Erdő Péter: Magyarország nem emelt falat a határain

2016. május 3. 17:08
Még ma is jelentős a gazdasági különbség Európa egyes államai között, így a migráció kezelésében is különbséget kell tenni tranzit és célországok közt – jelentette ki Erdő Péter, aki szerint Magyarország nem emelt falat a határain. Erdő hozzátette: Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, mivel ez adja életerejét, ez Európa közös nevezője.

Európa közös megoldást keres a migrációra, de nem szabad megfeledkezni a kontinens országai közötti gazdasági különbségekről – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a Ferenc pápa és a CCEE elnökségének találkozójáról tartott keddi vatikáni sajtótájékoztatón. Erdő Péter elmondta, hogy a katolikus egyházfővel Európa legaktuálisabb kérdéseiről folytattak megbeszélést, a szekularizációról és a keresztények egységéről éppúgy, mint a migrációról, a gazdasági problémákról és a békéről.

Az olasz és külföldi újságírókkal tartott találkozón Erdő Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem emelt falat a határain, és az országba történő legális belépésre mindig is lehetőség volt. Hangsúlyozta, hogy ehhez azonban az érkezők személyazonosságának megállapítása szükséges.

Hozzátette: huszonöt évvel a berlini fal leomlása után még ma is jelentős gazdasági különbségek vannak a volt kommunista térség országai és a nyugat-európai államok között, ezért a migráció kezelésében is különbséget kell tenni a célországok és a tranzitországok között. Erdő Péter emlékeztetett, hogy tavaly 430 ezer ember haladt át Magyarországon.

Bárcsak meghallanák az egyház hangját

A CCEE elnöke az európai püspökök aggodalmát tolmácsolta Európa jövője miatt. Úgy fogalmazott, hogy Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, mivel ez adja életerejét, ez Európa közös nevezője, közös története, a kereszténység segített minden európai népnek megtalálni saját géniuszát, hagyományait és nyelvét.

Ferenc pápa és az európai püspökök vezetői találkozóján szó volt az ukrajnai helyzetről is. „Az egyház teszi a békéért, amit tud, bárcsak meghallanák a hangját!” – mondta Erdő Péter. Hozzátette, hogy az ukrajnai lakosság megsegítéséért április 24-én az európai katolikus templomokban tartott pénzgyűjtés végösszegét még nem ismerik, de a hívők „nagylelkűen” adakoztak.

Európának közös lelkiismeretre van szüksége

A sajtótájékoztatón Angelo Bagnasco genovai érsek, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke, a CCEE alelnöke kijelentette: az európai politika törvények és előírások tömegével igyekszik választ adni a kihívásokra, ez azonban elnehezíti és félreérthetővé teszi Európát ahelyett, hogy könnyen érthető lenne és távlatokat nyújtana.

Hangsúlyozta: Európának közös lelkiismeretre van szüksége anélkül, hogy eltörölné az egyes népek arculatát, történetét, hagyományait. A genovai érsek megjegyezte, hogy a migrációval a világ déli, szegény része lendült mozgásba, és ez visszafordíthatatlan. Kiemelte, hogy a szegénység Európában is jelen van: a Cei tavaly 12 millió meleg ételt osztott ki az olasz rászorulók között.

A CCEE elnökségi delegációja kétnapos vatikáni látogatásán a szentszéki hivatalokat vezető bíborosokkal is találkozott. Erdő Péter és Angelo Bagnasco kedd reggel misét mutatott be a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában. Erdő Péter szerdán megnyitja a teremtett világ védelméről írt Áldott légy kezdetű pápai enciklika és a decemberi párizsi klímakonferencia kapcsolatáról szóló egyházi szemináriumot a római Augustinianum patrisztika intézetben. Erdő Péter 2006 óta vezeti a CCEE-t, első elnöki mandátuma után 2011-ben újabb öt évre megválasztották.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdő Péter bíboros úr józan nyilatkozata példa lehet a migráció elleni védelem korrekt megítélésére .

Ennyi szégyenletes hsz-t már régen olvastam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés