Európa-szerte bírálják az új osztrák migránstörvényt

2016. április 29. 8:58
Ban Ki Mun ENSZ főtitkár bírálta csütörtökön Bécsben a szigorodó bevándorláspolitikát a nemzetközi humanitárius jogokra hivatkozva. Bár nem említett országokat, a bírálat valószínűleg Ausztriának szólt elsősorban. Bécsben az alsóház most szavazott meg egy új törvényt, amelynek értelmében a rendőrök visszafordíthatják a határon az illegális határátlépőket.

Aggasztónak tartom, hogy az európai országok egyre szigorúbb migráns- és bevándorláspolitikát fogadnak el. Ez a politika negatívan befolyásolja az uniós tagállamok európai- és nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeit” – mondta Ban Ki Mun ENSZ főtitkár csütörtökön Bécsben a The Guardian információi szerint, melyről az atv.hu számolt be. Az osztrák parlament alsóháza ugyanis olyan jogszabályt fogadott el szerdán, amely lehetővé teszi, hogy amennyiben a kormány válságállapotot hirdet, az illegális  menekülteket a rendőrség azonnali hatállyal kitoloncolhatja, mivel Ausztria szomszédai biztonságos országoknak tekinthetőek. Ha a jogszabályt a képviselők felsőháza is elfogadja, már június elején foganatosíthatják a törvényt. 

Az intézkedést nem csak az ENSZ főtitkár bírálta. Az olaszok attól félnek, hogy az osztrák menekültpolitika következtében sok migráns ragad Olaszországban. Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Brenner-hágó lezárásáról mint az „Európai szabályok felrúgásáról" és mint "történelem, logika és jövőellenes lépésről” nyilatkozott. Egyes humanitárius szervezetek az 1956-os eseményekkel hasonlítják össze a  jelenlegi helyzetet, amikor Ausztria több százezer magyar menekültet fogadott be, Judith Sunderland, a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet európai helyettes igazgatója pedig szögesdrót kerítéshez hasonlította az intézkedést. Christoph Pinter, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának osztrák vezetője szerint az alsóház által megszavazott jogszabály életbe lépésével Ausztria az utóbbi 5-6 évtizedben kiépített osztrák bevándorlási rendszert rúgja fel.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés