Az LMP kvóta-ellenes fordulata

2016. április 18. 17:57

Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor blogja
A leegyszerűsítő indulat-politika, a megosztó elitellenesség, a német- és amerika-ellenesség nem jó út. Ezért téved Schiffer András, amikor leegyszerűsítően sétál bele a Fidesz valóságértelmezésébe menekült-ügyben.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke a múlthéten tovább folytatta pártja menekültügyi fordulatát. Pár hónapja csak a túlzott emberi jogi megközelítés miatt kért bocsánatot a Mandineren,de mára már egyértelmű: az LMP a kvótás megoldást is elutasítja mint a megoldás egyik részletét. Az LMP menekültügyi fordulatát ráadásul Schiffer demagóg német-ellenességgel vegyítette, leegyszerűsítően a kapitalista világot téve meg felelősként az elmúlt évek menekültválságára.

»Ha a menekültek meghívása egyoldalú nemzetállami döntés, akkor a szétosztásuk sem lehet uniós hatáskör« - mondja Schiffer. Az MTI tudósítása szerint »globális nagyvállalati érdekek vannak« az ilyen mélységű nemzetközi válságok mögött. Megoldásul az Európával szomszédos válsággócok kezelését, a fegyverexport csökkentését javasolta.

Tudom, hogy Magyarországon azt tekintik politikának, hogy hogyan képes valaki egy rettentően sokrétű problémát saját ideológiai céljai szerint leegyszerűsítve tálalni. És utána ezt - lehetőleg érzelmi azonosulásnak hazudott indulatokat keltve - hogyan képes mi és ők, jók és rosszak konfliktusaira bontani. De éppen ez az a politikai gyakorlat, amely megölte a párbeszédet, egymás megértését, elfogadását hazánkban. Éppen ez az, ami miatt a hideg polgárháború egyre tovább is tovább él. Nem az ideológiailag megalapozottnak szánt gondolatokkal van a baj, sőt, hanem a bonyolult bajok demagóg leegyszerűsítésével, és az általuk való indulatkeltéssel. Mert ez sehova sem vezet.

Szerintem az LMP nem olyan politikára jött létre a 2000-es évek válságára reagálva, amely száz faktor közül egyként a német tőkeérdeket azonosítja a szíriai borzalom mögött. Szerintem Schiffer András legitim globalizációkritikus felvetései nem lesznek azáltal igazabbak, ha közben magáévá teszi a Fidesz németellenes lázítását a maga politikai nyelvén. De a politikai összeesküvés-elméletek világát idézi, ha Schiffer András kizárólag és leegyszerűsítően »birodalmi projektként« azonosítja az arab tavaszt. Szerintem hiba az LMP német- és Egyesült Államok-ellenes fordulata, mert az ideológiai farkasvakság megakadályozza, hogy meglássuk a valóban létező hibákat, bajokat akár a német, akár az amerikai geopolitikai döntésekben.

Mi újat mond Schiffer most a kvótáról? Szerinte, mivel Németország hívta a menekülteket, így nem lehet közös felelősséggé tenni az elosztást. A magyar jobboldal putyini kottából játszó, a magyarokat félelemben tartó politizálásának része volt ez az elem: ha Merkel nem nyitotta volna ki  országát, akkor nem is jöttek volna, oldja meg ő így a problémát, semmi közünk hozzá. Schiffer most csak fél évvel később felzárkózott a Fidesz valóságértelmezéséhez kvóta- és Merkel-ügyben.

Nem, nem Németország miatt jönnek a menekültek, hanem polgárháborúk és üldözések miatt. Közéjük sok olyan nemzet tagjai is bekeverednek, akik a Genfi Konvenció szerint nem menekültek, hanem csak gazdasági bevándorlók. De nem mind ezek, és pont Szíriából, Líbiából, Eritreából a legtöbben mind jogszerű menedékkérők. Ők jöttek, mert el kellett indulniuk, és ha ehhez a világkapitalizmusnak vagy Németországnak okként köze is volna, az biztos, hogy a menekülők maguk leginkább fegyvereseket, elnyomó diktátorokat és az iszlám istenére hivatkozó terroristákat gondolnak okként, mert valójában ezek verték szét az életüket.

Nem, nem Merkel hívó szava miatt jöttek sokan. Németország a válság csúcsán, Merkel nyári fordulata után szolidaritást kért európai partnereitől, és nem kapott. Ez szégyen. Akkor is az, ha Németország is követett el gazdaságpolitikai hibákat az elmúlt évtizedben, akkor is, ha az euróövezet a mai formájában nem működik, és leginkább Németországnak jó. Mert ezek mind érdektelenek akkor, amikor válság van, és egy célállam segítséget kér - és utána nem kap. Merkelnek emberi kötelessége volt azt tenni, amit tett, és fogadni, amíg bírja az országa - ha már mások gyávák, gyengék lettek, vagy csak simán Putyin által irányítottak. És ez akkor is így van, ha mostanra lezárták a balkáni utat, mert közben, minden zárás ellenére az, aki a genfi egyezmények szerint jogszerű menekült, továbbra is kap menedéket, nem pedig az Égei-tengerbe veszik.

A frissen német-ellenes Schiffer azért téved, mert ha sokan Németországba is akarnak jönni a menedékkérők közül, akkor is közös, európai felelősség a menekültek fogadása, elosztása. Ez a kötelességünk szolidaritásból és egyébként gazdasági érdekből is. Az Együtt ezért is támogatja kezdetektől, a tavaly nyári Juncker-javaslat óta a kvótamegoldást, amely nem csodafegyver, csak számos más dolog mellett része a megoldásnak, amely emberséges és fenntartható biztonságot teremt. 

Nem az a baj, hogy Schiffer a kapitalizmust kritizálja - szíve joga, akár a menekültválság mögött is kizárólagos okként azonosítani. Szerintem ugyan téved, de az igaz, hogy az uralkodó termelési módnak van köze a bajhoz. De csak egyetlen ok száz másik mellett a közel-keleti demográfiai robbanás, az éghajlatváltozás, Asszad borzalmas terrorja, Putyin Európát destabilizálni akaró hibrid háborúja és a radikális iszlám terror terjedése mellett. 

És nem is az a baj, hogy Schiffer Németországot kritizálja, hiszen nincsenek szent tehenek, nincsenek tabuk, csak a gyengék szeretik magukat a politikailag korrekt beszéd áldozatának hazudni, így nincs is mivel szemben bátornak lenni, amikor valaki a német kapitalistákat látja a szír szenvedés mögött. Hiszen exportálnak a németek fegyvert is a régióba, hazai munkaerőpiacukon pedig lesz baj az elkövetkező években a súlyos munkaerőhiányból - igen, ezek is igaz állítások, de nem úgy és nem azért, ahogyan azt demagóg módon Schiffer láttatni akarja.

Ha két egymás mellett létező bajt összeköt a politikus, intellektuális igényesség és politikusi tisztesség kérdése, hogy alátámasztja-e állításait. A német tőkeérdek miatt van a szír válság? Ugyan már. A szír válságnak van ezer oka, de nem a Siemens, a Bosch és más, német nagyvállalatok titkos tanácskozásai üldöztek el milliószám embereket a közel-keletről. A Trilaterális Bizottság pedig amúgy is a chemtrailt szóró repülőgépek útját szervezi épp... Nem ők indították útnak azokat a milliókat, akik sokan Asszad vagy Putyin vagy az ISIS rombolása elől érkeztek Európába, netán megerőszakolás vagy vallási, politikai üldözés elől rohanva. Nem, ők hazájuk, remélt otthonuk szétesése miatt indultak el. Ebben felelős épp az a hezitáló amerikai politika is, amely nem lépett erővel fel az Obama által meghúzott határvonalak nyílt átlépése után, de ettől még nem »Obama okozta« a szír válságot. Nem oldott meg mindent, ez igaz. Ahogy az arab tavasz mögött is idővel megláthatott valamit az amerikai diplomácia és titkosszolgálati világ, de hogy mindenütt minden az ő forgatókönyvük szerint történt volna - rossz és demagóg összeesküvés-elmélet, amely a tényeket nem tiszteli.

Demagóg, a magyar népet hülyének néző leegyszerűsítés Németországot felelőssé tenni a szír válságért, ahogyan Schiffer teszi. Mert igaz-e, hogy lesz komoly munkaerőhiány Németországban (és egyébként más európai országokban is)? Igen, igaz. Igaz-e, hogy képzett menedékkérők segíthetnek ezen akár? Igen, segíthetnek, a sok nehézség mellett sok sikeres integrációs példa van, éppen pont Németországban is. No de, azért keletkezett-e netán a válság Szíriában, hogy a németek ezt a munkaerőpiaci bajt meg tudják oldani? Ugyan már! 

Keletkezett egy súlyos válság, és egy ország, Németország egyszerre reagált felelősen, méltón az elmúlt fél évszázad német társadalmi változásaihoz és múltértékeléséhez, és közben - igen, valóban - gazdaságilag racionálisan jártak el. Irigylem is őket ezért, mert az emberségesség és racionalitás mindig jobb tanácsadó, mint a kiragadott és leegyszerűsített részleteket elméletté torzító kelet-európai válságtünetnek ható demagógia.

A túlfeszült lényeglátás gyakori baj hazánkban. Mindig jobb egy okot találni, hogy elemzők, újságírók és értelmiségiek ne tudják azzal vádolni a politikust »bonyolult«, a »nép úgysem érti ezt«, »beszéljen egyszerűbben«. De a nép nem hülye, lehet a bonyolult dolgok sokrétű igazságairól is beszélni, mert különben csak fenntartjuk a hideg polgárháborút és politikai közepet teljesen kiüresítő közbeszédet. 

A szociális piacgazdaság barátjaként, egy jobb világkapitalizmust teremteni akaró politikusként pontosan tudom, hogy mennyi baj van és volt a centrum-periféria gondok megoldására tett kísérletekkel az elmúlt évtizedekben. Válságba sodródott társadalmainkban nőttek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek, a szegény periféria egyes országai pedig teljesen összeomlottak. Ezzel együtt, sőt, éppen ezért kell szerintem és az Együtt szerint is józanul, higgadtan beszélni, indulatkeltő demagógiától mentesen. Mert különben csak jogos részigazságaink mantráit ismételjük csak majd, és találunk ott is rosszakaratú ellenséget, ahol csak mások saját józansága jön szembe. 

A leegyszerűsítő indulat-politika, a megosztó elitellenesség, a német- és amerika-ellenesség nem jó út. Legalábbis egy, a saját démonjaival is megküzdeni hivatott haza, Magyarország számára. És talán ezért téved Schiffer András, amikor leegyszerűsítően sétál bele a Fidesz valóságértelmezésébe menekült-ügyben.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na a nagyokos mindent jobban tud, nyilván azért értékelik a pártjukat kb. másfél százalékra!

Lehet mantrázni a végtelenségig, de attól még nem lesznek az Európába igyekvők "jogilag menekültek", mert csak addig menekültek, amíg olyan helyre nem érnek, ahol már nem fenyegeti az életüket veszély.

Oly nagyon szeretik kendék az 56-os páldát citálni. Hát ott is csak Ausztriáig voltak a magyarok menekültek. Onnan önként fogadta be őket a többi állam, saját maguk által megadott kvóták szerint. Választhattak a magyarok, de csak korlátok között.

És akárhogy tetszenek ragozni az "emberi kötelességet", ez sem igaz így. A muszlim társadalmakban nincsenek európai értelemben vett nemzetek, vagy csak nagyon korlátozottan értelmezhetők. A vallás deklaráltan minden egyéb közösséghez tartozást felülír. Ebből is és a hatalmas kulturális különbözésből is az következik, hogy a muszlim "menekültek" segítése mindenek előtt az iszlám államok kötelessége. És bizony van is rá bőven forrásuk, ellentétben mondjuk az afrikai fekete államokkal, bár ott sincsenek azért források híján.

Lassan mondom, hogy Szigetvári Viktor is megértse: nem Merkel, nem a magyarok, nem Európa "emberi kötelessége", hogy segítsük a muszlim szerencsétleneket, hanem a muszlim társadalmaké.

Ha nem teszik, pedig tehetnék, annak okai vannak. A fösvénység, mérsékelt szociális érzék, hárítás, egymás közötti konfliktusok mellett feltehetően terjeszkedési okai is, mert ez bizony nem áll távol az iszlámtól. Az a dolgunk, hogy rájuk kényszerítsük a kötelességüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés