Újranacionalizálódás

Schulz: Nem Brüsszel a hibás a menekültváltságért, hanem a nemzetállamok

2016. április 22. 14:07
Martin Schulz aggodalmát fejezte ki, azok miatt, akik „letudják annyival az Orbán Viktor-féléket, hogy csupán néhány bolond, akik megkérdőjelezik Európát”. Az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke szerint ugyanis az újranacionalizálódás miatt jött létre a menekültválság, hiszen a nemzetállamok megakadályozták Brüsszelt, hogy megoldást találjon.

Magyarország és Lengyelország jobboldali, nacionalista kormányai távolról sem érdekeltek az európai integráció továbblendítésében, kizárólag a rövid távú taktikákra összpontosítanak, jóllehet tisztában vannak azzal, milyen előnyökkel járna egy erősebb Európai Unió - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata, német elnöke a Politico című brüsszeli hírportálnak adott pénteki interjújában.

A politikus figyelmeztetett, hogy „az újranacionalizálódás olyasfajta veszélyes fantazmagória, amely felelős a kontinens jelenlegi nehéz helyzetéért” – olvasható az amerikai lap európai kiadásának honlapján megjelent írásban.

„Rendkívül aggasztó ez a cinizmus” – mondta Schulz, aki aggodalmát fejezte ki azok miatt is, akik „letudják annyival az Orbán Viktor-féléket, hogy csupán néhány bolond, akik megkérdőjelezik Európát”.

Az Európai Parlament elnöke szerint számos probléma megoldását ellehetetleníti, hogy a tagállami kormányok nem engedik érvényesülni az uniós intézményeket. „Amikor a közösségi intézmények képesek cselekedni, akkor megoldásokkal állnak elő, ezt azonban gyakran megakadályozzák a nemzetállami kormányok, akik nem akarnak megoldást. De ezért a tagállami fővárosokat kell hibáztatni, nem Brüsszelt” – fogalmazott.

„Politikai pályám során ritkán tapasztaltam cinikusabb viselkedést. Húsz ország elutasítja a részvételt a menekültek elosztásában, majd közvetlenül utána az EU-t bírálja egy válságért, amely nem is jött volna létre, ha ezek az emberek kivennék a részüket (a probléma megoldásából)” – hangsúlyozta Martin Schulz.

Az uniós parlament elnöke, aki szerint Európának jelenleg nincs sok oka az elégedettségre, a legfőbb problémának a terrorfenyegetettséget és a menekültválságot, valamint Nagy-Britannia esetleges uniós kilépését és a kontinensen belül egyre szélesedő törésvonalakat tartja. „Határozottan nincs itt az ideje annak, hogy feladjuk, de viharos és nyugtalanító időket élünk” – mondta Schulz a hírportálnak.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés