Kövér: A kvótarendszer nem megoldás a migránsválságra

2016. április 27. 15:27
A kvótarendszer nem alkalmas a migránsválság kezelésére, sőt, az EU fennmaradását veszélyezteti – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Prágában, ahol a visegrádi négyek parlamenti elnökeivel egyeztetett.

A menekültek elosztásának kötelező kvótarendszere nemcsak alkalmatlan a migrációs válság megoldására, hanem elfogadhatatlan precedenst is teremtene az Európai Unió föderalizációjának az irányában – vélekedett Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a Prága melletti Stirínben, ahol részt vett a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.

Ez egy alkalmatlan és veszélyes elképzelés, amely végül is azok malmára hajtaná a vizet, akik nem akarják az EU jövőbeni fennmaradását” – fejtette ki Kövér László a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország az EU fennmaradásának a híve. Meggyőződése azonban, hogy a többség nem kényszerítheti rá véleményét a kisebbségre, s a jelenlegi problémákat csak „egy őszinte és folyamatos párbeszéd” útján lehet megoldani. A tanácskozáson jelen lévő házelnökök egyetértettek abban, hogy továbbra is el kell utasítani a Brüsszel által szorgalmazott kötelező kvótarendszert, s a migrációs probléma megoldásának kulcsa a külső schengeni határok védelme.

Kövér László kifejtette: elfogadhatatlan, ha valaki nemzetállami szinten milliókat hív meg Európába, majd az ideérkezetteket szét akarja osztania az uniós tagállamok között. A tanácskozáson a cseh, a lengyel és a magyar parlament házelnökei mellett részt vett Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés elnöke is. Szlovákiát a kórházi kezelésen lévő Andrej Danko házelnök helyett Peter Weiss, az ország prágai nagykövete képviselte. Claude Bartolone a tanácskozáson ismertette Franciaországnak a migrációs kérdésben elfoglalt álláspontját.

A visegrádi államok között egyetértés uralkodik

Milan Štěch, a cseh szenátus elnöke szerint a résztvevők megvitatták az Európai Unió helyzetét és jövőjét is, valamint a nemzeti parlamentek szerepét a szervezetben. Stanisław Karczewski, a lengyel szenátus elnöke és mások is azt hangsúlyozták, hogy alapvetően nem az EU szabályainak a megváltoztatására lenne szükség, hanem a már létező szabályok következetes betartására. Minden házelnök fontosnak mondta a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködését és síkraszállt ennek folytatása és megerősítése mellett. „A nemzetközi helyzet rendkívül összetett. Meg kell felelnünk a kihívásoknak” – szögezte le Jan Hamáček, a cseh képviselőház elnöke. „A V4-ek csoportja életképes, és egyetértés van köztünk az együttműködés fenntartását illetően” – jegyezte meg a magyar Országgyűlés elnöke. Kövér László a kibővített visegrádi találkozót követően csütörtökig marad Prágában, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytat cseh partnereivel.

Szerda délután Jan Hamáčekkel, a cseh parlament képviselőházának elnökével tárgyalt, majd Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is találkozott. Milan Štěchhel, a cseh szenátus elnökével csütörtökre van betervezve a találkozó. Az Országgyűlés elnöke szerdán kora este Prágában a Kisoldali téren felavatja II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított emléktábláját. A fejedelem prágai diákéveire emlékeztető kétnyelvű – cseh és magyar – emléktáblát 1985-ben leplezték le a Kisoldali téren volt jezsuita rendház és professzori kollégium falán. Ez volt az első, magyar nyelvű szöveget is tartalmazó emléktábla a cseh fővárosban. II. Rákóczi Ferenc felújított emléktáblájának felavatása után Kövér László prágai magyarokkal találkozik.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" ezúton is azonnali munkaerőhöz jutnak, mi meg aktuálisan baromira küszködünk pl. az építőiparban, a vendéglátásban a munkaerőhiánnyal. "

Érdekes. Akkor az itthoni munkanélküli emberek mire várnak? Csak a segélyre?
Egyébként Németországban is van munkanélküliség rendesen, az ellátó rendszer hibája, hogy nem kényszeríti rá az embereket a munkára, mert túl kedvező a szociális ellátás. Azért ez Magyarországon közel sincs így, tehát ha ezekre a munkákra nem akad munkaerő, az azt jelenti, hogy nem is akarnak dolgozni, de ezt a problémát nem azzal kell megoldani, hogy behozunk afrikaiakat, akikről, azért valljuk be őszintén, még nem derült ki, hogy mennyire égnek a munkáért, hiszen egyelőre a legtöbbjüket eltartják a nyugati országok is!

Azért kíváncsi lennék, hány szír szaki jelentkezett már MAGYARORSZÁGON tetőfedőnek, esztergályosnak, villanyszerelőnek stb.
Gondolom megközelítőleg annyi, mint ahány agysebész!
Egyébként évtizedek óta élnek Magyarországon bevándorló orvosok, szakmunkások, még Szíriából is. Nincs is velük semmi baj, de ezt a mostani helyzetet összehasonlítani a régi bevándorlással, egy napon sem lehet.

Pontosan erről van szó!Nyilván hosszú távon gondolkodnak. Letörik az európai országokban a munkabéreket a migránsok által (már amelyik dolgozik)aztán jöhet drasztikus szociális ellátás szűkítése, aztán majd örül a német is ha kap valami munkát, hozzátéve, hogy a mostani szociális ellátás is túlzás! Nem ösztönzi azon németeket a munkára, akik segélyből is egészen jól "elvannak".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés