A kvótareferendum bojkottjára szólít az Együtt és a DK

2016. május 3. 12:37
Az Együtt szerint törvénytelen a Kúria kvótareferendumról szóló döntése. A párt a népszavazás bojkottjára buzdít, csak úgy, mint a Demokratikus Koalíció. A Magyar Liberális Párt az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy védje meg a népszavazás intézményét, „ne asszisztáljon a Fidesz propagandájához”.

Az Együtt elnöke törvényellenesnek tartja a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntését és a népszavazás bojkottjára buzdít.

Szigetvári Viktor keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében szégyenletesnek nevezte, hogy a Kúria kimondta: lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Szerinte az is felháborító, hogy a testület létezőként kezelte a migránsok elosztását. „Orbán Viktor történelmi bűnt követ el, mert valójában nem a betelepítési kvóta, hanem Európa ellen akar népszavazást” – értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a kormányfő „putyini kottából énekel”.

Az Együtt elnöke a hatályos jogszabályokkal és a magyar joggyakorlattal ellentétesnek tartja, hogy nemzetközi szerződést érintő, „nem egyértelmű” kérdésben írjanak ki népszavazást.

A Liberálisok az Alkotmánybírósághoz fordulnak

A Magyar Liberális Párt is közleményben reagált a Kúria keddi döntésére, miszerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.

A párt az Alkotmánybírósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy védje meg a népszavazás intézményét, „ne asszisztáljon a Fidesz propagandájához” és ne hagyja, hogy olyan kérdésben írjanak ki népszavazást, amely kizárólag a Fidesz pártpolitikai érdekét szolgálja. Az MLP szerint a szavazás tovább mélyítheti a „kormánypropaganda által gerjesztett gyűlöletet” a menekültekkel, idegenekkel szemben.

A Liberálisok megdöbbentőnek tartják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hitelesített egy olyan kérdést, aminek semmi értelme nincs, és ezt a hibás döntést a Kúria is megerősítette. Az MLP szerint az Európai Unióban nem ismerik a kötelező betelepítés fogalmát, így érthetetlen, hogyan engedhette most a Kúria is, hogy erről a kérdésről népszavazás legyen. 

DK: Mindenki maradjon távol a népszavazástól

A Demokratikus Koalíció (DK) „Európa-ellenesnek” tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt – az Együtthöz hasonlóan – bojkottálni fogja a népszavazást és arra kéri a választókat, hogy ne menjenek el voksolni.

A DK szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „Orbán Viktor népszavazási kérdése” egy hazug kérdés, amely valójában nem ezer ember befogadásáról, hanem Európai Uniós tagságunk felmondásáról szól. A hazug referendum azt akarja elhitetni, hogy létezik ingyen ebéd, hogy lehetünk potyautasok az EU-ban, hogy a markunkat tartva húzhatjuk ki magunkat a közös feladatok alól – fogalmazott Gréczy Zsolt, hozzátéve: ilyen út márpedig nem létezik.

Bojkottjukról beszélve kijelentette, hogy „aki távol marad, az Európára szavaz”. A DK szégyennek tartja, hogy az az Orbán Viktor, aki egyszer azt mondta, hogy több millió bevándorlót kell befogadnunk a gazdasági növekedéshez, ma ezer bevándorlóra hivatkozva léptetné ki Magyarországot az EU-ból – jelentette ki.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés