is ide tartozik; Más péniszével veri a csalánt.

A másik posztnál írtam, de ide is válasz a felvetésedre.

"A megoldás az lehet, hogy különválik az EU
Kelet és Nyugat EU-ra."

Na ja!

Ez az amit a nyugat már évszázadok óta akadályoz és most is ezt teszi. Igyekszik ezek között az államok között a békétlenséget, szembenállást fenntartani, ahogy azt a II. VH során a határok megrajzolásával tették. Ebben a tevékenységükben a demokratikus köpenyben öltöztetett liberalizmus is segítségükre van, amely átszövi az EU-t.

Ez nem azt jelenti, hogy nem értek veled egyet, hanem azt jelen körülmények között kivitelezhetetlennek tartom.

2016.II.24.

"Az uniós tagság a közös értékek vállalásáról és kölcsönös szolidaritásáról szól – mondta Matteo Renzi egy cseh baloldali lapban közölt szerdai interjújában. Az olasz miniszterelnök szerint ezért reális, hogy az EU csökkentse a V4-ek támogatását, amennyiben azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását. "

Ma:

"Olasz sajtóértesülések szerint a római kormány a jelentős költségekkel járó tervezetet a migráció kezelésére szánt európai források újra osztásával vagy Eurobond európai kötvényekkel finanszírozná"

Renzi úr egy igazi vastag arcbőrű puhatestű baloldali politikus, aki bármikor képes korábbi álláspontját megváltoztatni, egy igazi hernyó.

Az EU "urai" mindig a szönyeg alá seperték a problémát.

Már 2001-ben is írások jelentek meg a bevándorlás-befogadás problémával. http://mno.hu/migr_1834/idegen..

2011 évben Franciaország és Olaszország felhívta a figyelmét a változtatásra, a megállapodások felülvizsgálatára, módosítására. Figyelembe vették? Nem. Fontosabb volt a liberális uborka görbületének a megállapítása.

Az első durva hibát Szadam eltüntetésével (aki mellesleg egy ritka kegyetlen ember volt..) még az USA (ifj. Bush) és fegyverhordozója az UK (Blair) követte el, azzal, hogy nem figyelt a Szadamot (szunnita) követő siita elnökök működésére. Ezek ugyanis leverték a szunnitákon a korábbi sérelmeket, akik ennek hatására radikalizálódtak és belőlük alakult ki a későbbi ISIS. A sziriai polgárháború ennek csak a következménye volt, ahol azt sem vették észre, hogy a felkelők közül nagyon sokan a radikális iszlámot követik (pl. az Al-Nuszra), azaz minden várható tőlük csak demokrácia nem. A németek ezzel az eltolt humanitárius lépésükkel csak a végén kapcsolódtak bele a hibák halmozásába. Általában Európa nem értette meg, hogy az arab világ egyszerűen nem érett még a demokráciára.

Te félreértesz. Nem jogi, bírósági eljárásról írtam, hanem az EU szabályozásáról. Így a terheket azoknak az országoknak kellene viselni akik ellenőrizetlenül befogadták, behívták a migránsokat. Az uniós költségvetésből pedig erre csak azt lehetne fordítani, ami a 28 tagállamot terheli. Ez pedig a közös határvédelem költsége lenne.
Ehhez nincs szükség bírósági eljárásra, az EU belül - házon belül - megoldható, csak akaratnak kellene lenni.
Most azonban nem ez történik a kvóta és a visszatoloncolás témában, mert mind a 28 tagállamot terhelni akarják.

Dolgozni kell a kivitelezésen. Az nem mehet tovább, hogy Európa nyugati része, lényegében 5-6 állam, kisajátítja magának az európaiságot, miközben Európát északtól délig, kelettől nyugati sokféle nemzet alkotja.

Nekünk a keleti részen József Attila intelmét kell megvalósítani:

A harcot, amelyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.

Tudom, hogy idealizmus, de nincs más lehetőségünk. Európa - Kertész Imre szavaival élve - túltenyésztett nyugati része nem kéne, hogy magvával rántson minket.

Írtam. Az elképzeléssel egyetértek és támogatom. Az akadályokról írtam. Erre jó példa a V4-ek támadása, melyből kiemelkedik Magyarország és jelenleg Lengyelország.
Szerintem ezek nem ellenérvek, hanem a jelenlegi körülmények, amelyeket meg kellene haladni. A kérdés; Melyek azok a tényezők amelyek felhasználásával megoldható lenne?
Nos ebben vannak a kétségeim, és ezért hoztam fel a II. VH eseményeit is, melyekben a nagyhatalmaknak döntő szerepe volt és mai is döntő szerepet játszanak. Változást azonban nem észlelek náluk. Ide sorolom Franciaországot, Angliát és az USA-t. Figyelembe véve ezen országok geopolitikai elképzelését.

Neked is azt válaszolom, amit a Berecskereki 2016. április 17. 12:19 hsz.-ban olvashatsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés