Már Brüsszel is támogatja a belső határellenőrzést

2016. május 1. 13:02
Az Európai Bizottság is támogatja, hogy meghosszabbítsák az EU-n és a schengeni zónán belüli belső határellenőrzéseket. Ez megfelel a belső uniós tagországok kérésének, akik így akarnak fellépni a menekülthullám ellen.

Az Európai Bizottság a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítását javasolja – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A brüsszeli testület javaslata alapján a május 12-én lejáró átmeneti intézkedéseket hat hónappal, november közepéig kellene meghosszabbítani. 

A bizottság javaslata megfelel hat tagország - Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország – kérésének, amelyek a menekülthullám miatt több határszakaszon visszaállították az ellenőrzést. 

Szélsőségesen változékony helyzet

A hat ország belügyminiszterei közös levélben sürgetik a felhatalmazás megújítását, kiemelték, hogy a helyzet „szélsőségesen változékony, alakulása nehezen jelezhető előre, ráadásul aggodalomra ad okot a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül vezető útvonal”. 

A FAS szerint az Európai Bizottság javaslata csak azokat a határszakaszokat érinti, amelyeken már visszaállították a határellenőrzést. Így Ausztriának más jogi alapra kellene építenie, ha ki akarja terjeszteni az ellenőrzést az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra.

A bizottság szerint az ellenőrzés szigorát a helyzet alakulásának megfelelően kellene változtatni, és ahol csak lehet, fel kell hagyni az intézkedéssel, majd novemberben vissza kell térni a schengeni belső határok szabad átjárhatóságához valamennyi érintett szakaszon. 

A hat hónapos átmeneti időt Görögországnak fel kellene használnia arra, hogy orvosolja a külső határellenőrzésben mutatkozó hiányosságokat – vélekedik a brüsszeli bizottság.

De Maiziere: Új fejlemények vannak

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szombaton Berlinben tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon ugyan enyhült a helyzet, de a máshol alakuló fejlemények miatt továbbra is szükséges, hogy a tagállamok rugalmasan, a helyzet alakulásának megfelelően ellenőrizhessék határaikat. Ezért a hat ország a közös levélben azt sürgeti, hogy a bizottság javasolja az Európai Tanácsnak a Schengeni Határellenőrzési Kódexben lefektetett válságkezelési mechanizmus beindítását.

A FAS szerint a levelet hétfőn kézbesítik az Európai Bizottságnak, amely szerdán véglegesíti majd javaslatát.

Közben a Németországba érkező menedékkérők száma tovább csökken. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap értesülése szerint április 22. és 28. között a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség mindössze 743 illegális határátlépést regisztrált.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És figyeljétek,ha ez a hat ország "A bizottság javaslata megfelel hat tagország - Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország – kérésének, amelyek a menekülthullám miatt több határszakaszon visszaállították az ellenőrzést. "... "kéri", akkor lezárják Nickelsdorf-ot is. Sőt,akár Ártánd-ot is!
http://www.tagesschau.de/ausla..

Frau Merkel "nem szereti",de megeszi!

Vigyázzunk nagyon.Nem igazán jó ez a "hot spot" rendszer.Ha "valakik" megint elindítják az áradatot, akkor nálunk maradnak Hegyeshalomnál. Százezren,mert "egyesek" visszaállíthatták a határokat!

Achtung Ungarn !

Így valósulhat meg Orbán álma Schengen megszűnéséről és az únió fokozatos felbomlásáról.

Eloall az az abszurd helyzet, hogy a belso hatarokat jobban ellenorzik a kulsoknel.

Az m1 szerint egy-két hete még jöttek a legális átkelőn...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés