Migráció: a kismartoni püspök nem engedi a kerítésépítést egyházi területen

2016. április 22. 7:54
Ellent mond az evangélium, Ferenc pápa üzenete és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének is a határkerítés építése, így a burgenlandi Kismarton püspöke, Ägidius Zsifkovics nem járult hozzá, hogy egyházi területen is áthaladjon az mintegy 10 kilométeres kerítés, amit az osztrák kormány tervez építeni a magyar határra.

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett migránsellenes kerítés.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) tájékoztatása szerint Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) között a várható menekültáradat miatt több mint tíz kilométeres kerítést építenek. Ezen a szakaszon két egyházi tulajdonú terület is található. A tartományi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a Németújvári járást (Bezirk Güssing) érintő tervek azért készültek, mert a magyarországi Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg. A tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Burgenland irányába.

Ägidius Zsifkovics szerint azonban egy ilyen intézkedés ellentmond az evangélium, a pápai üzenet és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének. Mikor tavaly ősszel rengeteg menekült érkezett a miklóshalmai (Nickelsdorf) határszakaszhoz, az egyházi épületekben mintegy ezer ember kapott átmenetileg szállást. Így miképpen lehetne most egyházi földterületre kerítést felállítani – tette fel a kérdést az egyházi vezető, aki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) menekültügyi koordinátora is egyben. 

Zsifkovics szerint a kerítés nem jelent megoldást a menekülthelyzetre. Úgy vélte, hogy a problémát inkább a gyökereinél kell kezelni, vagyis be kellene szüntetni a szervezett embercsempészetet, az Európából történő fegyverszállítmányokat, a háborút, a Közel-Kelet destabilizálását valamint Afrika gazdasági kizsákmányolását. Álláspontja szerint ő maga rossz püspök lenne, ha az emberek félelmére nem adna keresztényi választ, amelyet jelen esetben nem a kerítés, hanem a kerítésen keletkezett „lyuk” jelent. 

A kormány további tervei szerint szükség esetén a burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel. Amennyiben elkészül a burgenlandi kerítés, akkor az érintett földtulajdonosok anyagi kártérítést kapnak. Az ORF beszámolója szerint húsz tulajdonos közül ketten kételkedtek a tervek hasznosságát illetően, a többiek beleegyeztek abba, hogy a telkükön haladjon át a kerítés. Amennyiben nem jön létre minden érintettel a megegyezés, úgy – akárcsak a stájerországi Spielfeldnél – Burgenlandban is hiányos lesz a kerítés. 

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A tiroli Brenner-hágónál már múlt héten megkezdték az ellenőrzőpont kiépítését.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bocsánat , a püspököt a pápa nevezi ki , nem egy másik püspök...

A derék püspök eljárása absztrakt : van egy konkrét helyzet , hogy Ausztriát elárasztották a migránsok , s - a tapasztalat szerint - nincs más védelem , csak a kerítés...Lehetne itt az összes hittételt felsorolni , de ettől még a mindent elözönlő , s már most kezelhetetlen migránsáradat nem fékezhető meg...

Lehet , hogy ez a püspök "tökös gyerek" , de majd miskárolják a létszámban túlsúlyba került fanatikus iszlamista migránsok...

És ilyenkor jön az állam és kisajátít...

Nagyot használ ezzel az egyházának.
Akár püspök, akár nem, nem kívánhatja Euróqa lakosságának a kiirtását.

Pokróc , a szitává-kapált-ülepéből kontrollálatlanul jön a fos , de a szitává-kapált-agyával ezt nem fogja fel...

Pokróc , szitává-kapált-agya funkcióképtelen...

Akkor úgy lesz megoldva, hogy az említett terület belülről lesz elkerítve. Nagyon fognak az ott lakók örülni, ha útlevélel kell majd bevásárolni járni.

"Mert ha így haladnak nemsokára a Bazilika tornyából fejhangon üvöltve fogják a híveket hívogatni imához, kövezéshez, korbácsoláshoz és lefejezéshez."
--------------------------------
Talán a háttérhatalomnak éppen ez a célja.
Ki tudja, miként történhetett, hogy ez a főpap került Szent Péter trónjára? Ki tudja, mi történt a jelölések során; és ki tudja a választáson mi történt?!!
Azért ne feledjük, régen is voltak rossz választások, de ideológiai tévutak, fellazítási igyekezet soha.
A katolikus egyház jobban tenné, ha eddig sosem látott figyelemmel kísérné az egyházfő dolgait és Wojtylát példaképül állítva, korlátot szabna a felhígítási igyekezetnek.
Van egy rég nem látott igaz ember, mint etalon. Úgy hívták, Karol Wojtyla. Tessék őt követni!

Arra az erdőpéterre gondolsz, aki nem átallotta azt mondani, hogy nem hajolhat le a menekült gyereken segíteni, mert nem tisztázott a jogi státusza? EZ keresztény és bíboros????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés