Helmut Kohl szerint Európa nem válhat a menekültek új hazájává

2016. április 17. 16:15
A menekültválság megoldását nem Európában kell keresni – írta Helmut Kohl az Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű előszavában. A volt német kancellár bírálta az európai határok menekültek előtt megnyitását. Kohl szerint Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává.

A menekültválság megoldását nem Európában kell keresni – írta Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű előszavában, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiegel című német napilap közölte vasárnapi számában. Helmut Kohl 2014-ben kiadott, Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű változata jövő csütörtökön jelenik meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az előszóban a 86 éves politikus bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt.

„A megoldásokat magukban az érintett térségekben kell megtalálni, nem pedig Európában. Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává” – szögezte le.

Az uniót illető kérdésekben teljes az egyetértés Kohl és Orbán között

Európa tiszteletbeli polgára kritizálta Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját, anélkül, hogy korábbi pártfogoltját megnevezte volna. Kohl megkérdőjelezte a kancellár tavaly szeptemberi döntését, amellyel a Magyarországon veszteglő menekülteket – a Der Tagesspiegel szavai szerint – arra buzdította, hogy továbbutazzanak Németországba. „Az egyedül meghozott döntéseket (...), a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk” – írta Helmut Kohl.

A politikus Orbán Viktort, aki  jövő kedden látogatja meg őt ludwigshafeni otthonában, barátjának nevezi. Mint írta: az uniót illető kérdésekben „teljes az egyetértés” közte és a magyar miniszterelnök között. Kohl szerint a menekültváltság szakítópróba elé állítja Európát, de a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást, mert az létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot. 

Kohl: A nemzeti különbségek gazdagítják Európát

Az 1982 és 1998 között hatalmon lévő politikus szerint a központi kérdés most az: „hogyan segítsünk hatékonyan a humanitárius vonatkozások, valamint a jól megalapozott kulturális és biztonságpolitikai érdekek együttes figyelembevétele mellett?” Rámutatott továbbá, hogy az Európába menekülő vagy oda menekülni akaró emberek különböző kultúrkörökből jönnek, és hangsúlyozta: jelentős részük nem azoknak a zsidó-keresztény vallási eszméknek a követője, amelyek „értékrendünk és társadalmi rendünk alapjait alkotják”.

Európában mindez „a felelős politikusok között kialakult vitához, valamint az európai polgárok elbizonytalanodásához vezet” – írta, hozzátéve, „a mi számunkra Európa önértelmezése és a saját létünk a tét.”

Az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség. „Ehhez pedig egymással szemben is nagyobb megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség” – írta a német politikus. Kohl ugyanakkor úgy vélte, hogy a nemzeti különbségek gazdagítják Európát. Emlékeztetett arra „a mély szabadságvágyra”, amely a „magyarokat a kezdetektől fogva jellemzi, és ami olyan értékessé teszi őket Európa számára”.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "régi, nemzetállami gondolkodás" megjegyzéssel szerintem nem arra utal, hogy "a nemzetállamoknak nincsen jövőjük", hanem a XIX, század Vitákra, gondolkodásra módra.

Ehhez kapcsolódik Bóka Éva írása.

Az európai egységgondolat politikai eszmetörténete
http://www.ivan-herman.net/Eva..

Bizony, ez így volt. Tessék elolvasni Mutti néni életrajzát. Ez a nő elintézett mindenkit aki a pártfogásába vette. Amint úgy hozta az érdeke habozás nélkül hátba támadta és kicsinálta a pártfogóit. Ha ránéz az ember Merkelre egy jószándékú kedves nagymamit lát, pedig ez a nő egy aljas számító karrierista aki sosem habozott átgázolni senkin aki az útjában állt. Gyakorlatilag a liberális sajtó építette fel az image-át, gondolom most nekik hálálja ezt meg a wilkommenskultúrral.

Putyin ócsárolja Lenin döntését, mikor az megengedte nemzeti alapon szervezett szovjetköztársaságok létrehozását, ezzel megásta Szovjetunió sírját Oroszország hajdani nagyságát is semmivé téve.

'Európa' ún vezetői tanultak a lenini hibából és erőnek erejével kisemmizik a nemzetállamokat. Ennek egyik eszköze az innen-onnan érkező bevándorlók szíves fogadása, annak érdekében, hogy azok a szövetségi államalakulat mindenre kész népesség szövedékévé váljanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés