Már Brüsszel is támogatja a belső határellenőrzést

2016. május 01. 13:02

Az Európai Bizottság is támogatja, hogy meghosszabbítsák az EU-n és a schengeni zónán belüli belső határellenőrzéseket. Ez megfelel a belső uniós tagországok kérésének, akik így akarnak fellépni a menekülthullám ellen.

2016. május 01. 13:02

Az Európai Bizottság a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítását javasolja – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A brüsszeli testület javaslata alapján a május 12-én lejáró átmeneti intézkedéseket hat hónappal, november közepéig kellene meghosszabbítani. 

A bizottság javaslata megfelel hat tagország - Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország – kérésének, amelyek a menekülthullám miatt több határszakaszon visszaállították az ellenőrzést. 

Szélsőségesen változékony helyzet

A hat ország belügyminiszterei közös levélben sürgetik a felhatalmazás megújítását, kiemelték, hogy a helyzet „szélsőségesen változékony, alakulása nehezen jelezhető előre, ráadásul aggodalomra ad okot a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül vezető útvonal”. 

A FAS szerint az Európai Bizottság javaslata csak azokat a határszakaszokat érinti, amelyeken már visszaállították a határellenőrzést. Így Ausztriának más jogi alapra kellene építenie, ha ki akarja terjeszteni az ellenőrzést az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra.

A bizottság szerint az ellenőrzés szigorát a helyzet alakulásának megfelelően kellene változtatni, és ahol csak lehet, fel kell hagyni az intézkedéssel, majd novemberben vissza kell térni a schengeni belső határok szabad átjárhatóságához valamennyi érintett szakaszon. 

A hat hónapos átmeneti időt Görögországnak fel kellene használnia arra, hogy orvosolja a külső határellenőrzésben mutatkozó hiányosságokat – vélekedik a brüsszeli bizottság.

De Maiziere: Új fejlemények vannak

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szombaton Berlinben tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon ugyan enyhült a helyzet, de a máshol alakuló fejlemények miatt továbbra is szükséges, hogy a tagállamok rugalmasan, a helyzet alakulásának megfelelően ellenőrizhessék határaikat. Ezért a hat ország a közös levélben azt sürgeti, hogy a bizottság javasolja az Európai Tanácsnak a Schengeni Határellenőrzési Kódexben lefektetett válságkezelési mechanizmus beindítását.

A FAS szerint a levelet hétfőn kézbesítik az Európai Bizottságnak, amely szerdán véglegesíti majd javaslatát.

Közben a Németországba érkező menedékkérők száma tovább csökken. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap értesülése szerint április 22. és 28. között a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség mindössze 743 illegális határátlépést regisztrált.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2016. június 08. 01:11
Látom, hozod a tájékozatlan, de azért hisztérikus jobbikost. Vagy már beolvadtatok a DK-ba ? Mert az még ilyen ...
Vezetéknév Utónév
2016. május 05. 02:21
Így valósulhat meg Orbán álma Schengen megszűnéséről és az únió fokozatos felbomlásáról.
Csigorin
2016. május 04. 14:10
Eloall az az abszurd helyzet, hogy a belso hatarokat jobban ellenorzik a kulsoknel.
zolizolizoltan
2016. május 04. 13:07
Lassan, de konok elszántsággal alakítják ki az elitországok a maguk mini-Európáját. Eközben tisztességtelenül a gyenge országokat hozzák olyan helyzetbe, mintha a keletiek és a déliek akarnának kiválni az EU-ból. Erkölcstelen lett az EU vezetése. Hova vezet ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik